Nieuws

Feyenoord krijgt meevaller van 1,5 miljoen aan tv-gelden

on

De verdeling van de tv- gelden voor volgend seizoen pakt gunstig uit voor Feyenoord, maar ook voor Vitesse en ADO Den Haag. Die clubs krijgen aanzienlijk meer geld uitgekeerd dan dit seizoen, in tegenstelling tot FC Twente en FC Utrecht die tonnen moeten inleveren. NEC krijgt meteen 2,1 miljoen te besteden.

De sportieve en bestuurlijke misère bij FC Twente zorgt aan het einde van dit seizoen voor blije gezichten in Rotterdam. Op de ranglijst die bepaalt hoeveel geld de clubs in de Eredivisie uit de pot met televisiegelden krijgen uitgekeerd, wipt Feyenoord over de Tukkers heen. Dat betekent in de Kuip een meevaller van zo’n anderhalf miljoen euro. Het geplaagde FC Twente kost het juist een paar ton.

De tv-inkomsten voor de club uit Rotterdam, die na de zomer worden uitgekeerd, lopen op tot ongeveer 7,5 miljoen euro (tegen 6 miljoen in deze voetbaljaargang). Alleen Ajax en PSV noteren in het geldklassement – dat gebaseerd wordt op de eindstand van de afgelopen tien seizoenen – een hoger bedrag met respectievelijk 9,3 en 8,4 miljoen. Het totale bedrag dat de clubs mogen verdelen op basis van de tv-deal met Fox Sports is over het bijna voorbije seizoen 72 miljoen euro. Dat totaalbedrag loopt de komende jaren steeds verder op.

Verdeling tv-gelden
Hoe zit het precies?

Het ’tv-geldklassement’ wordt opgemaakt met behulp van de eindstanden van de laatste tien seizoenen. Het meest recente seizoen telt tien keer mee en het seizoen van tien jaar geleden telt slechts een keer mee. Per seizoen krijgt de kampioen 18 punten, de runner-up 17 enzovoorts. PSV krijgt zo bijvoorbeeld 180 punten (10×18) voor de titel dit seizoen.

Niet alleen Feyenoord mag aan het einde van dit seizoen zijn zegeningen tellen. Andere winnaars lijken Vitesse en ADO Den Haag. Dankzij de sterke tweede seizoenshelft zijn de Arnhemmers FC Utrecht voorbij op de ’tv-geld-ranglijst’. Dat levert de Arnhemmers, die het geld ook al goed kunnen gebruiken, een meevaller van ruim 5 ton op.

ADO kan de meest opvallende stijger van allemaal worden. De ploeg van Henk Fraser staat op dit moment dertiende in de eredivisie en komt op de ranglijst voor tv-gelden uit op een tiende plek. Op basis van de huidige stand gaat de club teams als NAC en Heracles voorbij. Dat levert ADO 2,7 miljoen op, ruim een half miljoen meer dan het de bijna voorbije jaargang mocht bijschrijven.

ADO is echter nog niet helemaal zeker van deze financiële voorspoed. Als Heracles er dit seizoen in slaagt nog één plek te winnen, dan leveren de Hagenaars hun extra tv-tonnen alweer in. De Almeloërs spelen de komende weken dus niet alleen om lijfsbehoud, maar ook om een paar ton extra die in de begroting kunnen worden gestopt.

Het zo sterk presterende Cambuur en PEC Zwolle staan relatief laag in de ’tv-rangschikking’. Dat komt omdat die ploegen slechts twee en drie jaar actief zijn op het hoogste niveau van Nederland. Door de terugkeer in de eredivisie doet ook NEC weer mee op de ranglijst. Op dit moment zou de ploeg instromen op de dertiende plek van de tv-lijst, goed voor ruim 2 miljoen euro.

Bron: Ad.nl

  

You must be logged in to post a comment Login