Feyenoordinbeeld

Feyenoord keert terug met een stralende lach

on

Feyenoord hervat zondag bij Roda JC de competitie. Trainer Giovanni van Bronckhorst lijkt Jens Toornstra op het middenveld te willen gebruiken nu Karim El Ahmadi er even niet bij is.

.

Giovanni van Bronckhorst omschreef de 2-0 winst, zaterdagmiddag in Marbella tegen FSV Mainz 05, zelf als ‘hartstikke mooi’. De laatste test voordat Feyenoord gaat beginnen aan een reeks van zeventien wedstrijden die moet eindigen met de eerste landstitel sinds 1999, stemde de trainer van de koploper op alle fronten tevreden.

.

Een verdiende winst tegen de nummer tien van de Bundesliga, wederom geen tegentreffer en een zo goed als fitte selectie na een week trainen aan de Spaanse kust. 

.

In Marbella zocht Van Bronckhorst naar antwoorden op vier lastige vraagstukken. Over de eerste, de absentie van Sven van Beek, was hij al eerder tot een conclusie gekomen dat Feyenoord geen extra verdediger hoeft aan te trekken. Dat keeper Kenneth Vermeer dit seizoen het stokje weer zal overnemen van Brad Jones, lijkt een feit. Maar dat zal zondag in Kerkrade tegen Roda JC nog niet het geval zijn. 

.

De twee andere vraagstukken lijkt Van Bronckhorst met een ouderwetse ’twee vliegen in één klap’ op te gaan lossen. Voor de winterstop passeerde hij tegen AZ, ADO Den Haag en Vitesse beurtelings Dirk Kuyt, Steven Berghuis en Jens Toornstra. Dat trio moet normaliter dus de tweede helft van het seizoen vechten voor slechts twee te vergeven basisplekken. Maar nu aanjager Karim El Ahmadi deze maand ontbreekt, lijkt Van Bronckhorst dat luxeprobleem even voor zich uit te hebben geschoven.

.

Tegen FSV Mainz 05 was Berghuis gewoon de rechterspits, en waren Kuyt en Toornstra de middenvelders voor de meer dan ooit controlerend spelende Tonny Vilhena. Geen Renato Tapia dus, die eerder tegen Manchester United en Go Ahead Eagles nog wel de eerste aangewezene was bij de zeldzame keren dat spelbepaler El Ahmadi ontbrak.

.

Dat moest een hard gelag zijn geweest voor Tapia en in iets minder mate Marko Vejinovic. Beide spelers werden ooit met veel tromgeroffel en voor miljoenen euro’s naar de Kuip gelokt, maar hun bruikbare momenten in het shirt van Feyenoord zijn nog altijd op één hand te tellen. Al maanden was duidelijk dat El Ahmadi door zijn aanwezigheid bij de Afrika Cup moest worden vervangen, maar als de voortekenen niet bedriegen gaat die worst aan de neus van Vejinovic en vooral Tapia voorbij. 

.

Het feit dat Van Bronckhorst het duo liet opdraven in de ochtenduren, op een verlaten trainingsveld bij een oefenpartijtje tegen de amateurs van Katwijk, moet als een rechtse directe hebben aangevoeld voor Tapia. ,,Een mededeling dat iemand niet speelt, is altijd een diepe teleurstelling”, zei Van Bronckhorst daarover. ,,Of ik dat aan Tapia merkte? Ik ben zelf ook speler geweest. Ik moet als trainer een keuze maken. Tegen Katwijk vormden Vejinovic, Tapia en Gustafson het middenveld. Tegen Mainz wilde ik gewoon heel graag Vilhena, Toornstra en Kuyt aan het werk zien.”

.

De keuze van Van Bronckhorst op het middenveld betekende als bijvangst dus dat Berghuis gewoon kon laten zien dat hij in topvorm is. Bovendien brengt de buitenspeler met zijn directe vrije trap een extra aanvalswapen mee. Zijn vrije trap, loepzuiver in de hoek naast keeper Jannik Huth geschoten, zette Feyenoord zaterdag op voorsprong. Diezelfde keeper deed even later met wat ouderwets grabbelwerk meteen de 2-0 cadeau aan Jens Toornstra.

,

Vertrouwen

Twee van de drie pionnen waar Van Bronckhorst mee rouleerde in december dus als doelpuntenmaker op het denkbeeldige scorebord. Dat is vertrouwen tanken voor het duel in Kerkrade met Roda JC. ,,Ik was blij dat de scheidsrechter na de rode kaart voor de speler van Mainz (Giulio Donati, red.) toestemming gaf om een vervanger binnen de lijnen te brengen”, bleef Van Bronckhorst opgewekt. ,,Anders krijg je dat één ploeg alleen nog inzakt.”

.

Dat is exact wat Roda JC zondag tegen de koploper zal gaan doen. Maar dit Feyenoord lijkt daar inmiddels al niet meer van in de war te raken.

.

Bron: Ad.nl

Aanbevolen voor jou

You must be logged in to post a comment Login