Feyenoordinbeeld

FEYENOORD BOEKT TWEEDE THUISZEGE IN EUROPA LEAGUE

Feyenoord heeft de tweede overwinning in Groep A van de Europa League binnen. Nadat eerder Manchester United in De Kuip met 1-0 werd verslagen, was de ploeg van Giovanni van Bronckhorst in eigen huis met dezelfde cijfers te sterk voor Zorya Luhansk. Drie dagen voor de Klassieker in De Kuip tegen Ajax maakte Nicolai Jørgensen het enige doelpunt van de wedstrijd.

.

Dat de kracht van Zorya Luhansk meer ligt in het voorkomen van doelpunten dan in het maken ervan, had de ploeg eerder al onder meer laten zien op bezoek bij Manchester United. Op Old Trafford beleefde de Engelse topclub een lastige avond, waarop alleen Zlatan Ibrahimovic erin slaagde om het net te vinden, zo zag ook Roy Makaay die namens Feyenoord op de tribune zat.

.

In De Kuip demonstreerde Zorya Luhansk opnieuw het compacte spel dat coach Yuri Vernidub nastreeft en dat afgelopen jaren de succesformule bleek voor een opmars in de Oekraïense competitie.

.
Ook Feyenoord had ondanks een veldoverwicht aanvankelijk moeite om tot grote kansen te komen. Wel slaagde de ploeg van Van Bronckhorst er bij vlagen in om de achilleshiel van de tegenstander te vinden. Dat gebeurde met name wanneer het tempo werd opgevoerd en over de flanken ten aanval werd getrokken.

.

Op die manier werd na een kwartier spelen de grootste kans van de eerste helft gecreëerd. Nicolai Jørgensen, die als aanspeelpunt een belangrijke rol speelde in het elftal, vond Rick Karsdorp, die vanaf de rechterflank een voorzet afleverde die precies over keeper Oleksil Shevchenko zeilde. Bij de tweede paal torende Bilal Basaçikoglu boven zijn tegenstander uit, maar zijn kopbal ging over.

.

Het was een moment waarmee Feyenoord vertrouwen tankte voor het vervolg van de wedstrijd, in de wetenschap dat de gevaarlijke momenten van Zorya Luhansk beperkt bleven tot een paar dode spelsituaties.

.

Feyenoord wist daarmee dat het aan één moment genoeg kon hebben om de wedstrijd naar zich toe te trekken. Dat moment kwam er tien minuten na rust, met dank aan Basaçikoglu. De aanvaller anticipeerde uitstekend op aarzelend uitverdedigen aan Oekraïense zijde, onderschepte de bal en stelde Jørgensen in staat om van dichtbij hard en zuiver binnen te schieten. Voor de Deense spits was het de derde wedstrijd op rij waarin hij het net vond.

.

Het doelpunt kwam voor Feyenoord op een uitstekend moment, want de voorsprong gaf het elftal de gelegenheid om in het laatste half uur wat gas terug te nemen en krachten te sparen met het oog op de Klassieker van aanstaande zondag.

.

Door achterin de rijen gesloten te houden, speelde Feyenoord de wedstrijd professioneel uit. Grote kansen bleven op die manier aan beide kanten van het veld uit, maar het resultaat maakte alles goed. Dankzij de tweede thuisoverwinning in Groep A op rij ligt Feyenoord volledig op koers voor overwintering in de Europa League. Met die wetenschap in het achterhoofd kan de ploeg bovendien vol vertrouwen toeleven naar de ontmoeting met Ajax van aanstaande zondag.