Feyenoordinbeeld

Feyenoord bijgehaald door aartsrivaal; Wat nu?

on

Iets meer dan een maand geleden kon Feyenoord rivaal Ajax op acht punten achterstand zetten. Maar met zes punten in de laatste vijf competitieduels is het momentum op weg naar de landstitel weg. Feyenoord is weer ingehaald. Wat nu?.

Fred Rutten was twee jaar geleden duidelijk in Rotterdam. De winterstop, dát was het moment voor een topclub om de selectie weer een beetje op te schudden, vond de trainer. De Tukker was bereid spelers te laten gaan en zag Tjaronn Chery als een speler die als vers bloed de strijd om de basisplekken weer in volle gang kon zetten.

.

Over of Chery de juiste man was – de directie wilde de middenvelder helemaal niet hebben – kun je twisten. Maar bij dit Feyenoord is wel heel duidelijk wie de basisspelers zijn en dus ook wie niet. In januari zou technisch directeur Martin van Geel de selectie kunnen opfrissen. De door onder anderen Willem van Hanegem geopperde Jordy Clasie? Dat is een vrijwel onhaalbare wens.

.

Maar doorselecteren en afscheid nemen van spelers die verpieteren op de bank, dat is wel een idee. Aan de andere kant, een garantie voor succes is het ook weer niet: afgelopen winter deed Van Geel het precies zo door Colin Kazim-Richards en Lex Immers te laten vertrekken en Renato Tapia te halen. Juist toen stortte Feyenoord wekenlang in elkaar.

.

De winterstop

Michiel Kramer is eerlijk. ,,Al die extra wedstrijden, het reizen, het zal allemaal wel invloed hebben op onze frisheid”, zo benoemt de reservespits een verklaring voor de mindere periode.

.

De clubleiding had de selectie zo breed ingericht dat Feyenoord de zware reeks wedstrijden aan zou moeten kunnen. Maar omdat trainer Giovanni van Bronckhorst nauwelijks wisselt en Feyenoord wekelijks met de krachten smijt, oogt de ploeg vermoeid. Maar: er zijn nog maar drie competitiewedstrijden in 2016. Die duels met Sparta en Vitesse in de eigen Kuip, dat moet met de massale steun van het Legioen kunnen. AZ-uit is een zware wedstrijd, maar dit Feyenoord kan zich vaak heel goed opladen voor die ene wedstrijd. 

.

Nog drie competitiewedstrijden en dan de accu weer opladen in de winterstop, dat moet toch kunnen? Bovendien: Ajax en PSV spelen ook nog tegen elkaar en dus morst minimaal één concurrent nog punten in 2016.

.

De hulp van Dick Advocaat bracht vorig seizoen de gewenste verandering. De Hagenaar komt dit jaar nog eenmaal naar de Kuip, op 8 december. Maar dat is met Fenerbahçe en dus allesbehalve om te helpen.

.

Advocaat was vorig seizoen duidelijk: niet te veel praten met de spelers, wie reserve is, moet maar zorgen dat hij zich in het elftal speelt. Die aanpak heeft Giovanni van Bronckhorst ook nu gehanteerd. Maar wie naar de gezichten van de wisselspelers van Feyenoord kijkt, ziet frustratie en ergernis. 

.

Muitende en morrende spelers kan Van Bronckhorst niet gebruiken. Wie echt niet meer met een bijrol kan leven, hoort niet bij een topclub op jacht naar prijzen. Kijk eens naar Wessel Dammers: nooit zeuren, extra voor zichzelf trainen en als hij er moet staan op Old Trafford, dan staar hij er. Dat moet de standaard zijn.

.

Toen Feyenoord vorig seizoen tegen FC Utrecht speelde, kopieerden de Rotterdammers de speelwijze van PSV, dat enkele weken eerder in de Galgenwaard heer en meester was. Toen speelden de backs van Feyenoord tegen de backs van Utrecht. Dit keer durfde Van Bronckhorst die tactiek niet aan. Miquel Nelom schoof naar het centrum van de defensie. Het betekende dat Eljero Elia voortdurend achter vleugelverdediger Giovanni Troupée aan moest. 

.

,,Het ging totaal niet”, gaf Van Bronckhorst toe dat Utrecht moeilijk te bestrijden was. ,,De achterhoede kwam scheef te staan. Karsdorp was vaak weg, Botteghin kwam dan aan de rechterkant te staan. Dat moet echt beter.”

.

Als Feyenoord een rol van betekenis wil blijven spelen, moet de ploeg voor duidelijkheid in de speelwijze kiezen. Ook als het op bezoek gaat bij ploegen die slechts met twee spitsen acteren.

.

Dirk Kuyt als diepste middenvelder, dat betekent heel kort achter spits Nicolai Jørgensen nóg een speler met scorend vermogen. Dat is een wapen. Zie de wedstrijd in Utrecht, waarin beide spelers scoorden. Het betekent echter ook dat Feyenoord op het middenveld in defensief opzicht kwetsbaar is, want Kuyt denkt meer aanvallend dan verdedigend.

.

Misschien moet Van Bronckhorst nog eens ‘ergens verrassen’ dit seizoen. De Zweed Simon Gustafson bijvoorbeeld toch van stal halen? Of misschien een keer beginnen met Jørgensen als schaduwspits achter Kramer. Om een tegenstander zomaar te overrompelen. En aanvoerder Kuyt dan? Die kan altijd nog op de flank. Of, als 36-jarige, toch eens een wedstrijdje rust.

.

Bron: Ad.nl

Aanbevolen voor jou

You must be logged in to post a comment Login