Feyenoord knokt zich naar knappe comeback tegen PSV

Feyenoord heeft dankzij een enorme dosis veerkracht een belangrijk punt gepakt in de thuiswedstrijd tegen PSV. Vijf minuten voor tijd keek het team van Arne Slot tegen een 0-2 achterstand aan, maar in de absolute sloffase sloeg Cyriel Dessers nog tweemaal toe: 2-2.

Wie tijdens de rust had voorspeld dat de topper in een tot de nok toe gevulde Kuip in een gelijkspel zou eindigen, was waarschijnlijk voor gek verklaard. Feyenoord leek de vermoeidheid nog te voelen van de uitputtingsslag in Marseille (0-0) van afgelopen donderdag en liep achter de feiten aan tegen PSV, dat bij een zege het gat met koploper Ajax kon verkleinen tot twee punten en de titelstrijd tot een kookpunt kon brengen.

Op de 0-2 ruststand was gezien het spelbeeld dan ook weinig af te dingen. Cody Gakpo sloeg namens de Eindhovenaren al binnen het half uur tweemaal toe en leek Feyenoord daarmee voor een onmogelijke opgave te stellen om nog tot een goed resultaat te komen. Desondanks bleef het legioen erachter staan, nadat het team bij de opkomst al massaal was toegejuicht vanwege het bereiken van de Europa Conference League-finale.

Mede dankzij drie verse krachten – Jens Toornstra, Patrik Wålemark en Bryan Linssen kwamen er direct na rust in – zagen de supporters in de tweede helft een frisser en energieker Feyenoord. Dat leidde al snel tot mogelijkheden op de aansluitingstreffer, maar PSV, dat zich vooral concentreerde op het vasthouden van de voorsprong, bleef lange tijd en soms met kunst- en vliegwerk op de been.

De onophoudelijke strijdlust van Feyenoord werd in de laatste minuten van de wedstrijd toch nog beloond. Dessers bracht het échte geloof in een goede afloop terug met een rake kopbal en het daaropvolgende slotoffensief werd de Eindhovenaren te machtig. Een hard schot van Toornstra ketste binnen het strafschopgebied af op de arm van Mauro Junior, wat scheidsrechter Serdar Gözübüyük deed besluiten om een penalty toe te kennen.

Ondanks de woedende PSV’ers om zich heen bleef Dessers diep in blessuretijd uiterst koel, waardoor hij Feyenoord de meer dan verdiende gelijkmaker bezorgde. Het leidde tot grote ontlading op de tribunes, zeker ook in de wetenschap dat met het gewonnen punt de derde plaats op de ranglijst zo goed als zeker is veiliggesteld. FC Twente staat met nog twee wedstrijden te gaan op zes punten, met een minder goed doelsaldo dan Feyenoord.