Nieuws

Feyenoord verliest met 1-2 van aartsrivaal

on

Feyenoord heeft zondagmiddag de kans laten liggen om tenminste een punt te pakken tegen koploper Ajax. De ploeg van trainer Ronald Koeman was tijdens de Klassieker in De Kuip met name in de eerste helft van de wedstrijd de bovenliggende partij, maar ging met 1-2 onderuit door twee makkelijk weggegeven tegendoelpunten. Feyenoord kwam in de eerste helft nog wel op voorsprong tegen Ajax dankzij een knappe goal van Graziano Pellè, maar zag Ajax langszij komen door goals van Kolbeinn Sigthorsson en Joël Veltman.

De gelijke stand die bij rust op het scorebord stond, deed weinig recht aan de verhoudingen op het veld in een rommelige eerste helft. Weliswaar was het spel van zowel Feyenoord als Ajax onrustig te noemen, alleen was Feyenoord met name op basis van strijdlust de bovenliggende partij.

Hoewel Feyenoord grote delen van de eerste helft moeite had om de bal met combinatievoetbal lang in de ploeg te houden, was de openingstreffer die na een half uur spelen viel het gevolg van een knap staaltje positiespel. Jean-Paul Boëtius speelde daarbij met een steekpass Bruno Martins Indi vrij op de linkerflank, waarna de verdediger een prima voorzet afleverde. Die werd door Pellè met zijn hoofd richting de tweede paal verlengd, waar hij de bal achter doelman Jasper Cillessen in het net zag ploffen.

Veel kansen had Feyenoord tot die tijd niet gecreëerd, al viel hetzelfde te zeggen over de bezoekers. Die hadden met name in de voorhoede te weinig stootkracht, waardoor de defensie van Feyenoord – waar Bruno Martins Indi terugkeerde van een schorsing ten koste van Joris Mathijsen – in de eerste helft een betrekkelijk makkelijke middag had. Althans, tot aan de slotminuut voor rust, want op dat moment maakte Ajax schijnbaar uit het niets de gelijkmaker. Ricardo Kishna bereikte met de bal aan zijn voet de achterlijn, waarna invaller Kolbeinn Sigthorsson tussen twee verdedigers zijn voet tegen de voorzet kreeg en zo Erwin Mulder passeerde.

Ook na rust bleven kansen schaars aan beide kanten. Wel wist Feyenoord langzaam maar zeker een veldoverwicht op te bouwen, alleen ontbrak het aan de juiste dosis creativiteit om de ver teruggezakte verdediging van Ajax te ontregelen.

Ajax leek, met de stand op de ranglijst in het achterhoofd, vrede te hebben met een gelijkspel, maar kwam ruim een kwartier voor tijd uit een van de eerste mogelijkheden na rust voor het eerst op voorsprong. Opnieuw kwam de treffer van de Amsterdammers volledig uit de lucht vallen. Dat gebeurde nadat Daryl Janmaat makkelijk een hoekschop had weggegeven. Feyenoord verzuimde om de voorzet die daaruit volgde weg te werken, waardoor verdediger Joël Veltman de bal bij de tweede bal van dichtbij alleen nog binnen hoefde te tikken.

Feyenoord probeerde in de slotfase, met Mitchell Te Vrede als extra spits in de ploeg, met name via de lange bal nog de gelijkmaker te forceren, maar kwam niet meer serieus in de buurt van een doelpunt. Daarmee was een onnodige nederlaag in de Klassieker een feit.

Feyenoord – Ajax 1-2
Scoreverloop:
30’ 1-0 Pellè
45’ 1-1 Sigthorsson
72’ 2-1 Veltman

Scheidsrechter: Kuipers

Geel: Clasie, Te Vrede (Feyenoord), Veltman (Ajax)

Opstellingen:
Feyenoord: Mulder; Janmaat, De Vrij, Kongolo, Martins Indi; Clasie (78’ Vormer), Immers, Vilhena; Schaken (76’ Te Vrede), Pellè en Boëtius (86’ Goossens).
Ajax: Cillessen; Van Rhijn, Veltman, Moisander, Blind; Klaassen, Poulsen, Serero (64’ Duarte); Bojan (38’ Sigthorsson), De Jong en Kishna (79’ De Sa).

Bron: Feyenoord.nl

20140302-165648.jpg

You must be logged in to post a comment Login