Feyenoordinbeeld

FEYENOORD NA RUST RUIM LANGS EXCELSIOR

Feyenoord heeft zich zonder problemen gekwalificeerd voor de achtste finales van het bekertoernooi. De ploeg nam in De Kuip na rust afstand van Excelsior, dankzij doelpunten van Eljero Elia, Eric Botteghin, Jens Toornstra en Marko Vejinovic: 4-0.

.

Twee minuten had Feyenoord nodig om vroeg in de tweede helft de wedstrijd te beslissen. Na een eerste helft waarin de ploeg grote kansen liet liggen, was het kort na rust direct twee keer achter elkaar raak.

.

Het openingsdoelpunt kwam voor een groot deel op het conto van Rick Karsdorp. De rechtsback kopte na een zelf opgezette aanval de bal op aangeven van Jens Toornstra zo terug dat Elia alleen nog het laatste zetje richting doel hoefde te geven. De aanvaller, die tegen Ajax als invaller al zijn rentree maakte na een schouderblessure, bekroonde daarmee zijn terugkeer in de beginopstelling.

.

Twee minuten later maakte Botteghin zich uit een hoekschop van Toornstra vrij en kopte onhoudbaar binnen.

.

Daarmee maakte Feyenoord direct aan alle onzekerheid een eind, na een eerste helft waarin de ploeg het overwicht nog niet in de score wist uit te drukken. Een blik op de statistieken volstond bij rust om het verhaal van de eerste 45 minuten voetbal te kunnen vertellen. Daarin liep het percentage balbezit van Feyenoord op tot bijna tachtig procent, verzond het elftal ruim twee keer zoveel passes als de bezoekers en stak de ene doelpoging van Excelsior schril af tegen de tien schietkansen voor de thuisploeg, maar desondanks bleef de 0-0 op het scorebord staan.

.

Die ruststand was voor een groot deel toe te schrijven aan Excelsior-doelman Filip Kurto. Hij bracht in het laatste kwartier van de eerste helft tot twee keer toe op katachtige wijze redding op kopballen van achtereenvolgens Bilal Basaçikoglu en Renato Tapia. Met name de inzet van Tapia had een beter lot verdiend.

.

Tegelijkertijd mocht Feyenoord het ook zichzelf verwijten dat bij rust nog geen afstand was genomen van de stadsgenoot. In balbezit voltrok het combinatiespel zich geregeld volgens te voorspelbare patronen om de tegenstander te ontregelen. Zodoende moest het gevaar vooral komen uit individuele acties of slimmigheidjes, bijvoorbeeld via Jan-Arie van der Heijden die halverwege de eerste helft op de achterlijn zijn man passeerde voordat hij een voorzet afleverde die net niet binnen gewerkt kon worden.

.

Met na rust een veilige voorsprong op zak kreeg Feyenoord meer ruimte om te voetballen. Toornstra, die na de wissel van Karim El Ahmadi (voor Marko Vejinovic) de aanvoerdersband droeg, profiteerde daar een kwartier voor tijd van. Hij schoot met links binnen, nadat Karsdorp andermaal zijn goede vorm had getoond door met een sublieme pass de ruimte achter de Excelsior-verdediging te vinden.

.

Vejinovic bepaalde in de slotminuten de eindstand met een knappe schuiver van afstand. Voor de middenvelder was het zijn eerste officiële doelpunt in dienst van Feyenoord.