Feyenoordinbeeld

Feyenoord moet zondag een signaal afgeven, zodat moed concurrentie in schoenen zakt

on

In Kerkrade zondag fier overeind blijven met vervolgens twee thuiswedstrijden tegen Willem II en NEC op het menu. Koploper Feyenoord wil tegen Roda JC meteen een rechtse directe uitdelen aan rivaal Ajax.

.

Dáár, op dat te verafschuwen kunstgras zondagmiddag in het waterkoude Limburg. Dáár, tegen het Roda JC dat collectief verdedigen tot een kunst lijkt te hebben verheven. Dáár moet Feyenoord zondag een stevig signaal afgeven, dat ertoe leidt dat de moed in de schoenen zinkt bij de concurrenten Ajax en zeker PSV.

.

Een beslissende tik zal het nog niet zijn, maar een mentale opdoffer kan concurrenten slopen, voelen ze in de Kuip. Al durft niemand zich na zo’n lange periode zonder landstitel zo vroeg in de race rijk te rekenen. Toch overheerst het optimisme. Eric Gudde vertelde nog maar eens dat hij vorige week in het Spaanse Marbella vooral de Rotterdamse troepen ‘had geobserveerd’. Wat de algemeen directeur van de koploper aan de Costa del Sol zag? ,,Ik kreeg hetzelfde gevoel dat ik had in december”, zegt Gudde. ,,Vastberadenheid. Die rust die trainer Giovanni van Bronckhorst uitstraalt. Het voelt gewoon echt goed.”

.

Dus lijkt er nu zelfs schouderophalend te worden gereageerd op het gegeven dat Karim El Ahmadi er voorlopig niet bij is vanwege de Afrika Cup. Terwijl de international van Marokko toch echt met kop en schouders boven zijn medespelers uitstak de afgelopen maanden. Maar in Marbella liep alles toch op rolletjes, ook zonder de aanjager?

.

Die woorden over het zoveelste perfecte trainingskamp: hebben we die niet al veel vaker gehoord in Rotterdam? Bijvoorbeeld uit de mond van Ronald Koeman, vlak voordat hij in 2012 met Feyenoord tijdens de hervatting van de competitie met 2-1 onderuitging in Limburg tegen VVV?

.

Een jaar later, toen Feyenoord weer zongebruind terugkeerde uit Marbella, werd het afgedroogd door Ajax: 3-0. Gudde knikt. ,,Maar dat goed starten in januari cruciaal is, is ook zoiets”, zegt hij. ,,Als je er dan in februari even niet staat, heb je ook niets.”

.

Onverschilligheid

In de Kuip lijkt er een soort onverschilligheid te zijn binnengeslopen. Een houding die na een reeks overwinningen best als onverstoorbaar kan worden uitgelegd. Maar dan alleen als er inderdaad spijkers met koppen worden geslagen.

.

,,Dit Feyenoord heeft honger”, concludeert Bryan Roy, ooit een van de smaakmakers bij concurrent Ajax. En Rob Witschge, die na zijn tijd bij Ajax ook nog in de Kuip speelde, ziet hetzelfde. ,,Ze zullen heus niet alles gaan winnen. Maar dat doen Ajax en PSV ook niet. Vijf punten voorsprong is genoeg voor Feyenoord”, stelt de ex-international.

.

In Rotterdam kun je de reactie op dergelijke uitspraken bijna uittekenen. De aartsrivaal uit Amsterdam wil blijkbaar de druk volledig bij Feyenoord neerleggen. En met druk konden ze in de Kuip lang niet altijd goed omgaan. En alle tegenstanders die zich vanaf nu zullen ingraven? ,,Ach, Roda JC zal zeker verdedigen”, beaamt topscorer Nicolai Jørgensen, die al maandenlang overal ijskoud en zelfverzekerd op lijkt te reageren. ,,Maar dat deden veel meer clubs tegen ons. We hebben pas eenmaal verloren.”

.

Van Bronckhorst zal zondag in de kleedkamer in Kerkrade ongetwijfeld nog een keer wijzen op zondag 11 december, toen de druk werd opgevoerd en een flink deel van Nederland de instorting van Feyenoord verwachtte in Alkmaar. AZ werd vervolgens volledig ondersteboven gespeeld: 0-4.

.

Feyenoord moet in Kerkrade weer met het mes tussen de tanden spelen en vervolgens de individuele klasse het verschil laten bepalen. Dat mes tussen de tanden, daar was voormalig aanvoerder Rinus Israel misschien wel de uitvinder van.

.

‘IJzeren Rinus’ denkt dat Feyenoord in Kerkrade meteen laat zien wie de kampioen van Nederland gaat worden. ,,Feyenoord was voor de winterstop het meest constant”, stelt Israel. ,,Ik zou niet weten waarom ze dat nu niet meer zouden zijn. Ze verspelen hier en daar nog wel wat puntjes. Maar Ajax ook, hoor.”

.

Bovendien starten de Amsterdammers met uitwedstrijden tegen PEC Zwolle en FC Utrecht. Vijf punten achterstand, dat voelt in Amsterdam bij trainer Peter Bosz bepaald nog niet als een gapend gat. Maar dat kan het zondagavond of volgende week zondag wel opeens zijn.

.

,,Juist daarom moeten we nu meteen goed starten”, zegt de in bloedvorm verkerende Steven Berghuis. ,,Meteen laten zien: hier is Feyenoord, zo gaan we het doen de rest van het seizoen.”

.

Bron: Ad.nl

Aanbevolen voor jou

You must be logged in to post a comment Login