Nieuws

FEYENOORD VERLIEST MET 1-2 VAN BESIKTAS

on

Dankzij een benutte strafschop van Mitchell Te Vrede in de blessuretijd van de thuiswedstrijd tegen Besiktas, kan Feyenoord volgende week hoopvol afreizen naar Istanboel voor de return tegen de Turkse topclub. Waar Feyenoord tot het doelpunt van de spits weinig kansrijk was geweest in de uitverkochte Kuip, wist Besiktas twee keer te scoren, waardoor Feyenoord zich in een lastige uitgangspositie had gemanoeuvreerd. Te Vrede zorgde er echter op de valreep voor dat de hoop terugkeerde bij Feyenoord: 1-2. Khalid Boulahrouz maakte woensdag in de tweede helft als invaller zijn officiële debuut voor Feyenoord.

Na een voorbereiding waarin Fred Rutten door het WK, vertrekkende spelers en een aantal blessures nauwelijks in een vaste formatie kon spelen, was het meer een vraag dan een weet hoe Feyenoord ervoor zou staan in de eerste officiële wedstrijd van het seizoen. Wel had de ploeg de zekerheid dat het gesteund zou worden door een uitverkochte Kuip en een legioen dat hongerig was naar Europees succes.

Opgestuwd door de supporters begon Feyenoord gretig aan de wedstrijd en kreeg zodoende zelfs de fanatieke aanhang van Besiktas even stil. Dat veranderde alleen al na krap een kwartier spelen toen de Turkse bezoekers, die tot dan toe nog niet in de buurt van het doel van Erwin Mulder waren gekomen, uit een hoekschop op voorsprong kwamen. Spits Mustafa Pektemek, die bij Besiktas miljoenenaankoop Demba Ba op de bank hield, kreeg te veel vrijheid en kon binnen koppen.

Daarmee had Besiktas-coach Slaven Bilic zijn zo gewenste uitdoelpunt al vroeg in de wedstrijd te pakken, terwijl Feyenoord wist dat de opgave om een goed resultaat te behalen alleen maar zwaarder was geworden. Helemaal omdat Besiktas in het vervolg van de eerste helft meer inspanning deed om de voorsprong te verdedigen dan die uit te breiden, waardoor Feyenoord nauwelijks kansrijk werd tot aan de rust. Pas vlak voor het rustsignaal wist Jean-Paul Boëtius het doel van keeper Tolga Zenin voor het eerst onder vuur te nemen, maar zijn schot ging naast.

Na rust was het opnieuw Feyenoord dat een veldoverwicht had, alleen wist de ploeg dat evenals in de eerste helft nauwelijks te vertalen in kansen. Waar vorig seizoen de kracht van de ploeg nog voor een groot deel op de flanken lag, was er nu nauwelijks aanvoer vanaf de zijkanten. Omdat Feyenoord bovendien via de combinatie niet door de Turkse defensie wist te breken, was het voor het legioen tevergeefs wachten op een geslaagde aanval.

Besiktas ging daarentegen met name na de inbreng van Demba Ba steeds nadrukkelijker op zoek naar een tweede goal. Dat die twintig minuten voor tijd ook viel was te wijten aan matig verdedigen van Feyenoord. Nadat Joris Mathijsen de bal verspeelde op het middenveld, kon Kerim Koyunlu opstomen richting het doel van Mulder. Doordat vervolgens zijn schot van richting werd veranderd door de kort daarvoor ingevallen Boulahrouz was de keeper kansloos en konden de Turken de 0-2 vieren.

Feyenoord wist dat het bij die tussenstand tenminste een doelpunt nodig had in eigen huis met het oog op de return en voerde om die reden in de slotfase de druk steeds verder op. Dat resulteerde in blessuretijd in een strafschop, die werd verdiend door invaller Elvis Manu. Te Vrede nam daarop plaats achter de bal op de stip en schoot ijskoud binnen. Daarmee hield hij de hoop levend voor Feyenoord, dat weet wat het volgende week te doen staat in het Olympisch Stadion van Istanboel.

Feyenoord – Besiktas 1-2
Scoreverloop:
13’ 0-1 Pektemek
70’ 0-2 Koyunlu
90+4’ 1-2 Te Vrede(strafschop)

Scheidsrechter: Banti (Ita)

Geel: Verhoek, Boëtius (Feyenoord), Kurtulus, Koyunlu, Motta (Besiktas)

Opstellingen
Feyenoord: Mulder; Schaken (61’ Boulahrouz), Van Beek, Mathijsen, Kongolo; Clasie, Immers, Vilhena; Verhoek (65’ Manu), Te Vrede en Boëtius.
Besiktas: Zengin; Kurtulus, Franco, Gülüm, Motta; Koyunlu (89’ Tosun), Uysal, Özyakup (59’ Ba), Hutchinson, Şahan (75’ Köybasi); Pektemek.

Bron: Feyenoord.nl

You must be logged in to post a comment Login