Feyenoordinbeeld

FEYENOORD SPEELT GELIJK TEGEN HEERENVEEN

Feyenoord heeft voor de tweede wedstrijd op rij puntenverlies geleden in De Kuip. Evenals de Klassieker van vorige week eindigde het topduel met sc Heerenveen zondagmiddag in een gelijkspel: 2-2. Na een vroege achterstand kwam de ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst via Nicolai Jørgensen en Rick Karsdorp nog voor rust op voorsprong, maar in de tweede helft werd alsnog de gelijkmaker toegestaan..

Karsdorp stond in de eerste helft symbool voor de strijd en passie waarmee Feyenoord na de snelle 0-1 op jacht was gegaan naar doelpunten. De rechtsback liep in verdedigend opzicht de nodige gaten dicht, was in aanvallend opzicht onvermoeibaar als altijd en was er als de kippen bij toen Erwin Mulder kort voor rust de strafschop van Dirk Kuyt keerde, die was verkregen na een lichte overtreding op Bilal Basaçikoglu. Karsdorp tikte van dichtbij zijn eerste officiële doelpunt voor Feyenoord 1 binnen en liet daarmee De Kuip ontploffen van vreugde.

.

Dankzij de alertheid van Karsdorp kon de ploeg van Giovanni van Bronckhorst toch nog met een voorsprong gaan rusten. Daar had het in de openingsfase niet naar uitgezien, want de Friezen namen na vijf minuten brutaal de leiding. Bij de openingstreffer was het volledige aanvalstrio van Heerenveen betrokken. Sam Larsson mocht het halve veld oversteken om de bal vervolgens naar Arber Zeneli te spelen, die bij de eerste paal de vrijgelaten Reza Ghoochannejhad vond.

.

Het goede nieuws aan de achterstand – de derde op rij in de Eredivisie – was dat Feyenoord nog alle tijd had om de schade te repareren. Binnen drie minuten kreeg de ploeg daar ook meteen een dubbele kans op. De mee opgekomen Karsdorp gaf de bal op een presenteerblaadje voor Jørgensen, die van dichtbij echter tegen Mulder aan kopte. De rebound was niet besteed aan Kuyt, die gehaast over schoot.

.

Nadat Jørgensen eerst nog uit een corner net naast had gekopt, had hij na 26 minuten toch zijn achtste seizoenstreffer te pakken. Dat had de Deen voor een groot deel te danken aan Jens Toornstra die hem met een vernuftig passje vrijspeelde, al was de hoek waaruit hij moest schieten nog wel een lastige.

.

Ondanks de voorsprong kon het legioen in de tweede helft nog niet rustig achterover leunen. Daarvoor bleek Heerenveen simpelweg een te sterke tegenstander, die niet voor niets het meeste balbezit had in de turbulente eerste helft. Basaçikoglu had kort na rust al een groot deel van de spanning kort na rust weg kunnen nemen, maar hij faalde oog in oog met Mulder. Aan de andere kant was het niet veel later wel raak, toen Zeneli van ver Jones verraste en voor 2-2 zorgde.

.

Zo moest Feyenoord met nog een half uur op de klok op zoek naar een nieuwe voorsprong, waarbij de ploeg inzet en vechtlust opnieuw niet ontzegd kon worden. Jørgensen had twee keer een derde Rotterdamse treffer op de schoen – één keer na een eigen actie, één keer op fraai aangeven van Karsdorp – maar had pech bij de afwerking.

.

Met Eljero Elia als verse kracht voor Basaçikoglu hoopte Feyenoord in de slotfase de winst nog uit het vuur te kunnen slepen, maar grote kansen bleven uit – mogelijk vanwege de flinke inspanningen in de eerste helft. Aan de andere kant was Heerenveen-invaller Henk Veerman nog wel gevaarlijk, maar hij werd uitstekend van de bal gelopen door Karsdorp die zo aan het einde van de wedstrijd ook in verdedigend opzicht nog zijn waarde bewees voor het team.