FEYENOORD UITGESCHAKELD IN PLAY-OFFS

Voor Feyenoord zit het seizoen 2014-2015 erop. De ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst slaagde er zondagmiddag door een 2-2 gelijkspel tegen SC Heerenveen niet in om de finale van de play-offs om een ticket voor de Europa League te bereiken. Omdat de stand na negentig minuten 1-0 was in het voordeel van Feyenoord (doelpunt Anass Achahbar) moest er in de uitverkochte Kuip een verlenging aan te pas komen. Daarin velde Mark Uth met twee doelpunten het vonnis over de Rotterdammers, al scoorde Colin Kazim-Richards vervolgens nog tegen. Door de uitschakeling speelt Feyenoord komend seizoen geen Europees voetbal.

Het gejuich steeg op als een orkaan, vier minuten voor het einde van de eerste helft, toen alles en iedereen met een rood-wit hart de bal via het hoofd van Anass Achahbar langzaam over de doellijn zag rollen. De vreugde gaf aan hoezeer het legioen, dat ondanks het zure reguliere competitieslot massaal de weg naar De Kuip had gevonden en als een ware twaalfde man achter het elftal stond, had gehunkerd naar een doelpunt, nadat Feyenoord in de laatste vijf duels slechts tweemaal het net had gevonden.
Bovendien was met de 1-0 van Achahbar, die een afstandsschot van Jordy Clasie bewust een andere richting op stuurde met zijn hoofd en zodoende keeper Kristoffer Nordfeldt kansloos liet, de helft van de opdracht vervuld voor Feyenoord. Daarmee kreeg het loon naar werken, aangezien de ploeg vanaf de eerste minuut met de intentie speelde om te winnen. Hoewel het veldspel mede door de spanning die op het duel stond niet altijd de schoonheidsprijs verdiende, dwong Feyenoord meer af dan Heerenveen, dat net als in de heenwedstrijd vooral loerde op de tegenaanval.
Omdat de Friezen door de treffer van Achahbar werden gedwongen de verdedigende stellingen wat meer te verlaten, was het spelbeeld in de tweede helft minder eenzijdig dan voor rust. De ruimtes werden groter en de bezoekers hadden daar na een uur spelen als eerste van kunnen profiteren, toen Pele van Anholt vanaf de linkerkant het strafschopgebied indrong. De linksback schoot tegen Kenneth Vermeer aan, die zo voorkwam dat het eerste serieuze Friese gevaar direct een goal opleverde.
Toch had zijn collega aan de overkant het ook in de tweede helft aanmerkelijk drukker. Gedoseerd joeg Feyenoord op de verlossende tweede treffer, daarbij zo veel als mogelijk gebruik makend van de zijkanten. Zo legde Bilal Basaçikoglu de bal na ruim een uur spelen keurig op het hoofd van Terence Kongolo, die steenhard tegen Nordfeldt aan kopte. De doelman was vijf minuten voor tijd wel kansloos op een kopbal van Karim El Ahmadi, maar deze treffer werd door scheidsrechter Kevin Blom afgekeurd wegens duwen.
Op dat moment had de vermoeidheid al zichtbaar vat gekregen op beide elftallen, ook vanwege de warme omstandigheden waarin het duel werd afgewerkt. Mede daardoor werd binnen negentig minuten geen beslissing geforceerd en was een verlenging onafwendbaar. Forse tegenvaller voor de Rotterdammers was dat deze moest worden gespeeld met tien man, omdat Luke Wilkshire, die kort voor tijd Rick Karsdorp (kramp) had afgelost, wegens een blessure moest afhaken en Van Bronckhorst door zijn wisselmogelijkheden heen was.
Daar kwam tien minuten na de start van de verlenging een nieuwe dreun bij, toen Sven van Beek onder een hoge bal doorging en Mark Uth oog in oog met Vermeer geen fout maakte (1-1). Even later maakte opnieuw Uth met een harde volley aan alle illusies een einde voor Feyenoord, dat door de uitschakeling genoegen moet nemen met een seizoen zonder Europees voetbal. Daar kon ook de late gelijkmaker van Kazim-Richards niets meer aan veranderen.
Feyenoord – SC Heerenveen 2-2

41’ 1-0 Achahbar

101’ 1-1 Uth

105’ 1-2 Uth

110’ 2-2 Kazim-Richards