Feyenoord verliest Klassieker en raakt plaats 3 kwijt

Feyenoord is er niet in geslaagd de bekeroverwinning op Roda JC een goed vervolg te geven. Op bezoek bij Ajax verloor de ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst met 2-1. Amin Younes en Riechedly Bazoer maakten de vroege openingsgoal van Jens Toornstra ongedaan, waardoor Feyenoord de derde plek op de ranglijst kwijtraakte.
Het winnende zondagsschot van Bazoer verdween na 65 minuten in de kruising achter de kansloze Vermeer. Die goal kwam niet helemaal uit de lucht vallen, want in de eerste fase na rust had Feyenoord minder grip op de wedstrijd dan in de eerste 45 minuten. In de eerste helft kregen de Rotterdammers de meeste kansen op een goal, maar werd toch met een 1-1 ruststand de kleedkamer opgezocht.
Beide ploegen leverden vanaf het begin veel strijd, wat de eerste helft tot de meest levendige maakte van de drie Klassiekers die dit seizoen werden gespeeld. Feyenoord deed dat vanuit een 4-2-3-1-formatie, met Dirk Kuyt als diepe spits en Jens Toornstra, Bilal Basaçikoglu en Tonny Vilhena als diepgaande middenvelders. Zij werden in de rug gesteund door een viermansverdediging en de middenvelders Karim El Ahamdi en Renato Tapia, die zijn debuut maakte voor Feyenoord.
Bij balbezit van Ajax speelde de ploeg van Van Bronckhorst gegroepeerd en compact, terwijl in de aanval een belangrijke rol was weggelegd voor de diepe middenvelders. Die tactische vondst van de trainer pakte goed uit, want de vier voorste Feyenoorders waren allen betrokken bij de openingstreffer. Via Basaçikoglu, Kuyt en Vilhena kwam de bal uiteindelijk bij Toornstra, die vanaf de rand van het strafschopgebied de bal in de dertiende minuut met links in de verre hoek schoot.
De snelle gelijkmaker van de thuisploeg – Amin Younes kapte op de achterlijn Toornstra en Eric Botteghin uit en schoot via de binnenkant van de paal raak – was een tegenvaller voor Feyenoord, maar de ploeg liet zich niet van de wijs brengen. Het bewijs daarvoor vormden de kansen voor Van Beek, die bij twee corners dicht bij een goal was, en Vilhena, die twee keer zijn meerdere moest erkennen in Jasper Cillessen. Ook Vermeer onderscheidde zich, door na een te korte terugspeelbal van Eric Botteghin op uitstekende wijze Anwar El Ghazi van scoren af te houden.
Na 68 minuten leek de doelman dat opnieuw te doen toen Davy Klaassen voor hem opdook, maar de Ajax-aanvoerder tikte de bal net voor hem weg, waardoor Vermeer niet de bal maar Klaassen raakte. Tot zijn opluchting zag de goalie dat Nemanja Gudelj de strafschop hoog over schoot, waardoor Feyenoord in leven bleef. Met Eljero Elia en Michiel Kramer voor Toornstra en Tapia gingen de Rotterdammers in de laatste twintig minuten op jacht naar de gelijkmaker. Kramer kreeg de grootste kans, maar kopte tien minuten voor tijd in de handen van Cillessen, waardoor Feyenoord voor de zesde keer op rij een competitiewedstrijd zonder punten eindigde.