FEYENOORD MET EFFECTIEVE ELIA STERK VAN START IN 2017

Met een 4-0 overwinning op N.E.C. sloot Feyenoord zondag januari in stijl af. De koploper van de Eredivisie bleef tijdens de eerste maand van het nieuwe jaar zonder puntenverlies én zonder tegengoal en maakte in drie duels zeven doelpunten. Het duel met de Nijmegenaren leverde daarnaast nog meer interessante statistieken en feitjes op.

.

Drie goals per thuisduel

Door de ruime zege op N.E.C. kwam het aantal doelpunten dat Feyenoord dit seizoen in De Kuip maakte op 34, verdeeld over elf wedstrijden. Gemiddeld weet de ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst dus iets meer dan drie keer het net te vinden in een thuiswedstrijd, meer dan elke andere club in de Eredivisie.

.

Elf ‘clean sheets’

Feyenoord voegde in januari maar liefst drie wedstrijden toe aan de lijst met ‘clean sheets’. Zowel tegen Roda JC Kerkrade (0-2) als tegen Willem II (1-0) en N.E.C. hoefde Brad Jones geen tegentreffer te incasseren. Daarmee kwam het totaal aantal duels waarin Feyenoord ‘de nul’ hield op elf in twintig competitiewedstrijden.

.

Effectieve Elia

Met een assist en een doelpunt was Eljero Elia zondag opnieuw van grote waarde voor Feyenoord. De buitenspeler is in vorm, getuige het feit dat hij in zijn laatste zes competitieduels direct betrokken was bij één of meerdere goals. In die reeks van wedstrijden kwam hij tot vier doelpunten en vijf assists. Gemiddeld produceert Elia dit seizoen iedere 65 minuten een doelpunt of assist voor Feyenoord. Dat is, van alle eredivisiespelers die meer dan 300 minuten in actie kwamen, het hoogste gemiddelde. In totaal kwam Elia dit seizoen tot zeven doelpunten en zes assists.

.

Jørgensen alleen aan kop

Nicolai Jørgensen voegde gisteren op de valreep twee treffers toe aan zijn totaal. Daarmee kwam de Feyenoord-spits op veertien goals, waarmee hij weer alleenheerser is in het topscorersklassement van de Eredivisie. Een week lang moest hij de eerste plaats delen met Reza Ghoochannejhad, maar de aanvaller van sc Heerenveen kwam afgelopen weekend niet tot scoren.

.

Lange adem

Met twee goals in de slotfase liet Feyenoord zondag opnieuw zien over een lange adem te beschikken. Van de 54 goals werd precies een derde (achttien goals) gemaakt in het laatste kwartier (inclusief blessuretijd). Opvallend is dat Feyenoord ook in het laatste kwartier voor rust vaak toeslaat: dertien keer, inclusief de doelpunten van Steven Berghuis en Elia tegen N.E.C.