FEYENOORD VERLIEST VAN NAC BREDA

Feyenoord heeft voor het eerst sinds 31 januari 2016 een thuiswedstrijd in de Eredivisie verloren. Tegen NAC Breda ging de ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst met 0-2 onderuit. Michiel Kramer miste een kwartier voor tijd uit een strafschop de kans op de gelijkmaker, waarna een fout van Brad Jones kort voor tijd genadeloos werd afgestraft.

Vanaf het begin was duidelijk dat NAC in De Kuip genoegen zou nemen met een puntje en via de omschakeling stiekem hoopte op meer. De momenten dat de Bredanaars met elf man op eigen helft stonden, waren zeker in het eerste gedeelte van de wedstrijd meer regel dan uitzondering. En dat werden er zeker niet minder nadat de bezoekers na 33 minuten op voorsprong kwamen. Zowel Eric Botteghin als Tonny Vilhena verloor een kopduel na een opnieuw ingebrachte corner, waarna Giovanni Korte simpel de 0-1 kon binnen tikken.

De tegengoal zorgde een deuk in het vertrouwen van Feyenoord, dat toch al niet lekker in de wedstrijd zat in de uitverkochte Kuip. Een kopbal van Jan-Arie van der Heijden en een goede steekpass van Jean-Paul Boëtius op Karim El Ahmadi, dat was het voor rust wel qua lichtpuntjes. Verder slaagde Feyenoord er niet in om de gegroepeerd spelende Brabanders uit te spelen met verrassende combinaties of een tempoversnelling, waardoor ook spits Michiel Kramer zelden in stelling werd gebracht.

De aanvallende wisselmogelijkheden voor Van Bronckhorst waren bovendien beperkt, mede doordat naast de geschorste Steven Berghuis en geblesseerde Nicolai Jørgensen ook Jens Toornstra was afgehaakt met een blessure. Met Sam Larsson voor Basaçikoglu hoopte de trainer kort na rust voor meer aanvallend gevaar te zorgen, en dat had effect. Zo kopte Kramer net naast en zag Amrabat zijn kopbal via de lat terug het veld in stuiteren.

De kansen gaven Feyenoord een deel van het vertrouwen terug, terwijl Van Bronckhorst besloot om met Dylan Vente in plaats van Kevin Diks zette Van Bronckhorst nog een extra aanvallende troef in te zetten. Het plan om daarmee de druk op het Bredase doel te vergroten, pakte aardig uit maar leverde geen treffer op. Dat een kwartier voor tijd zelfs een strafschop, verkregen na een overtreding op Sofyan Amrabat, er niet in ging, was exemplarisch. In tegenstelling tot afgelopen woensdag tegen ADO zag Kramer zijn poging vanaf elf meter gekeerd worden.

Het laatste restje hoop op ten minste een punt vervloog kort voor tijd, toen Brad Jones de bal knullig verspeelde aan invaller Thomas Enevoldsen, voor wie het een koud kunstje was om binnen te tikken. Daardoor bleef Feyenoord voor het eerst sinds 25 Eredivisiewedstrijden met lege handen achter na een thuiswedstrijd en zal de ploeg zich snel moeten oprichten met het oog op dinsdag, wanneer de zware uitwedstrijd tegen Napoli in de Champions League op het programma staat.