Nieuws

Feyenoord moet 35.000,- betalen door verliezen belastingzaak

on

Voetbalclub Feyenoord heeft in het verleden onterecht geen loonbelasting afgedragen over twee vriendschappelijke wedstrijden tegen Engelse voetbalclubs. Dit blijkt uit een uitspraak van het Europese Hof van Justitie.

Hierdoor moet de trots uit Rotterdam alsnog de aanslagen betalen die de fiscus destijds oplegde voor oefenpotjes tegen Tottenham Hotspur en Fulham in de Kuip. Het gaat om €35.000. Feyenoord betaalde de twee gasten begin deze eeuw een vergoeding, zodat zij ook profiteerden van bijvoorbeeld de ticketverkoop. De fiscus eiste over dit bedrag loonbelasting op.

De wet schreef voor dat de club die de wedstrijd organiseert de taks moet inhouden op de vergoeding die wordt overgemaakt richting het buitenland. Dit heet bronbelasting. Maar Feyenoord was het hier niet mee eens en stelde dat de fiscus discrimineerde. Bij oefenpotjes tussen alleen Nederlandse clubs bestond zo’n verplichting niet.

Het Europese Hof gaf Feyenoord ongelijk. Het verschil in behandeling van een vriendschappelijke wedstrijd tussen een buitenlandse en vaderlandse club viel te billijken, omdat belastingheffing voor de Nederlandse fiscus anders wel erg moeilijk werd.

Feyenoord noemt de uitspraak qua schade te overzien. “Omdat de wet in 2006 is aangepast, blijft de naheffing beperkt tot deze wedstrijden. De problemen met loonbelasting en oefenpotjes tegen buitenlandse clubs spelen nu niet meer.” De fiscus zegt echter dat er nog een vergelijkbare zaak als die van Feyenoord loopt bij een gerechtshof in ons land. Fiscalist Jelle Romeijn (Ernst&Young) zegt dat het heffen van bronbelasting over ‘optredens’ van voetballers en artiesten in andere landen nog heel normaal is.

Bron: telegraaf.nl

You must be logged in to post a comment Login