Nieuws

Feyenoord wil doorpakken en hoopt deze week op komst Berghuis

on

Na het trainingskamp in Oostenrijk, afgesloten met een 1-0 nederlaag tegen Freiburg, pakt Feyenoord door. Steven Berghuis komt mogelijk al deze week. Robin van Persie, hoopt men bij de Rotterdamse club, spoedig erna.

.

Het is een mooi gezicht, Giovanni van Bronckhorst bezig zien in Oostenrijk. Begeesterd, gedreven. ‘Leren winnen’, die term rolt vaak uit zijn mond. Een op het oog weinig zeggende kreet, maar volgens de coach schuilt daarin juist de kern van het succes bij de club die hij in twee jaar tijd twee hoofdprijzen bezorgde. Vandaar dat hij Ridgeciano Haps, Sofyan Amrabat en Kevin Diks die eigenschap ook snel eigen wil maken. Zoals tijdens de oefenwedstrijd tegen SC Freiburg (1-0), als hij hun eerste praktijkexamen nauwlettend becommentarieert vanaf de bank. Zelden met stemverheffing, wel constructief kritisch. En alles met dat ene doel: ze laten aanpikken in Feyenoord 1.

.
‘Leren winnen’ deed Van Bronckhorst bij FC Barcelona. Dat houdt in: een ambitieus doel stellen, daaraan blijven vasthouden, nooit excuses zoeken. En als trainer voerde hij die mentaliteit door bij Feyenoord. Eigenhandig gaf hij de club, die zo lang gebukt ging onder een minderwaardigheidscomplex, daarmee zijn moraal terug. Winnen werd usance, twijfel verbannen. Een ontwikkeling die Van Bronckhorst nu zelf misschien wel het best belichaamt als trainer. Behalve als baas op het veld, manifesteert hij zich in Oostenrijker ook steeds nadrukkelijker als bespraakt boegbeeld: gedecideerd, stellig. ,,Feyenoord is het aan zijn stand verplicht om weer voor de titel te gaan”, zegt hij. En: ,,Natuurlijk heb ik contact met Robin van Persie”.
.

Zeggen waar het op staat, het is een groot contrast met andere jonge trainers als Erik ten Hag en Alex Pastoor, mannen die het liefst nog het aanvangstijdstip van hun wedstrijden geheim zouden houden. En misschien ook wel met de soms onzekere coach die Van Bronkhorst zelf was. Met zijn duidelijkheid geeft hij nu echter het best denkbare signaal af. Naar spelers en fans, die weten wat ze mogen verwachten. En aan iemand als Van Persie, die nu nóg meer het gevoel krijgt dat De Kuip naar hem smacht.

.

Binnen de raad van commissarissen bestond aanvankelijk twijfel over het aantrekken van de routinier Van Persie, maar inmiddels staan alle seinen op groen. Feyenoord zet in op het Wesley Sneijder-scenario. Ofwel: dat de Fenerbahce-aanvaller zijn contract afkoopt en dat op die manier geen afkoopsom betaald hoeft te worden.

.

Een ding staat vast, na het oefenduel met Freiburg: de komst Van Persie en Steven Berghuis (die mogelijk deze week al terugkeert) zou een zegen zijn voor de landskampioen. Karim El Ahmadi daargelaten, leggen de Rotterdammers het gisteren voetballend en fysiek vaak af. Dan opeens merken Haps en Amrabat dat voetballen in de subtop toch anders is dan in de top. En ervaren Nicolai Jorgensen en Michiel Kramer dat het lastig scoren is als je amper in stelling wordt gebracht. Het zijn ontegenzeggelijk aandachtspunten voor Van Bronckhorst, zo kort voor de strijd om de Johan Cruijff Schaal tegen Vitesse. Helemaal gezien zijn opstelling tegen Freiburg, de verwachte basiself tegen de Arnhemmers (dus met Brad Jones).
.

,,Natuurlijk valt er nog genoeg aan te merken”, erkent Van Bronckhorst. ,,Maar uiteindelijk gaat het erom dat we er straks staan.” Om de trainingsstage vervolgens te besluiten met de woorden die hem en het nieuwe Feyenoord zo kenmerken. ,,Al hadden we het trainingskamp natuurlijk het liefst beëindigd, zoals we dat elke wedstrijd willen: met winst.”

Bron: Ad.nl

Aanbevolen voor jou

You must be logged in to post a comment Login