FEYENOORD SPEELT GELIJK TEGEN RODA JC

Met een gelijkspel tegen Roda JC Kerkrade heeft Feyenoord zondag een eind gemaakt aan een reeks van zeven competitienederlagen op rij. De ploeg leek in De Kuip na het honderdste officiële Feyenoord-doelpunt van Dirk Kuyt op weg naar een overwinning, maar de bezoekers kwamen halverwege de tweede helft op gelijke hoogte: 1-1.Mijlpaal Kuyt bij gelijkspel tegen Roda JC

Dat Dirk Kuyt stond opgesteld achter spits Michiel Kramer, was wellicht de belangrijkste wijziging die Van Bronckhorst had doorgevoerd in zijn startopstelling. De deze week aangestelde adviseur Dick Advocaat zag vanaf de tribune achter Kuyt op het middenveld een stevig blok staan, dat bestond uit Karim El Ahmadi en Renato Tapia, die zijn eerste thuiswedstrijd voor Feyenoord speelde.
Daarmee koos Van Bronckhorst na zeven competitienederlagen op rij op de eerste plaats voor defensieve zekerheid. Die keuze pakte de eerste helft goed uit, want tot aan de rust werd Kenneth Vermeer geen moment serieus op de proef gesteld. Dat was niet alleen te danken aan de gesloten organisatie van Feyenoord, maar ook aan de gretigheid die de ploeg aan de dag legde wanneer de bal veroverd diende te worden.
Feyenoord was daarentegen aanvallend aanvankelijk minder secuur. De ploeg had als strijdplan om de snelheid van buitenspelers Eljero Elia en Bilal Basaçikoglu veelvuldig te benutten, maar slaagde daar slechts op momenten in. Desondanks zorgde met name Elia via individuele acties geregeld voor gevaar, zonder dat hier grote kansen uit voortkwamen.
Dat Feyenoord toch met een voorsprong de rust in ging, was te danken aan een doelpunt op slag van rust van Kuyt. De aanvoerder had al twee keer eerder het doel van Benjamin van Leer onder vuur genomen, voordat hij overtuigend raak kopte uit een vrije trap van Basaçikoglu. Zijn honderdste officiële doelpunt voor Feyenoord was wellicht ook een van de meest bevrijdende.
Dat het vertrouwen bij Feyenoord ook na die voorsprong broos was, bleek in de tweede helft. De defensieve zekerheid van voor rust ontbrak toen, met de eerste kansjes voor de bezoekers als gevolg. Zo kwam Rydell Poepon na ruim een uur spelen oog in oog met Vermeer te staan, waarna de spits over schoot.
Twee minuten later was de gelijkmaker alsnog een feit, toen Feyenoord verrast leek door een snelle inworp en een daaropvolgende voorzet van Roda JC. De bal bleef daarna even voor het doel hangen, voordat invaller Maecky Nggohbo van dichtbij binnen kon schieten.
Het tegendoelpunt was een nieuwe dreun voor Feyenoord in een periode vol tegenslag. De ploeg ging in het restant van de wedstrijd nog wel hartstochtelijk op zoek naar het winnende doelpunt, maar stuitte daarbij op een muur van verdedigers van Roda. Elia kwam in blessuretijd nog het dichtst bij de winnende treffer: de aanvaller raakte de lat. Toen kort daarop het eindsignaal klonk, was er weliswaar een einde aan een reeks van nederlagen gekomen, maar viel de oogst in De Kuip tegen.

Bron:  Feyenoord.nl