Nieuws

FEYENOORD MAAKT HET NIET AF…. KLASSIEKER EINDIGT IN 0-0

on

Feyenoord heeft zondag een goede kans laten liggen om de eerste uitoverwinning op Ajax in tien jaar tijd te boeken. Het elftal van Fred Rutten was in grote delen van de wedstrijd de bovenliggende partij in de Amsterdam Arena en creëerde ook verschillende grote kansen, maar de beloning bleef uit. Omdat ook Ajax niet tot scoren kwam, eindigde de Klassieker voor de tweede keer in de historie in 0-0.

Feyenoord heeft controle in eerste helft
De eerste helft kende een bijna vergelijkbaar scenario als de eerste helft van de thuiswedstrijd tegen Ajax in september vorig jaar. Wederom had Feyenoord volledige controle over de wedstrijd, alleen leverden de kansen die de ploeg creëerde ook nu geen doelpunt op.

Het grote verschil met de Klassieker in De Kuip was dat Ajax destijds vroeg in de wedstrijd op voorsprong was gekomen via een vrije trap van Ricardo van Rhijn. Waar de Amsterdammers toen buiten dat doelpunt weinig kansrijk werden, gold nu dat de thuisploeg tot de rust in zijn geheel niet gevaarlijk wist te worden. Dat vooral te danken aan uitstekend defensief optreden van Feyenoord, dat bij balverlies zeer gegroepeerd speelde en over het hele veld een meerderheid van de duels wist te winnen.

Schot Boëtius van de lijn gered
Zodoende kon Feyenoord zichzelf bij rust alleen kwalijk nemen dat het overwicht nog niet was omgezet in een voorsprong. Deels was dat te verklaren door botte pech. Zo werd vijf minuten voor rust een schot van Jean-Paul Boëtius met meer geluk dan wijsheid door Arek Milik van de lijn gekopt. Tegen die tijd had Colin Kazim-Richards de grootste kans van de eerste helft laten liggen. De spits kwam na een van richting veranderd schot oog in oog met Jasper Cillessen, maar zag vervolgens de keeper als winnaar uit de strijd komen.

Omdat ook Ajax een gebrek aan stootkracht liet zien – daar bracht het inbrengen van Kolbeinn Sigthorsson weinig verandering in – werd de tweede helft vooral een schaakspel op het middenveld. Waar Ajax verdedigend de organisatie beter op orde had dan voor rust, had Feyenoord steeds meer moeite om de diepte te zoeken. Het gevolg was dat de ploeg bij vlagen als in een handbalwedstrijd de bal rondspeelde om het zestienmetergebied, maar zelden in de gelegenheid kwam om af te drukken.

Beloning blijft uit na perfecte voorzet
De enige keer dat dit wel leek te lukken, was ruim tien minuten voor tijd toen Jens Toornstra een perfecte voorzet afleverde vanaf de rechterkant, die over Cillessen heen zeilde. Boëtius kon inkoppen, maar zag dat de bal via de voeten van Kazim-Richards uit het doel kaatste. Even eerder had scheidsrechter Nijhuis verzuimd om een overtreding toe te kennen toen de doorgebroken Boëtius werd vastgepakt door Van Rhijn.

Feyenoord zag daarmee de hoop vervliegen om ondanks verschillende kansen de eerste overwinning in Amsterdam sinds 2005 te boeken. De ploeg moest zelfs tegen het eind van de wedstrijd nog op haar hoede zijn toen Ricardo Kishna opdook voor het doel van Kenneth Vermeer, die een schot van dichtbij knap keerde. Het was direct het laatste wapenfeit van de Amsterdammers, die ook Feyenoord niet meer gevaarlijk zagen worden. Zodoende eindigde de Klassieker voor het eerst sinds 1978 in een doelpuntloos gelijkspel.

Ajax – Feyenoord 0-0

Scheidsrechter: Nijhuis

Geel: Kongolo, Boëtius (Feyenoord)

Opstellingen:
Feyenoord: Vermeer; Wilkshire, Van Beek, Kongolo, Nelom; El Ahmadi (83’ Vilhena), Immers, Clasie; Toornstra, Kazim-Richards en Boëtius (88’ Basaçikoglu).
Ajax: Cillessen; Van Rhijn, Van der Hoorn, Moisander, Boilesen (81’ Viergever); Bazoer (65’ Zimling), Serero, Andersen; Schöne, Milik (46’ Sigthorsson) en Kishna.

Bron: Feyenoord.nl

IMG_8137.JPG

You must be logged in to post a comment Login