Feyenoord plaatst zich voor de finale van de Conference League

Het Europese sprookje van Feyenoord kent op 25 mei in Tirana de ultieme climax. De Rotterdammers hielden donderdagavond relatief eenvoudig stand tegen Olympique Marseille (0-0) en plaatsten zich daarmee voor de eerste Conference League-finale ooit.

Feyenoord arriveerde pas een uur voor de wedstrijd bij het Stade Vélodrome, vanwege grote drukte in Marseille. Een verzoek van de Rotterdammers om de wedstrijd daarom iets later te laten beginnen werd door de UEFA afgewezen. Diezelfde UEFA stond er bij het thuispubliek niet best op, Marseille-supporters lieten voor de aftrap hun ongenoegen blijken over de straf waardoor de hele noordtribune van het stadion tegen Feyenoord leeg moest blijven.

Het spandoek van de Marseille-supporters© Andre Weening/Orange Pictures

Van dat niet volledig gevulde stadion was in de openingsfase van de wedstrijd weinig te merken. De eerste tien minuten was het veld vanuit de lucht amper te zien vanwege de vele rook, en ook het door de Franse supporters geproduceerde geluid gaf allesbehalve teken van een mindere sfeer.

Payet valt weg

In het eerste halfuur kreeg Marseille de kansen en kwam Feyenoord nauwelijks aan aanvallen toe. Dimitri Payet kreeg de grootste mogelijkheid na ruim twintig minuten spelen, maar hij krulde de bal net over de lat. Diezelfde Payet moest tien minuten later geblesseerd het veld verlaten. Een enorme domper voor de thuisploeg, dat zijn spelmaker verloor. Voormalig Ajax-spits Arek Milik kwam binnen de lijnen.

Met het uitvallen van Payet leek Marseille het in het restant van de eerste helft even kwijt. Zo kreeg Guus Til de eerste grote kans namens de Rotterdammers, maar zijn inzet werd van richting veranderd en verdween naast de goal. De Rotterdammers hielden het betere van het spel en haalden de rust, zonder problemen, met een 0-0 stand.

Een bepalend moment in de wedstrijd: Dimitri Payet kan niet verder© Andre Weening/Orange Pictures

Die problemen waren er ook in de tweede helft niet. Marseille verscheen af en toe wel dreigend voor de neus van Ofir Marciano, maar was slordig in de afwerking of stuitte op de uitstekend verdedigende Rotterdammers. Aan de andere kant was nota bene Gernot Trauner ruim twintig minuten voor tijd dichtbij de openingstreffer. De Oostenrijkse verdediger schoot uit de draai over.

Met de naderende slotfase nam de spanning in het Stade Vélodrome toe. Tyrell Malacia en Marcos Senesi ontsnapten aan een tweede gele kaart en Feyenoord werd vaker terug gedrongen. Maar ondanks de toenemende vermoeidheid bleven de Rotterdammers uit de grote problemen. Bij de thuisploeg nam de irritatie alleen maar toe.

In de laatste minuten sijpelde het geluid van de ruim drieduizend Feyenoord-supporters steeds vaker door het Franse thuispubliek heen. Het was een voorbode van het Rotterdamse feest dat na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Sandro Schärer losbarstte. Met de 0-0 eindstand was de finale van de Conference League voor Feyenoord een feit. Daarin spelen de Rotterdammers op woensdag 25 mei tegen AS Roma.

Olympique Marseille – Feyenoord 0-0

Opstelling Feyenoord: Marciano; Geertruida, Trauner, Senesi, Malacia; Aursnes, Kökcü, Til (81′ Hendrix); Nelson (88′ Jahanbakhsh), Dessers, Sinisterra (74′ Linssen)

Bron: Rijnmond.nl