Nieuws

FEYENOORD SPEELT GELIJK TEGEN AZ 2-2

on

Dankzij een laat doelpunt van Jordy Clasie heeft Feyenoord zondag een punt overgehouden aan de thuiswedstrijd tegen AZ. Ondanks een ijzersterk optreden keek de ploeg van trainer Fred Rutten lange tijd tegen een 1-2 achterstand aan, totdat de aanvoerder diep in blessuretijd raak schoot: 2-2. Daarmee beloonde Clasie het elftal voor de getoonde veerkracht, want bij rust was de stand nog 0-2 in het voordeel van de bezoekers, dankzij doelpunten van Wesley hoedt en Muamer Tankovic. Colin Kazim-Richards tekende in het begin van de tweede helft voor de aansluitingstreffer.

Vastberaden om in de laatste thuiswedstrijd van dit kalenderjaar het legioen in een uitverkochte Kuip iets moois voor te schotelen, schoot Feyenoord als een komeet uit de startblokken. In het eerste kwartier van de wedstrijd liet de ploeg voetbal zien dat het dit seizoen nog niet vaak had vertoond. In een moordend hoog tempo werd met uitstekend veldspel gretig de aanval gezocht, waarbij Feyenoord de bezoekers continu naar adem liet happen. Met kunst en vliegwerk bleef AZ op de been, al was het aantal echte doelkansen dat de ploeg wist te creëren niet levensgroot. Colin Kazim-Richards kwam na twintig minuten spelen met een kopbal het dichtste bij een doelpunt, maar doelman Esteban tikte de bal over de lat.

Op dat moment was het gezien het eenzijdige spelbeeld volkomen ondenkbaar dat AZ met een 0-2 voorsprong de rust in zou gaan, maar die tussenstand stond na 45 minuten spelen toch echt op het scorebord. Volkomen tegen de verhouding in kopte verdediger Wesley Hoedt zijn ploeg halverwege de eerste helft uit een hoekschop op voorsprong. Hoewel het doelpunt veel weg had van buitenspel, bleef de vlag van de grensrechter naar beneden. Nog voor Feyenoord van de schrik was bekomen lag de bal opnieuw achter Kenneth Vermeer, toen Muamer Tankovic vijf minuten later van dichtbij binnen tikte.

Hoewel Feyenoord daarmee een mokerslag incasseerde, was het vervolgens knap om te zien hoe de ploeg zich nog voor rust weer oprichtte en AZ opnieuw bij de strot greep. Ditmaal ontstonden er wel degelijk kansen voor de Rotterdammers. Eerst had Jean-Paul Boëtius schuin voor het doel de hoek voor het uitkiezen, alleen was zijn schot te zacht om Esteban te passeren. Ploeggenoot Jens Toornstra liet de AZ-goalie even later wel kansloos, alleen zag de middenvelder zijn schot vanaf de zijkant uiteenspatten op de paal.

De beloning voor Feyenoords aanvalsdrift kwam pas in de tweede helft, toen Kazim-Richards voor zijn vijfde competitiegoal van dit seizoen tekende. Na een slimme steekbal van Lex Immers schoot de spits acht minuten na rust diagonaal raak. Daarmee zorgde hij niet alleen voor de aansluitingstreffer, maar bracht hij ook het geloof terug bij de spelers én de supporters. In de jacht op de gelijkmaker kon Feyenoord rekenen op de hartstochtelijke steun van het legioen, dat aanvoelde hoe zeer de ploeg behoefte had aan een twaalfde man.

Wat volgde was een ware stormloop op het doel van de Alkmaarders, die desondanks een reuzen kans kregen op een derde treffer. Een razendsnelle uitbraak bracht Tankovic oog in oog met Vermeer, die dankzij een uitstekende redding als winnaar uit de strijd kwam. Verder was het net als vrijwel de volledige wedstrijd enkel Feyenoord dat de klok sloeg, alleen was de ploeg in de eindfase van een aanval vaak te onnauwkeurig om tot uitgespeelde kansen te komen.

Ondertussen tikte de klok verder en ebden de krachten steeds meer weg bij Feyenoord, dat naarmate het laatste fluitsignaal naderde steeds minder een vuist kon maken. Net op het moment dat een nederlaag onafwendbaar leek en de blessuretijd al was in gegaan, tekende Jordy Clasie voor de niet meer verwachte maar dikverdiende gelijkmaker. De aanvoerder nam zonder na te denken een afvallende bal op zijn schoen en zag zijn schot kiezelhard tegen de touwen vliegen. Hoewel hij daarmee een punt redde voor zijn ploeg, zal in het Rotterdamse kamp het gevoel overheersen dat het recht had op een overwinning.

Feyenoord – AZ 2-2
Scoreverloop:
25’ 0-1 Hoedt
30’ 0-2 Tankovic
53’ 1-2 Kazim-Richards
90+3’ 2-2 Clasie

Scheidsrechter: Gözübüyük

Geel: Boëtius (Feyenoord) Haye, Esteban, Gouweleeuw, Haps (AZ)

Opstellingen
Feyenoord: Vermeer; Wilkshire, Van Beek, Kongolo, Nelom; Clasie, Immers, El Ahmadi; Toornstra (72’ Basaçikoglu), Kazim-Richards en Boëtius (76’ Manu).
AZ: Esteban; Luckassen (70’ Marcellis), Gouweleeuw, Hoedt, Poulsen; Haye (84’ Haps), Gudelj, Elm (68’ Berghuis), Dos Santos; Johansson en Tankovic.

Bron: Feyenoord.nl

image

You must be logged in to post a comment Login