Nieuws

Feyenoord vol vertrouwen richting Alkmaar

on

In aanloop naar de competitiewedstrijd tegen AZ bespeurde Ronald Koeman een overeenkomst tussen zijn ploeg en de tegenstander van aankomende zondag. Beide clubs zagen na het succesvolle afgelopen seizoen een aantal bepalende spelers vertrekken. Waar dat bij AZ, dat momenteel de twaalfde plaats op de ranglijst bezet, duidelijk is terug te zien in de huidige prestaties, staat Feyenoord er met een gedeelde vierde plek prima voor. ‘Dat betekent dat we de opengevallen posities goed hebben ingevuld’, concludeerde Koeman vrijdagmiddag tijdens de persconferentie in De Kuip.

Een van de posities die na vorig seizoen vrijkwam in het elftal van Feyenoord was de positie van aanvallende middenvelder. Die rol is dit seizoen toebedeeld aan Lex Immers. Koeman noemde het een ‘mooi signaal’ dat de middenvelder ondanks zijn knieblessure van afgelopen week inzetbaar is in de uitwedstrijd tegen AZ. ‘Hoewel ik vind dat iedereen vervangbaar is, hebben we naast Lex niemand die de positie van aanvallende middenvelder op zijn manier kan invullen. Hij is met name heel sterk in het kiezen van de juiste momenten om voor het doel te komen. Er is geen enkele andere speler in de eredivisie die tot dusver als middenvelder zoveel goals maakte als Immers.’

Dat tegenstander AZ een moeizaam seizoen doormaakt, is volgens Koeman deels het gevolg van de kwaliteiten die de Alkmaarders in aanloop naar dit seizoen inleverden. ‘AZ speelt nog steeds goed voetbal, alleen hebben ze moeite om dat om te zetten in resultaat’, analyseerde Koeman. ‘Met name door het vertrek van Rasmus Elm, die zeer belangrijk was bij standaardsituaties, is het rendement van de ploeg omlaag gegaan. Aan de andere kant hebben ze met Jozy Altidore een spits die altijd voor veel gevaar en goals zorgt.’

Door de twee thuisoverwinningen op Roda JC Kerkrade en Willem II van de afgelopen weken en het feit dat de selectie op de langer geblesseerden Erwin Mulder, Terence Kongolo en Sekou Cissé na compleet is, reist Feyenoord volgens Koeman vol vertrouwen af naar Alkmaar. ‘Tot aan winterstop willen we elke wedstrijd winnen, te beginnen met het duel van aankomende zondag. Wij zijn er klaar voor.’

DE TEGENSTANDER

Wie een blik werpt op de huidige ranglijst van de eredivisie, zal zich wellicht verbazen over het feit dat AZ ontbreekt in het zogeheten linkerrijtje. De Alkmaarders bivakkeren op de twaalfde plaats, wat zeker gezien de afgelopen seizoenen een zeer ongewone positie is voor de club uit Noord-Holland. Op het seizoen 2007/2008 na, waarin AZ op de elfde plaats eindigde, nestelden de Alkmaarders zich de afgelopen negen seizoenen aan het eind van de rit steevast in de top vijf.

Het is dan ook niet voor niets dat vrijwel elke toonaangevende volger uit de nationale voetbaljournalistiek de ploeg van trainer Gertjan Verbeek voorafgaand aan het huidige seizoen een eindklassering bij de beste vijf clubs van Nederland toedichtte. Het aanblijven van de trainer en de smaakmakers Jozy Altidore en Adam Maher maakten die prognose allesbehalve onrealistisch, maar met Rasmus Elm, Brett Holman en Niklas Moisander verdwenen er toch ook enkele sterkhouders uit het elftal dat vorig seizoen nog maandenlang koploper was.

Hoewel AZ voor een deel kan wijzen naar het zware programma dat de ploeg tot dusver afwerkte – zo speelde het tegen de huidige top vier alle wedstrijden op vreemde bodem –, is de twaalfde plaats ook te wijten aan de teleurstellende prestaties in thuiswedstrijden. Onder meer VVV-Venlo en N.E.C. vertrokken met de volle buit uit het AFAS stadion.

Met name tijdens die wedstrijden werd duidelijk dat de Alkmaarders ten opzichte van de afgelopen jaren wel degelijk aan kwaliteit hebben ingeleverd. Toch mag van de huidige selectie meer verwacht worden dan een plaats in de middenmoot. Een overwinning op Feyenoord, dat als huidige nummer vijf de positie bekleedt waar AZ zo graag zou willen staan, zou wat dat betreft voor de club een ideale start zijn van een opmars richting de vertrouwde subtop.

AZ – Feyenoord
Zondag 25 november om 14.30 uur in het AFAS stadion

Scheidsrechter: Blom

Vermoedelijke opstellingen:
AZ: Esteban; Marcellis, Reijnen, Viergever, Gorter; Henriksen, Maher, Berghuis; Beerens, Altidore en Gudmundsson (Falkenburg).
Feyenoord: Lamprou; Janmaat, De Vrij, Mathijsen, Martins Indi; Clasie, Immers, Vilhena; Verhoek, Pellè en Schaken.

Statistieken:

THUIS
29/04/2012 Feyenoord – AZ 1-0
02/04/2011 Feyenoord – AZ 0-1
07/02/2010 Feyenoord – AZ 1-2
13/12/2008 Feyenoord – AZ 0-1
30/01/2008 Feyenoord – AZ 2-2

UIT
25/09/2011 AZ – Feyenoord 2-1
31/10/2010 AZ – Feyenoord 2-1
08/11/2009 AZ – Feyenoord 1-1
22/03/2009 AZ – Feyenoord 0-0
12/03/2008 AZ – Feyenoord 0-1

Bron: Feyenoord.nl

You must be logged in to post a comment Login