Nieuws

Feyenoord op zoek naar andere financiering voor nieuw stadion

on

De Rotterdamse voetbalclub Feyenoord gaat op zoek naar een alternatief om toch een nieuw stadion te kunnen bouwen.

Nu de Rotterdamse gemeente geen bankgaranties wil verstrekken voor een nieuwe voetbaltempel ter vervanging van De Kuip zal een andere mogelijkheid bedacht moeten worden, zo stelt Eric Gudde, directeur van profclub Feyenoord.

De directie van Feyenoord en van De Kuip hebben echter geen concreet plan B achter de hand, aldus Gudde. ‘Zodra we van deze tegenslag hersteld zijn, gaan we op zoek naar andere opties.’ Hij acht het uitgesloten dat Rotterdam alsnog instemt met de benodigde gemeentegaranties na de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar maart en de daaropvolgende vorming van een nieuw stadsbestuur.

Jan van Merwijk, directeur van De Kuip, verklaarde vorige maand in het FD dat hij een buitenlandse geldschieter zou zoeken als de gemeente niet garant wilde staan ‘Dan moeten we die stinkend rijke Rus of Arabier gaan vinden’, zei hij. Zijn voorkeur had het echter niet. ‘De vraag is of je dat moet willen. Ik heb er niet naar gezocht en we zitten er ook niet op te wachten.’

Stilletjes hopen veel voorstanders van het nieuwe stadion dat vermogende Rotterdammers zullen bijspringen. Vaak valt daarbij de naam van miljardair Cees de Bruin, eigenaar van investeringsmaatschappij Indofin. De Bruin, sinds een half jaar lid van de raad van commissarissen van De Kuip, wilde niet reageren op vragen van deze krant.
Het is echter zeer de vraag of particuliere investeerders in zee willen gaan met de huidige leiding van profclub Feyenoord en De Kuip. Maar van aftreden willen Gudde en Van Merwijk niets weten. ‘Bij een nederlaag ga je niet meteen weglopen’, aldus Gudde. ‘We houden de vastberadenheid die past bij Feyenoord.’

Het college van B&W trok gisteren het voorstel om €165 mln aan garanties te verstrekken in nadat duidelijk werd dat het in de gemeenteraad zou worden getorpedeerd door coalitiepartij D66 en oppositiepartij Leefbaar Rotterdam.
Het nieuwe stadion zou €327 mln kosten. Banken waren bereid €220 mln te lenen zolang de gemeente €165 mln garandeerde voor het geval de betalingsverplichtingen niet werden voldaan. Daarnaast zou de gemeente €35 mln investeren in de omliggende infrastructuur om het nieuwe stadion bereikbaar te maken.

Feyenoord laakt de rol die de Rotterdamse Rekenkamer heeft gespeeld in de besluitvorming. Dinsdag waarschuwde Rekenkamervoorzitter Paul Hofstra in het FD tegen de verstrekking van een gemeentegarantie. ‘Puur financieel gezien moet je het niet doen’, zei hij. Mede daarom hebben Leefbaar Rotterdam en D66 geoordeeld dat de risico’s niet opwegen tegen het maatschappelijk nut van een nieuw stadion.

Gudde verwerpt deze inschatting. ‘De Rekenkamer zat er helemaal naast’, zegt hij. ‘Zelfs bij een veel slechter scenario hadden we de rente en aflossingen kunnen betalen.’

Bron: Fd.bl

You must be logged in to post a comment Login