FEYENOORD TWEEDE NA OVERWINNING OP CAMBUUR

Feyenoord heeft de tweede plaats in de eredivisie veiliggesteld. De ploeg van trainer Ronald Koeman, hij zat voor het laatst op de bank in de Kuip, won zondag met 5-1 van SC Cambuur. Door de zege is Feyenoord zeker van deelname aan de voorronde van de Champions League in het nieuwe seizoen.

De thuisploeg ontsnapte in de tweede minuut al aan een achterstand. Feyenoord-huurling Elvis Manu (hij werd al na een half uur gewisseld) kreeg het op zijn heupen, maar Daryl Janmaat werkte de bal net voor de lijn weg. Feyenoord kwam in de eerste twintig minuten niet verder dan halve kansjes voor Graziano Pellè en Janmaat.

Het Rotterdamse publiek schreeuwde wel om een penalty toen Tonny Vilhena niet tot een schot kwam omdat hij gehinderd werd. Scheidsrechter Eric Braamhaar wuifde het incident weg. Halverwege de eerste helft kwam Feyenoord goed weg, toen een voorzet van Lucas Bijker zowaar op de kruising belandde. Kostas Lamprou, vervanger van de geblesseerde Erwin Mulder, kwam met de schrik vrij. Een minuut later was het aan de andere kant wel raak. Ruud Vormer, hij stond in de basis door de schorsing van Lex Immers, schoof de bal knap binnen na een combinatie met Pellè (1-0).

Feyenoord zocht daarna naar de tweede treffer, maar Cambuur kwam er daar waar mogelijk gevaarlijk uit. Zo kopte Spijkenisser Martijn Barto over het doel van Lamprou. Twee minuten voor rust was hij wel trefzeker voor de Friese formatie op aangeven van Jody Lukoki: 1-1.

De gastheren startten wel gretig aan de tweede helft. Pellè was heel dichtbij de 2-1 na uitstekend voorbereidend werk van Terence Kongolo, maar keeper Harm Zeinstra redde op prachtige wijze. Twee minuten later viel de tweede Rotterdamse treffer alsnog. Tonny Vilhena kopte krachtig binnen na een corner van Vormer (2-1).

Dat doelpunt was voor Feyenoord allesbehalve het sein om er nog een schepje bovenop te doen. De thuisploeg werd slordiger en Cambuur nam soms brutaal het initiatief, zonder gevaarlijk te worden. Twintig minuten voor tijd had invaller Jean-Paul Boëtius 3-1 moeten maken, maar hij vond Zeinstra op zijn weg. Uit de hoekschop die volgde kopte Pellè wel binnen en was het duel beslist. In de slotfase maakte Vilhena zijn tweede van de wedstrijd (4-1) en zorgde Boëtius voor het slotakkoord met een geweldige afstandspegel: 5-1.

Ajax is kampioen geworden. De Amsterdammers hadden aan een punt bij Heracles Almelo (1-1) genoeg om voor de vierde titel op rij te grijpen.

Scoreverloop: 23′ Ruud Vormer 1-0, 43′ Martijn Barto 1-1, 48′ Tonny Vilhena 2-1, 72′ Graziano Pellè 3-1, 87′ Tonny Vilhena 4-1, 89′ Jean-Paul Boëtius 5-1

Opstelling Feyenoord: Lamprou, Janmaat (65. Janmaat), De Vrij, Mathijsen, Kongolo, Martins Indi (46. Boëtius), Clasie, Vormer, Vilhena, Schaken (77. Nelom) en Pellè.

Bron: Rijnmond.nl