Nieuws

FEYENOORD OVERWINTERT IN EUROPA NA STUNT TEGEN SEVILLA

on

Feyenoord heeft dankzij een stunt tegen Sevilla FC al in de voorlaatste groepswedstrijd van de Europa League een plaats bij de laatste 32 in het toernooi veilig gesteld. Op een avond die zal worden bijgeschreven bij enkele van de meest gedenkwaardige in de recente clubhistorie zorgden doelpunten van Jens Toornstra en Karim El Ahmadi voor een 2-0 overwinning op de Spaanse topclub. Feyenoord neemt daardoor de koppositie in Groep G over van Sevilla en verzekerde zich daarmee voor het eerst in tien jaar tijd van Europese overwintering.

In de aanloop naar de voorlaatste speelronde in de Europa League was het Sevilla-coach Unai Emery niet ontgaan dat Feyenoord sinds de uitwedstrijd in Spanje (2-0) een flinke ontwikkeling heeft doorgemaakt. Emery sprak een dag voor de wedstrijd lovend over het elftal van zijn collega Fred Rutten en zag donderdag met eigen ogen dat zijn inschatting een juiste was geweest.

Waar Feyenoord in Sevilla bij rust al tegen een 2-0 achterstand aan keek doordat de ploeg twee keer niet scherp was bij vrije trappen tegen, kwamen de Spanjaarden in de eerste helft in De Kuip tot geen enkele serieuze doelpoging. Dat was voor een groot deel de verdienste van Feyenoord. Hoewel de bezoekers met veel druk naar voren speelden, raakte Feyenoord vrijwel geen moment in paniek en trok met bij vlagen goed voetbal het initiatief naar zich toe.

Desondanks was het aantal doelpogingen van het elftal van Rutten bij rust makkelijk op één hand te tellen. Sevilla hoefde alleen tegen het eind van de eerste helft even de billen bij elkaar te knijpen, toen Karim El Ahmadi naast het doel opdook, maar vervolgens een voorzet afleverde die niet accuraat genoeg was. Doelman Sergio Rico werd daarop voor het eerst op de proef gesteld toen Jordy Clasie de afvallende bal op zijn slof nam.

Omdat ondertussen in de andere groepswedstrijd HNK Rijeka op 2-0 voorsprong was gekomen tegen tien man van Standard Luik, was bij rust al min of meer duidelijk dat winst op Sevilla zou betekenen dat Feyenoord zich direct zou plaatsen voor de laatste 32 in de Europa League. De ontlading in De Kuip was zodoende enorm toen Toornstra vroeg in de tweede helft zorgde voor een voorsprong. Hij kon de bal in relatieve vrijheid binnen schieten nadat de verdediging van Sevilla uit elkaar was gespeeld dankzij een combinatie tussen Kazim-Richards, El Ahmadi en Boëtius.

Sevilla-coach Emery greep vrijwel direct in, door met Carlos Bacca en Gerard Deulofeu twee van zijn sterspelers in te brengen. Het resultaat was meteen zichtbaar, te meer omdat Sevilla tenminste een punt nodig had om de koppositie te handhaven en zodoende de druk steeds verder opvoerde.

Het gevolg was dat de ruimtes achter de Spaanse defensie steeds groter werden. Feyenoord leek daar halverwege de tweede helft al van te profiteren toen de sterk spelende Lex Immers met een knappe dieptepass Boëtius wegstuurde. De aanvaller kwam oog in oog met keeper Rico, maar schoof de bal vervolgens in het zijnet.

Hoewel Feyenoord niet veel later goed wegkwam toen een tegendoelpunt van Stéphane Mbia werd afgekeurd wegens buitenspel, viel tien minuten voor tijd alsnog de beslissing. Karim El Ahmadi schoot toen een afvallende bal met een fraaie boog over de Spaanse doelman, waarmee Europese overwintering echt binnen handbereik was.

Voor het legioen was dat doelpunt het teken om alvast voorzichtig een feestje te vieren. Dat feest barstte pas echt los toen het eindsignaal klonk en stadionspeaker Peter Houtman bekend maakte dat door een overwinning van HNK Rijeka op Standard Luik Europese overwintering voor Feyenoord een feit was.

Feyenoord – Sevilla FC 2-0
Scoreverloop:
55’ 1-0 Toornstra
81’ 2-0 El Ahmadi

Scheidsrechter: Vinčič (Slo)

Geel: Van Beek, Kazim-Richards, El Ahmadi (Feyenoord), Arribas, Krychowiak (Sevilla FC)

Opstellingen
Feyenoord: Vermeer; Boulahrouz, Van Beek, Kongolo, Nelom; Clasie, Immers, El Ahmadi; Toornstra, Kazim-Richards en Boëtius.
Sevilla FC: Rico; Coke, Arribas, Carriço, Kolo; Reyes (81’Vitolo), Krychowiak, Mbia, Suárez (61’ Deulofeu); Aspas (61’ Bacca) en Gameiro.

Bron: Feyenoord.nl

IMG_8778.JPG

You must be logged in to post a comment Login