Nieuws

Feyenoord kijkt naar mogelijkheden staantribune in vernieuwde Kuip

on

Ajax onderzoekt de mogelijkheid om staanplaatsen te introduceren in de Amsterdam Arena. Daarin staat de club niet alleen, blijkt uit een rondgang van Metro.
Als gevolg van de Hillsborough-ramp in Sheffield, waar in 1989 96 supporters van Liverpool omkwamen, moesten de staantribunes in de jaren 90 uit de stadions van Europa verdwijnen. Ook in Nederland werden vanaf 1999 alleen nog zitplaatsen toegestaan. Dit bleek tegen de zin van een groot aantal fans die juist voor de pure voetbalbeleving naar een stadion gaan. Zij willen niet het gevoel hebben dat je in een bioscoop naar een wedstrijd zit te kijken. Dicht bij elkaar staand naar voetbal kijken, geeft een groter gevoel van betrokkenheid en dus meer sfeer.

De meeste nieuwe stadions zijn zo veilig dat de KNVB sinds 2004 weer staanplaatsen toestaat. Volgens voorschriften van de bond mag een staantribune niet meer dan duizend mensen herbergen. De UEFA verbiedt staantribunes overigens. Clubs die staanplekken hebben moeten daar tijdens Europese duels stoeltjes neerzetten. Dat is een reden voor Feyenoord om niet een staantribune te plaatsen in De Kuip. „Die stoeltjes erin en eruit halen kost veel geld”, aldus woordvoerder Raymond Salomon. „Wij weten dat bij een deel van de fans de wens bestaat en in de praktijk komt het voor dat mensen ook gewoon gaan staan. Bij de plannen voor de nieuwbouw wordt naar een mogelijkheid gezocht voor een staantribune.”
Bij Vitesse is er geen staantribune, omdat de club net zoals Feyenoord het stadion huurt. Na iedere wedstrijd moet het Gelredome ‘schoon’ worden opgeleverd. Een stoeltje eruit halen en opnieuw plaatsen kost zo’n 75 euro.

Na een pilot in 2003 bij Heerenveen, Go Ahead Eagles en FC Groningen kwamen onder meer NAC Breda, PEC Zwolle en Heerenveen met staantribunes. Maar een staantribune met ruimte voor 1000 man, ingeklemd tussen de zitplaatsen, wordt door veel liefhebbers als surrogaat gezien. Eigenlijk heeft alleen Go Ahead momenteel een ‘echte’ staantribune, die bijna de hele korte zijde achter het doel beslaat.

Hoewel FC Groningen meedeed aan de pilot heeft de club geen staantribune en die komt er ook niet. „Op staantribunes staan meer mensen per vierkante meter”, aldus Richard van Elsacker. „De betonconstructie kan dit niet aan. Het is dus puur uit veiligheidsoverwegingen.” Datzelfde geldt voor PSV. De club onderzocht vorig jaar of de Oosttribune een volledige staantribune kon worden, maar de draagconstructie van het Philips Stadion blijkt niet sterk genoeg. FC Dordrecht heeft wel een staantribune, maar mag die niet gebruiken wegens veiligheidsvoorschriften. Het is nog onduidelijk of in het nieuwe stadion staanplekken komen.

AZ-fans zijn in gesprek met de clubleiding. „Twee jaar geleden werd er ook gekeken naar de mogelijkheden, maar dat ketste af op zichtlijnen”, aldus voorlichter Daan Ruiter. „Je kunt niet een klein groepje laten staan, want dan hebben anderen er last van.” FC Twente oriënteert zich ook. Een delegatie van de Tukkers bezocht in mei van dit jaar het stadion van Bayer Leverkusen onder meer om daar de staantribune te bekijken. Ook de fans van Willem II willen graag staan. „We staan daar niet onwelwillend tegenover”, aldus woordvoerster Karlijn van Hoek. „Maar door het heen en weer pendelen tussen de eerste en eredivisie is daar nog niks van terecht gekomen. In de nabije toekomst zal het ook niet gebeuren, aangezien wij eerst de gracht willen dempen. Daarna kijken we verder.”

Staantribunes (plekken)

ADO Den Haag – nee
Ajax – bekijkt mogelijkheden
AZ – bekijkt mogelijkheden
FC Groningen – nee
FC Twente – bekijkt mogelijkheden
FC Utrecht – nee
Feyenoord – nee, bekijkt mogelijkheden in vernieuwd stadion
Heracles – ja, ook in vernieuwd stadion
NAC – ja
PEC Zwolle – ja
PSV – nee
SC Cambuur – nee, bekijkt mogelijkheden in vernieuwd stadion
sc Heerenveen – ja
Vitesse – nee
Go Ahead Eagles – ja
FC Dordrecht – ja, maar niet in gebruik, bekijkt mogelijkheden in vernieuwd stadion
Excelsior – ja
Willem II – nee

Bron: metronieuws.nl

IMG_6959.PNG

You must be logged in to post a comment Login