Nieuws

Feyenoord weet wat het te doen staat

on

In de jacht op de tweede plaats weet Feyenoord wat het de komende twee wedstrijden te doen staat. Zowel aanstaande zondag op bezoek bij ADO Den Haag als volgende week thuis tegen NAC Breda moet er gewonnen worden. Mocht dat lukken dan is Feyenoord zeker van de derde plaats in de competitie, terwijl afhankelijk van de resultaten van PSV ook een positie hoger op de ranglijst nog tot de mogelijkheden behoort.

Trainer Ronald Koeman verwacht dat van die laatste twee duels aanstaande zondag de zwaarste opgave voor Feyenoord wacht. ‘In principe is een uitwedstrijd tegen ADO moeilijker dan een thuiswedstrijd tegen NAC, omdat we over het algemeen thuis wat minder moeite hebben om te winnen dan uit’, vertelde hij vrijdagmiddag. ‘Aan de andere kant moeten we nog afwachten in welke situatie NAC volgende week zit als ze hier op bezoek komen’, daarmee doelend op het feit dat de ploeg uit Breda zich officieel nog niet veilig heeft gespeeld.

Tegelijkertijd speelt mee dat Feyenoord in uitwedstrijden dit seizoen zeer wisselend presteerde. Zo wist de ploeg de afgelopen twee duels op vreemde bodem niet te winnen. Koeman wist vrijdag zelfs te vertellen dat Feyenoord dit seizoen in uitwedstrijden een negatief doelsaldo heeft. Hij erkende dat het verschil met de thuiswedstrijden te groot is. ‘Natuurlijk is het publiek wat dat betreft van invloed’, zei hij. ‘Door hun steun stijgen wij in De Kuip in sommige wedstrijden boven onszelf uit. Maar door alleen je thuiswedstrijden te winnen, word je geen kampioen.’

‘Het is dit seizoen vaak genoeg voorgekomen dat we in uitwedstrijden de betere ploeg waren, maar het toch niet af wisten te maken’, vervolgde de trainer. ‘Er zijn veel voorbeelden van duels waarin we punten weggaven terwijl dat niet had mogen gebeuren. Dat is een stap die wij nog moeten maken. Hopelijk kunnen we daar zondag tegen ADO Den Haag een eerste aanzet toe geven.’

Het is nog onduidelijk of Koeman in Den Haag een beroep kan doen op Stefan de Vrij. De verdediger verliet vrijdagochtend vroegtijdig de training van Feyenoord op Varkenoord wegens een enkelblessure. Jean-Paul Boëtius is zeker niet inzetbaar tijdens de komende uitwedstrijd. De aanvaller kampt met een knieblessure.

DE TEGENSTANDER

De eerdere ontmoeting van dit seizoen tussen Feyenoord en ADO Den Haag werd door de bezoekers aangegrepen om een serieuze poging te ondernemen om Feyenoords ongeslagen thuisreeks te doorbreken. Een week voor de winterstop vertoonde de ploeg van trainer Maurice Steijn in De Kuip geen spoortje van vermoeidheid, al bleef uiteindelijk een stunt uit vanwege een laat eigen doelpunt van aanvaller Tjaronn Chery.

Het was een van de vele wedstrijden waarin ADO dit seizoen liet zien dat het over een elftal beschikt om rekening mee te houden. Niet voor niets lag de ploeg van trainer Steijn nog zo’n anderhalve maand geleden keurig op schema voor een plaats in de play-offs om Europees voetbal. Een uitstekende prestatie leek daarmee in de maak, zeker gezien het feit dat ADO een seizoen eerder nog ternauwernood boven de degradatiestreep was geëindigd.

Waar de 0-4 thuisnederlaag tegen Vitesse van half maart nog kon worden toegeschreven aan de kwaliteit van de Arnhemmers, bleek het voor ADO de opmaat voor een dramatische reeks van vijf nederlagen op rij. In het duel met laagvlieger VVV-Venlo van afgelopen week leek nummer zes daar bovenop te komen, tot Mike van Duinen kort voor tijd met de gelijkmaker een punt redde voor zijn ploeg.

De resultaten van de afgelopen weken hebben ervoor gezorgd dat de achterstand op plek acht is opgelopen tot vijf punten, waardoor voor ADO de kansen op een ticket voor de play-offs nagenoeg verkeken zijn. Nu de ploeg haar krachten heeft verspeeld, lijkt een kleurloos einde van het seizoen onafwendbaar. Door een goed resultaat in de wedstrijd tegen Feyenoord van aankomende zondag zal het positieve gevoel enigszins terugkeren in Den Haag, al zal ADO daarvoor met minimaal dezelfde mentaliteit moeten spelen als eerder dit seizoen in De Kuip.

ADO Den Haag – Feyenoord
Zondag 5 mei om 12.30 uur in het Kyocera Stadion in Den Haag
Scheidsrechter: Liesveld

Onderlinge ontmoetingen

Thuis
16/12/2012 Feyenoord – ADO Den Haag 3-2
02/10/2011 Feyenoord – ADO Den Haag 0-3
28/11/2010 Feyenoord – ADO Den Haag 2-1
21/02/2010 Feyenoord – ADO Den Haag 2-2

Uit
22/04/2012 ADO Den Haag – Feyenoord 1-2
20/02/2011 ADO Den Haag – Feyenoord 2-2
29/11/2009 ADO Den Haag – Feyenoord 0-2
26/04/2009 ADO Den Haag – Feyenoord 2-3

Bron: Feyenoord.nl

You must be logged in to post a comment Login