FEYENOORD VERLIEST MET 1-2 VAN WILLEM II

Feyenoord is er zaterdagavond niet in geslaagd de eerste thuisoverwinning van dit seizoen te boeken. Aan het begin van een loodzware week, waarin de ploeg achtereenvolgens op bezoek gaat bij Sevilla en Ajax ontvangt in De Kuip, struikelde Feyenoord over de eerste horde. Promovendus Willem II vertrok, ondanks een indrukwekkend slotoffensief van de thuisploeg, met een 1-2 overwinning uit Rotterdam. Debutant Colin Kazim-Richards maakte het enige doelpunt voor Feyenoord.

Ook een andere debutant, Kenneth Vermeer, zal zich zijn eerste duel voor Feyenoord ongetwijfeld anders hebben voorgesteld. Hoewel de thuiswedstrijd tegen promovendus Willem II op papier een prima affiche leek voor een eerste optreden, moest Vermeer al binnen 25 minuten twee keer de bal uit zijn eigen doel vissen.

Aan beide doelpunten gingen flinke defensieve fouten van Feyenoord vooraf. Na krap tien minuten spelen kon oud-Feyenoorder Samuel Armenteros opstomen over de linkerflank, waarna hij met een prima voorzet Frank van der Struijk bereikte. De verdediger werd vrijgelaten bij de tweede paal en hoefde alleen nog binnen te tikken.

Een kwartier verder was het Terence Kongolo die zich verslikte in een diepe bal, waardoor jeugdinternational Terell Ondaan de achterlijn kon bereiken. De rappe aanvaller vond vervolgens de vrijstaande Armenteros, die zijn oude club pijn deed door Vermeer kansloos te laten.

Met name de tweede tegengoal was een forse dreun voor Feyenoord, dat in het vervolg van de eerste helft nauwelijks meer haar eigen spel wist te spelen en bij vlagen moest toezien hoe Willem II dicteerde in De Kuip. Bovendien had de ploeg van Rutten op cruciale momenten het geluk niet aan haar zijde. Zo werd Terence Kongolo tien minuten voor rust een strafschop onthouden en ging de grootste kans van de eerste helft verloren doordat Boëtius oog in oog met Feyenoord-huurling Kostas Lamprou over schoot.

Rutten besloot in te grijpen door in de rust een dubbele wissel door te voeren (Jens Toornstra en Elvis Manu voor Joris Mathijsen en Jean-Paul Boëtius), waardoor Feyenoord de tweede helft met drie verdedigers speelde. Bovendien bracht de trainer na een uur spelen Colin Kazim-Richards in het veld, waardoor het legioen in het laatste half uur de contouren zag van het nieuwe Feyenoord, met twee debutanten en bovendien twee spelers (El Ahmadi en Toornstra) die hun eerste minuten in De Kuip van dit seizoen maakten.

Willem II beperkte zich in die fase logischerwijs tot het verdedigen van de voorsprong, wat de missie van Feyenoord om tenminste twee keer te scoren er niet eenvoudiger op maakte. Dat de hoop op een goed resultaat toch nog terugkeerde in De Kuip, was te danken aan Kazim-Richards. De nieuwe spits gaf een kwartier voor tijd zijn visitekaartje af, door uit een voorzet van Luke Wilkshire knap binnen te koppen.

Met die goal kwam er een serieus slotoffensief van Feyenoord tot stand, waarbij Kazim-Richards met een fabelachtige omhaal kort na zijn eerste doelpunt direct dicht bij de gelijkmaker kwam. Hetzelfde gold twee minuten voor tijd voor Toornstra, die een ziedend schot van afstand op de paal zag eindigen. Daarmee was voor Willem II het grootste gevaar geweken, waardoor Feyenoord voor de tweede thuiswedstrijd op rij met lege handen bleef.

Feyenoord – Willem II 1-2
8’ 0-1 Van der Struijk
23’ 0-2 Armenteros
75’ 1-2 Kazim-Richards

Scheidsrechter: Braamhaar

Geel: Kongolo (Feyenoord)

Opstellingen
Feyenoord: Vermeer; Wilkshire, Van Beek, Mathijsen (46’ Toornstra), Kongolo; El Ahmadi, Immers, Vilhena; Schaken, Te Vrede (63’ Kazim-Richards) en Boëtius (46’ Manu).
Willem II: Lamprou; Peters, Van der Struijk, Dries Wuytens, Dijks (80’ Heerkens); Haemhouts (57’ Ippel), Braber, Stijn Wuytens; Ondaan (71’ Sporkslede), Sahar en Armenteros.