Feyenoord gaat door met ‘club van wijze mannen’
Oud-wethouder Wim van Sluis, Kuip-commissaris Hans Vervat en oud-stadiondirecteur Jos van der Vegt vormen samen met de president-commissarissen van Stadion Feijenoord en de club Feyenoord de nieuwe stuurgroep Stadion Board, die nog voor het einde van het jaar de contracten met bouwer BAM wil tekenen. ‘Zodat we in de zomerstop van 2015 al kunnen gaan bouwen,’ zegt woordvoerder Van Sluis.
Beweegbaar dak, zonder gracht
Een consortium van BAM, gebiedsontwikkelaar AM en Siemens gaat het stadion voor rond de 200 miljoen euro verbouwen tot een multifunctionele voetbaltempel voor 70.000 toeschouwers, mét een beweegbaar dak er bovenop maar zonder gracht rond het veld.
De Kuip moet op die manier ook weer onderdak gaan bieden aan grote evenementen, concerten en meerdere interlands.
De stuurgroep wil rond 1 augustus – nog voor het zomerreces – al een eind op dreef zijn met de businesscase van het stadion en doorgerekend hebben wat de positieve effecten voor de club Feyenoord zijn. Uitgangspunt was tot nu toe een verdubbeling van het spelersbudget. Ook de financiering van de metamorfose van de Kuip wordt de komende tijd nader uitgewerkt. De hoop is daarbij dat de gemeente Rotterdam voor de zomervakantie reeds kan aangeven of de stad bereid is een aandelenpakket van 35 miljoen euro te nemen.
‘Want deze constructie zal eerst aan Brussel worden voorgelegd, om te oordelen of dit als staatssteun wordt gezien. Daar gaan ook weer een paar maanden overheen. Dat lijkt me overigens geen onbegaanbare weg.’
De ‘slagvaardige stuurgroep’, zoals Van Sluis het noemt, wordt terzijde gestaan door externe deskundigen zoals fiscalisten, juristen en financiële specialisten en zal binnen de organisatie enkele werkgroepen opstarten. ‘Eentje buigt zich bijvoorbeeld over het programma van eisen. Daarin zitten dan vertegenwoordigers van de club, het stadion, de supporters en BAM.’
Een andere werkgroep houdt zich bezig met de ontwikkeling van een deel van Varkenoord, waar de profs van Feyenoord een nieuw trainingscomplex krijgen, en ook de Feyenoord-jeugd en de Sportclub Feyenoord een kersverse accommodatie tegemoet kunnen zien. Omdat in dat gebied destijds ook ruimte werd opengelaten voor de bouw van een compleet nieuw stadion, kan op die plek nu iets anders komen.
Eerder werden plannen geopperd om hier een 400 meter lange ijsbaan aan te leggen. Van Sluis benadrukt nogmaals dat alle geledingen binnen Feyenoord achter het BAM-plan staan. ‘Dit wordt het, er is nu geen weg meer terug. Hier gaan we mee door.’
Op woensdag 28 mei houdt het AD in samenwerking met LOKAAL en Nationale Nederlanden een debat over de nieuwe Kuip. U bent die avond vanaf 20.00 uur van harte welkom in het Nationale-Nederlanden Douwe Egberts Café aan het Stationsplein, vlakbij Rotterdam Centraal.
Bron: Ad.nl