Feyenoordinbeeld

Feyenoord heeft de meeste diversiteit aan wapens en soldaten

on

Feyenoord wacht al zeventien jaar op een landstitel. Maar dit seizoen lijkt alles op z’n plek te vallen in de Kuip. De koploper had maar één echte mispeer, in Deventer..

Feyenoord – Vitesse was afgelopen zaterdag weer zo’n typerende wedstrijd in de fraaie eerste seizoens­helft van de koploper. Nooit kreeg je het idee dat de Rotterdammers die partij in eigen stadion níet in winst zouden omzetten. Er zat volop dynamiek in het spel van Feyenoord. Veel honger en eerzucht. Plus de noodzakelijke diversiteit aan aanvalspatronen, doelgericht en efficiënt. 

.

Zelfs de ongelukkige 1-1 bracht de ploeg niet van de wijs. El Ahmadi greep gewoon nóg wat strakker de regie in de middenlinie. Vilhena ging naast hem nóg wat fanatieker in de overdrive. En van keeper Jones tot aan spits en topscorer Jørgensen ging niemand geforceerd op jacht naar eigen succes. 

.

Zondagavond na Ajax – PSV maar eens aan Peter Bosz gevraagd of hij nou met hetzelfde gevoel had zitten kijken. Het antwoord van de Ajax-trainer was ‘ja’. Net zoals Phillip Cocu bij PSV in gesprekjes af en toe zijn bewondering laat doorschemeren voor de (veer)kracht van dit Feyenoord-collectief. 

.

Voor de competitiestart namen we in deze krant nog de jaarlijkse tragiek van de club onder de loep. Zelfs in de seizoenen dat Feyenoord een echte topscorer had en bovengemiddeld veel punten haalde, lukte het sinds 1999 nooit om boven zowel Ajax als PSV te eindigen. Zelfs als één van die twee concurrenten instortte, bleef de andere Feyenoord in zo’n jaar nog (net) voor. Het Feyenoord van Van Hooijdonk en Van Marwijk maakte het mee in 2003. Of bijvoorbeeld het Feyenoord van Pellè en Koeman in 2014.

.

Trendbreuk

Dit seizoen kan eindelijk de trendbreuk brengen waarop het Legioen al bijna zeventien jaar wacht. Want Feyenoord presteert voorlopig bovengemiddeld goed en heeft weer die topschutter, terwijl Ajax en PSV nu eens allebei minder (constant) zijn. Als je de selecties van de top 3 als een legermacht beschouwd, heeft Feyenoord de meeste diversiteit aan wapens en soldaten. 

.

Let wel: materieel en manschappen die in hun werk ‘betrouwbaar’ zijn. Met Luuk de Jong heeft PSV bijvoorbeeld wel een Leopard-tank om in te zetten, maar met een geknakte loop schiet je lastig raak. En net als PSV mist Ajax scherpschutters voor de flankaanval. Neem linksbuiten Younes: de verrassing van vorig jaar heeft nu nog niet gescoord. Feyenoord staat met kerst al op bijna 50 goals. En alle linies van het elftal dragen daar in bij.

.

Critici wijzen terecht op Utrecht-uit (3-3) en de eerste helft tegen PSV als meetmomenten waarbij (ook) Feyenoord door de ondergrens zakte. Maar eigenlijk was de enige échte uitglijder de uitbeurt bij Go Ahead (1-0). Eén flagrante mispeer in een halfjaar competitievoetbal; vooraf zou iedere club daar voor tekenen.  
Na de winterstop wordt het uiteraard interessant, als El Ahmadi tijdelijk moet worden vervangen. Maar kijk naar het programma in die fase. Van de drie duels in januari is alleen Roda-uit op papier zwaar. Ajax moet na de hervatting meteen op bezoek bij PEC Zwolle en uit naar Utrecht, terwijl PSV tegen Heerenveen en op het kunstgras van Heracles speelt.

.

Best kans dat Feyenoord begin 2017 zelfs nog iets verder kan uitlopen. En daarna heeft het zijn maarschalk alweer terug van de Afrika Cup.

.

Bron: Ad.nl

Aanbevolen voor jou

You must be logged in to post a comment Login