FEYENOORD VERLIEST MET 1-4 VAN VITESSE

Feyenoord is er maandagavond in de inhaalwedstrijd tegen Vitesse niet in geslaagd om de derde plaats in de Eredivisie definitief veilig te stellen. Waar winst benodigd was voor de ploeg van Fred Rutten, ging Feyenoord in eigen huis met 1-4 ten onder. Daarmee is duidelijk dat Feyenoord volgende week moet winnen van PEC Zwolle of hopen op puntenverlies van concurrenten AZ en Vitesse om nog derde te worden en daarmee een ticket voor Europees voetbal te verdienen. De laatste competitiewedstrijd in De Kuip van dit seizoen werd voorafgegaan door een indrukwekkende minuut stilte ter nagedachtenis van Yvonne Lodewijks.

Feyenoord snel op achterstand

Het schot waarmee Rochdi Achenteh kort voor rust Kenneth Vermeer passeerde, kwam voor Feyenoord aan als een enorme mokerslag. De linksback knalde een door de keeper weg gebokste – onterecht gegeven – vrije trap uit de rebound knap binnen in de korte hoek en bracht daarmee de marge voor de bezoekers weer terug op twee doelpunten.

Feyenoord had kort daarvoor juist het vertrouwen herwonnen door de aansluitingstreffer van Jens Toornstra, nadat de ploeg in het eerste halfuur al twee goals had moeten incasseren. Eerst schoot Valeri Qazaihsvili de bal van afstand met veel effect langs Vermeer, een kwartier later profiteerde Jan-Arie van der Heijden van knullig verdedigen van de thuisploeg. Eerst kreeg Jean-Paul Boëtius de bal in twee instanties niet opgeruimd, vervolgens kopte Sven van Beek de bal onbedoeld pardoes voor de voeten van Van der Heijden, die alleen Vermeer nog hoefde te passeren.

Hoewel Feyenoord ook in het vervolg van de eerste helft nauwelijks in het eigen spel kwam, knokte de ploeg wel voor elke meter. Het was ook aan de vechtlust van het elftal te danken dat de hoop terugkeerde via een knappe goal van Toornstra. De rechtsbuiten dook op aan de linkerkant van het doel, waar hij eenmaal in balbezit zijn tegenstander uitkapte en de bal hard tegen de touwen joeg.

Feyenoord kiest de aanval

De mokerslag die even later volgde, maakte dat Feyenoord in de tweede helft geen andere keuze had dan de aanval te kiezen. Dat ging de ploeg beter af dan voor rust. Feyenoord kwam geregeld in kansrijke positie, alleen liet de afwerking te wensen over.

Niet voor het eerst dit seizoen gokte Rutten op de inbreng van twee spelers die al verschillende keren eerder het verschil maakten voor Feyenoord: Elvis Manu en Anass Achahbar. De twee hadden samen twintig minuten de tijd om samen met de rest van de ploeg het tij te keren. Van een echt offensief was desondanks in die fase geen sprake, te meer omdat Vitesse keer op keer bewees levensgevaarlijk te zijn op de counter.

Daar kwam bij dat Feyenoord het geluk ook niet aan haar zijde had. Scheidsrechter Kuipers zag namelijk een opzichte handsbal van invaller Marvelous Nakamba in eigen zestienmetergebied over het hoofd, waarmee hij Feyenoord een strafschop onthield. Kort voor tijd keurde Kuipers bovendien een doelpunt van Colin Kazim-Richards af vanwege een lichte duw richting zijn tegenstander.

Omdat Feyenoord daarbuiten niet verder kwam dan een schot op de paal van Toornstra, kwam de voorsprong voor de bezoekers niet meer in gevaar. Vitesse liep in blessuretijd zelfs nog uit naar 1-4 door een doelpunt van Labyad, waarmee Feyenoord wist dat het voor de vierde wedstrijd op rij niet had weten te winnen. Waar de concurrentie voor de derde plaats zodoende toeneemt, weet Feyenoord wat het volgende week op bezoek bij PEC Zwolle te doen staat.

Feyenoord – Vitesse 1-4
Scoreverloop:
13’ 0-1 Qazaishvili
31’ 0-2 Van der Heijden
38’ 1-2 Toornstra
43’ 1-3 Achenteh
90’ 1-4 Labyad

Scheidsrechter: Kuipers

Geel: El Ahmadi, Kongolo (Feyenoord), Ibarra, Achenteh (Vitesse)