Feyenoord mag dromen van finale na knappe zege in kolkende Kuip

Feyenoord heeft na een intens eerste gevecht met Olympique Marseille nog volop zicht op de finale van de Europa Conference League. Het thuisduel met de Fransen in de halve finales werd donderdagavond in een kolkende Kuip met 3-2 gewonnen. Daardoor reist Feyenoord volgende week met een voorsprong richting de return.

Al ruim voor de aftrap was aan alles voelbaar dat er iets bijzonders stond te gebeuren in De Kuip. Dankzij opzwepende klanken van DJ Panic en een uitzinnig legioen deed de sfeer in het stadion denken aan de meest magische avonden in de clubgeschiedenis. Op zich ook niet verwonderlijk, aangezien het voor Feyenoord de eerste Europese halve finale was in twintig jaar tijd.

Gesterkt door de massale steun vanaf de tribunes toonde het team van trainer Arne Slot vanaf de eerste minuut klaar te zijn voor wat vooraf werd bestempeld als de wedstrijd van het jaar. De Fransen werden overal op het veld afgejaagd en die strijdwijze had succes, want binnen twintig minuten leidde Feyenoord met 2-0.

Wie anders dan Cyriel Dessers bracht het stadion als eerste in extase, door na een briljant hakje van Luis Sinisterra alleen voor de keeper raak te punteren. Twee minuten later was de Colombiaan zelf het eindstation, toen hij – met enig fortuin via een Frans been – raak schoot na een voorzet van Reiss Nelson.

Daarmee stond De Kuip uiteraard volledig op z’n kop, maar de ongekende weelde voor Feyenoord hield niet lang stand. Zonder dat Olympique Marseille echt veel sterker werd, slaagde het er toch in om nog voor rust de schade te repareren. Bamba Dieng knalde van afstand de aansluitingstreffer tegen de touwen, terwijl kort voor rust Gerson in tweede instantie toesloeg en de stand daardoor weer in evenwicht bracht.

Amper op adem gekomen van de enerverende eerste helft, kon het legioen direct na rust weer compleet uit z’n dak. Dessers was weer eens uiterst alert bij een slippertje in de defensie, omspeelde doelman Mandanda en zette Feyenoord zo binnen een halve minuut op een nieuwe voorsprong.

Hoewel er zeker nog een aantal hachelijke momenten ontstond voor het Feyenoord-doel, trok de ploeg de zege op karakter over de streep. Dat was mede te danken aan een fantastische redding van Ofir Marciano, die in de slotfase met een uiterste krachtsinspanning de gelijkmaker voorkwam.

Zo gaat Feyenoord volgende week met een zege op zak richting Frankrijk en mag het blijven dromen van de eindstrijd in Tirana op donderdag 25 mei. Het team van Slot wordt tijdens de return in Stade Vélodrome (aanvang 21:00 uur) gesteund door 3.245 meereizende Feyenoorders.