Nieuws

Feyenoord moet in de spiegel kijken

on

Feyenoord moet vanavond in Utrecht een directe aanval op plek 5 zien af te wenden. De Rotterdammers presteren zwaar ondermaats, maar in de Kuip lijken ze het vooral logisch te vinden.

Giovanni van Bronckhorst knikte gisteren. De storm van kritiek die op hem en Feyenoord neerdaalde na de kansloze nederlaag tegen Ajax, die snapte hij wel. ,,Want wat we lieten zien, was ook allemaal teleurstellend’’, verzuchtte de trainer, die vanavond in Galgenwaard tegen FC Utrecht moet winnen om niet nog verder weg te zakken in de eredivisie. ,,Vooral in balbezit brachten we eigenlijk niets. Terwijl we dat wel hadden in de laatste wedstrijden van de Champions League.’’

Zowaar, een kritische blik in de spiegel. Laat het een start zijn. Want zeggen dat er iets niet goed is gegaan, het is bepaald geen gewoonte in de Kuip. Eerder andersom. Nieuwkomer Jan de Jong lijkt zich op dat vlak moeiteloos te hebben aangepast. De algemeen directeur lijkt, na iets meer dan twee maanden werken bij de regerend kampioen, achter elke deur in de Kuip een collega te ontdekken die in zijn ogen het predicaat ‘vakman’ verdient.

En dat terwijl er alle reden is om minder complimenteus te zijn. Feyenoord dreigt namelijk op een volkomen mislukt seizoen af te steven, met de beker als laatste en enige houvast.

Beschamend

Zelfs nu de regerend landskampioen in januari al meer verliespunten (22) dan het volledige afgelopen seizoen (20) heeft, de achterstand op koploper PSV met 17 punten beschamend is, klinken bij Feyenoord vooral excuses. In de Kuip ‘nuanceren’ ze momenteel liever. Het is flauw om de nieuwe directeur De Jong te blijven vangen op de uitspraak dat Feyenoord toch echt ‘de meeste passes’ in de eredivisie heeft verstuurd. Maar die tevredenheid staat in de Kuip niet op zichzelf.

En dat begint te schuren bij de achterban. De handjes, die zo lang fier in de lucht staken na de landstitel in mei, mogen in Rotterdam Zuid nu eindelijk wel weer eens naar beneden. Budgettaire excuses? Bewees vorig seizoen nou niet juist dat het lang niet alles zegt dat Ajax en PSV meer geld hebben te besteden? En als het wel een excuus is, wat doen AZ en PEC Zwolle dan al wekenlang boven Feyenoord op de ranglijst?

De komst van Robin van Persie zou iets kunnen veranderen. Van Bronckhorst hoopt dat hij de lat intern hoger legt, zoals de spits dat gewend was bij Arsenal, Manchester United en Fenerbahçe. Bij die clubs komt het simpelweg nooit voor dat een technisch directeur, die in de zomer 26,5 miljoen heeft uitgegeven, tegenvallende prestaties bijna afdoet als logisch. Technisch directeur Martin van Geel wees in de winterstop voor draaiende camera’s naar Vitesse (‘net als wij Europees voetbal, kijk eens waar ze staan’), naar Charleroi (‘nummer twee in België, spelen geen Europees voetbal’) en Anderlecht en Zulte Waregem (‘Europees voetbal gespeeld, waar staan ze?).

Ook al zou het allemaal waar zijn en misschien zelfs verklaarbaar, excuses tellen niet. Feyenoord riep in de zomer dat het was voorbereid op overwerk in Europa. Saillant detail: de beste wedstrijd van het seizoen speelde Feyenoord in Alkmaar tegen AZ (0-4). Inderdaad, een paar dagen na de 3-1 nederlaag tegen Napoli in Stadio San Paolo. En in Alkmaar speelden ze ook nog eens zonder de Deense aanvalsleider Nicolai Jørgensen.

Feyenoord moet op dit moment helemaal geen pogingen doen om te constateren waarom het logisch is dat de ploeg te weinig wint of veel te laag op de ranglijst staat. Feyenoord moet alle zeilen bijzetten om een enorme sportieve crisis af te wenden. En intern, en eigenlijk ook naar buiten toe, de vinger op de zere plek leggen.

Dus niet in december met veel bombarie afscheid nemen van de onprofessionele Michiel Kramer om de spits nog altijd vrolijk te laten meetrainen, omdat hij toevallig de juiste club nog niet heeft gevonden. Maar ook niet hardop al over de kwartfinale van de beker (31 januari thuis tegen PSV) mijmeren terwijl er nog zestien (!) competitiewedstrijden te spelen zijn.

Zoals het er nu aan toe gaat in de Kuip, lijkt de ploeg weer terug bij af. Terug bij de lange periode van vóór het schitterende kampioensjaar. Een Kuip vol excuses, dat zou verleden tijd zijn. De praktijk blijkt dus weerbarstiger.

Bron: Ad.nl

Aanbevolen voor jou

You must be logged in to post a comment Login