Feyenoordinbeeld

Feyenoord kijkt niet meer naar anderen

on

De zege van Feyenoord tegen AZ (0-4) was meer waard dan alleen drie punten. De koploper beet fel van zich af in een sleutelduel. De lat werd hoog gelegd, de enige manier om écht mee te doen om de titel.
.

Nog eenmaal keken de spelers van Feyenoord zondag nadrukkelijk naar Ajax. Maar dit keer was het begrijpelijk. Ze dansten en ze schreeuwden zelfs toen Mateusz Klich de winnende treffer maakte voor FC Twente, er werd zelfs een filmpje van gemaakt. Feyenoord vierde uitbundig de nederlaag (1-0) van Ajax, die er voor zorgde dat de Rotterdammers zo goed als zeker winterkampioen zijn. .

Toch was het frappant. In de Kuip kijken ze immers al jaren naar anderen. Wie eens een rondleiding heeft gehad door de Kuip, zal om de oren zijn geslagen met de term ‘020’, verwijzend naar de aartsrivaal. In de Kuip is Ajax eigenlijk nooit ver weg.  

.

In Rotterdam hebben ze het ook vaak over het riante banksaldo van concurrenten en wijzen ze graag naar de eigen beperkte mogelijkheden. En kritiek? In de Kuip kunnen ze er oprecht kwaad om worden. 

.

Maar die voortreffelijke wedstrijd zondag in Alkmaar kan op dat vlak wel eens een cruciaal kantelpunt zijn geweest voor de Rotterdammers. Feyenoord keek niet naar anderen, focuste zich op zijn eigen kunnen en speelde de beste wedstrijd van het seizoen. Ajax moet weer achtervolgen. ,,We moeten alleen nog maar naar onszelf kijken”, zegt Karim El Ahmadi. 

.

De international van Marokko weet: een topclub moet winnen. Gebeurt dat niet, dan wordt het onrustig en als het lang duurt, is er zomaar een sportieve crisis. Dat gaat nou eenmaal zo en die status kun je ook koesteren, is de filosofie van El Ahmadi. ,,Gewoon steeds maar weer op het veld antwoorden”, zegt hij. ,,Zo werkt het.”

.

En dat klopt. Want dat maakt aan het einde van de rit het verschil. Feyenoord zette in Alkmaar op dat vlak een serieuze stap voorwaarts.

.

Kenneth Vermeer

De spelers keken in het verleden vreemd op toen hun keeper Kenneth Vermeer regelmatig verbaal van leer trok, bijvoorbeeld omdat Feyenoord na een ruime voorsprong in de tweede helft niet meer thuisgaf tegen clubs als Excelsior en Heerenveen. 

.

Wie de keel van de tegenstander te pakken heeft, die knijpt door. En flink ook. Dat was Vermeer bij de aartsrivaal van Feyenoord jarenlang met de paplepel ingegoten. Bij Feyenoord heerste te vaak het gevoel ‘het kan toch weleens een keer iets minder gaan’ of ‘de tegenstander zit toch ook niet stil’.

.

Maar Vermeer duwde Feyenoord dus al een bepaalde richting op. ,,Hij maakte de ploeg duidelijk dat alles in het teken moest staan van winnen”, weet Fred Rutten over de nu al maandenlang geblesseerde keeper. ,,Excuses tellen niet in de top. Nooit.”

.

De kritische lezer zal nu denken: maar diezelfde Vermeer was er toch gewoon bij toen Feyenoord vorig seizoen het spoor wekenlang volledig bijster was? Zeker, dat is zo. Het goede winnaarsgevoel is er ook duidelijk niet van de ene op de andere dag. En als het er dan eindelijk is, is het er ook niet gegarandeerd voor altijd. 

.

Maar zondag in Alkmaar was het er. Dát was hoe een topclub antwoordt als het onrustig dreigt te worden. Misschien dat Vermeer daarom na afloop zijn medespelers wel feliciteerde in de kleedkamer.

.

Natuurlijk is alleen die onverstoorbaarheid nog niet voldoende om prijzen te winnen. Maar het begint er wel mee. Net zo goed als lef van een trainer cruciaal kan zijn. Giovanni van Bronckhorst koos niet voor de makkelijkste weg en passeerde zijn aanvoerder Dirk Kuyt, simpelweg omdat het met Jens Toornstra als diepste middenvelder makkelijker was om AZ onder druk te zetten. 

.

De rest moest komen uit pure kwaliteit, die door de komst van het Deense ijskonijn Nicolai Jørgensen is toegenomen. De spits scoort en geeft assists. Maar hij heeft ook dat hongerige in zijn hele houding. ,,Er was zondag ook geen excuus”, zegt de Scandinaviër. ,,AZ had toch ook op donderdag gespeeld? Maar we liepen gewoon meer dan de tegenstander.”

.

Bron: Ad.nl

Aanbevolen voor jou

You must be logged in to post a comment Login