FEYENOORD SPEELT MET 1-1 GELIJK TEGEN AS ROMA

Feyenoord heeft zichzelf donderdagavond in het Stadio Olimpico in Rome in een kansrijke uitgangspositie gemanoeuvreerd voor een plek bij de laatste zestien in de Europa League. De ploeg van Fred Rutten speelde op bezoek bij AS Roma met 1-1 gelijk en kan dankzij het zo gewenste uitdoelpunt, dat op naam kwam van Colin Kazim-Richards, als morele winnaar toeleven naar de return van volgende week in De Kuip.

Feyenoord had voor rust vooral moeite om de rechtervleugel van AS Roma te beteugelen. Bij elk moment waarop de thuisploeg gevaarlijk wist te worden, speelde rechtsbuiten Daniele Verde een prominente rol. De razendsnelle aanvaller werd bij vrijwel elke uitbraak van Roma gezocht, waarna Verde op zijn beurt dan vooral op zoek ging naar de naar binnen snijdende Gervinho.

Al binnen tien minuten kwam Feyenoord tot twee keer toe goed weg bij soortgelijke tegenaanvallen. Desondanks liet de ploeg zich halverwege de eerste helft opnieuw verrassen bij een aanval over de rechterkant en dit keer was het ook raak voor Roma. Gervinho kon op aangeven van Verde van dichtbij binnen tikken.

Waar de grootste kansen zodoende voor rust voor AS Roma waren, was het Feyenoord dat het initiatief in de wedstrijd naar zich toetrok. De ploeg leunde op een gedegen organisatie en wachtte geduldig het moment af om de diepte te zoeken. Dit lukte tot de rust met wisselend succes. Zo bereikte Karim El Ahmadi vroeg in de wedstrijd met een voorzet vanaf rechts het hoofd van Immers (kopbal naast), terwijl de nummer tien het kort voor rust van afstand probeerde (naast).

Tegen die tijd had Colin Kazim-Richards de grootste kans voor Feyenoord in de eerste helft al op zijn naam staan. De spits controleerde kort voor het doel een vrije trap van Jordy Clasie en zag vervolgens zijn schot richting de korte hoek gestopt worden door de keeper.

Hoewel Feyenoord zo ondanks de achterstand de wedstrijd controleerde, waren de mogelijkheden die ploeg voor rust creëerde niet meer dan speldenprikken. Juist daarom was vreugde enorm toen Kazim-Richards vroeg in de tweede helft voor de gelijkmaker tekende en daarmee Feyenoord het zo gewenste uitdoelpunt bezorgde.

Zijn doelpunt was voor een groot deel te danken aan Rick Karsdorp, die na een half uur spelen de geblesseerde Luke Wilkshire had vervangen. De rechtsback zette met een lichaamsschijnbeweging zijn directe tegenstander op het verkeerde been en zag hoe Immers uit zijn voorzet op de paal kopte. De rebound was voor Kazim-Richards, die daarmee de vijfduizend Feyenoord-supporters in het uitvak uit hun dak liet gaan.

Voor Feyenoord was er in het restant van de wedstrijd weinig reden om iets aan het strijdplan te wijzigen, in de wetenschap dat de ploeg met een 1-1 als morele winnaar uit de strijd zou komen met het oog op de return in Rotterdam. Het elftal van Rutten hield in het laatste half uur de rijen keurig gesloten en hoefde alleen nog een grote kans voor Seydou Doumbia toe te staan. De invaller schoot van dichtbij oog in oog met Kenneth Vermeer naast. Feyenoord kon zodoende na afloop tevreden het meegereisde legioen bedanken, in de wetenschap dat volgende week in De Kuip een doelpuntloos gelijkspel voldoende is voor een plaats bij de laatste zestien in de Europa League.

AS Roma – Feyenoord 1-1
22’ 1-0 Garcia
54’ 1-1 Kazim-Richards

Scheidsrechter: Hategan (Rom)

Geel: Wilkshire, Immers, Clasie (Feyenoord), Keita, Holebas, Yanga-Mbiwa (AS Roma)

Opstellingen:
AS Roma: Skorupski; Torosidis, Manolas, Yanga-Mbiwa, Holebas; Pjanic, De Rossi (65’ Doumbia), Nainggolan; Verde (75’ Florenzi), Totti (65’ Keita) en Gervinho
Feyenoord: Vermeer; Wilkshire (30’ Karsdorp), Boulahrouz, Kongolo, Nelom; El Ahmadi, Immers, Clasie; Toornstra, Kazim-Richards en Vilhena.