Nieuws

Feyenoord kan komende week goede zaken doen

on

Feyenoord kan de komende week goede zaken doen in De Kuip. Na het puntenverlies van afgelopen zondag tegen N.E.C. (3-3), speelt de ploeg van Ronald Koeman drie thuiswedstrijden op rij. Die reeks gaat komende zondag van start met de competitiewedstrijd tegen FC Utrecht, waarna komende donderdag FC Dordrecht op bezoek komt in De Kuip voor de confrontatie in de tweede ronde van het bekertoernooi en de week op zondag wordt afgesloten met het thuisduel met ADO Den Haag. Zeker gezien de nog kleine verschillen op de ranglijst is het voor Feyenoord zaak om komende tijd punten te pakken. ‘Als we een goede reeks neerzetten, staan we gewoon overal weer bij’, zei Koeman vrijdagmiddag in De Kuip.

‘Het belangrijkste is dat we de komende wedstrijden laten zien dat we hebben geleerd van onze fouten’
Ronald Koeman
Dat Feyenoord afgelopen zondag puntenverlies leed, was vooral te wijten aan de manier waarop de tegendoelpunten vielen. Waar normaal gesproken drie keer scoren in een uitwedstrijd voldoende moet zijn voor de winst, morste Feyenoord door matig defensief optreden twee punten in Nijmegen. Koeman hoopt op verbetering als Feyenoord het zondag opneemt tegen FC Utrecht. ‘Het belangrijkste is dat we de komende wedstrijden laten zien dat we hebben geleerd van die fouten’, zei de trainer.

Tegelijkertijd stelde Koeman vrijdag dat fouten maken hoort bij de ontwikkeling die de jonge spelers van Feyenoord doormaken. ‘Spelers van 21 of 22 jaar zitten nog middenin hun ontwikkeling’, vertelde hij. ‘Als ze fouten maken denkt de buitenwereld soms dat spelers stilstaan in die ontwikkeling, terwijl je ze de tijd moet geven om stappen te maken. Maar het is duidelijk dat het aantal fouten moet verminderen.’

Om daarvoor te zorgen werd de afgelopen week uitgebreid stilgestaan bij de dingen die fout gingen in de uitwedstrijd tegen N.E.C. ‘We hebben de spelers een spiegel voorgehouden’, zei Koeman. ‘De wedstrijden die we de komende weken spelen zijn wat dat betreft de maatstaf om te zien of ze geleerd hebben van hun fouten.’

Tegelijkertijd bood het duel met N.E.C. ook aanknopingspunten voor Feyenoord met het oog op de komende periode. ‘Aanvallend gezien hebben we veel gecreëerd’, zei Koeman. ‘Alleen was het aantal fouten in de verdediging extreem, zeker in vergelijking met onze voorgaande wedstrijden. Toen hebben we achterin juist niets weggegeven. Ik reken erop dat de wedstrijd tegen N.E.C. wat dat betreft een incident was.’

DE TEGENSTANDER

De seizoensstart van FC Utrecht had opvallend veel parallellen met die van Feyenoord. De ploeg van trainer Jan Wouters verslikte zich over twee duels in het bescheiden Differange uit Luxemburg, waarmee het Europese avontuur nog voor het seizoen daadwerkelijk was begonnen ten einde kwam. Omdat na het teleurstellend gelijkspel tegen promovendus Go Ahead Eagles kansloze nederlagen werden geleden bij FC Groningen en FC Twente, was de stemming in Utrecht na drie competitierondes gedaald tot onder het nulpunt.

Een verklaring voor de moeizame start van FC Utrecht was niet moeilijk te vinden. Naast aanvoerder Nana Asare vertrokken met Mike van der Hoorn, Anouar Kali en Jan Wuytens in totaal vier ervaren basiskrachten uit de Domstad, terwijl in hun plaats geen vervangers van hetzelfde kaliber klaarstonden. Door het wegvallen van Edouard Duplan, Cedric van der Gun en Jacob Mulenga, die allen langdurig geblesseerd raakten tijdens de voorbereiding, verloor Wouters bovendien drie spelers met creativiteit en scorend vermogen.

Des te knapper was de manier waarop FC Utrecht zich de voorbije weken oprichtte na de stroeve start. Na de overwinning op AZ werd verdienstelijk gelijkgespeeld bij koploper PEC Zwolle, terwijl vorig weekend in eigen huis met RKC Waalwijk werd afgerekend. Nieuwelingen Willem Janssen (gehuurd van FC Twente) en Steve de Ridder (topscorer met vier goals) hadden een groot aandeel in die prestaties en lijken ook voor de rest van het seizoen uitstekende aanwinsten voor de ploeg.

De wederopstanding moet de komende weken een vervolg krijgen, zodat de Domstedelingen wellicht in de buurt kunnen komen van de afgelopen seizoen behaalde vijfde plaats. Eerste uitdaging is het behalen van een goed resultaat in De Kuip, al zal FC Utrecht daarvoor moeten afrekenen met een negatieve reeks. De ploeg wist namelijk sinds 17 december 2006 niet meer te winnen van Feyenoord, de tegenstander die na de eerste drie competitierondes eveneens de weg naar boven heeft gevonden.

Feyenoord – FC Utrecht
Zondag 22 september om 14.30 uur in De Kuip
Scheidsrechter: Kuipers

Eerdere ontmoetingen:

Thuis:
17/03/2013 Feyenoord – FC Utrecht 2-1
11/03/2012 Feyenoord – FC Utrecht 1-1
08/08/2010 Feyenoord – FC Utrecht 3-1
22/11/2009 Feyenoord – FC Utrecht 0-0
09/11/2009 Feyenoord – FC Utrecht 5-2

Uit:
12/08/2012 FC Utrecht – Feyenoord 0-1
11/12/2011 FC Utrecht – Feyenoord 2-2
10/04/2011 FC Utrecht – Feyenoord 0-4
14/02/2010 FC Utrecht – Feyenoord 0-0
03/05/2009 FC Utrecht – Feyenoord 2-2

Bron: Feyenoord.nl

You must be logged in to post a comment Login