Nieuws

Feyenoord bestaat 112 jaar

on

We gaan terug in de tijd: zondag 19 juli 1908

Het is zondagmiddag 19 juli 1908. Op het plein voor de Wilhelminakerk in de Oranjeboomstraat in de Rotterdamse wijk Feijenoord voetballen een aantal jongens, zoals wel vaker in die dagen. Geld voor een echte leren bal hebben ze niet. De arbeiders op Rotterdam-Zuid, voornamelijk werkzaam in het havengebied, hebben het niet breed, dus de jongens behelpen zich met een tot bal samengeperste prop kranten, omwikkeld met pakpapier.

De Vereeniging
Maar toch, juist die zondag is een bijzondere. Een van de jongens, Kees van Baaren, heeft als verjaarscadeau van zijn vader, die een florerende timmerwinkel drijft, een echte leren bal gekregen. Dat is wel even iets anders dan met een papieren prop! Razend enthousiast besluiten Kees, Gerard van Leerdam, Henk Mulder en Nico Struijs later die middag in koffiehuis De Vereeniging aan de Persoonshaven een voetbalclub op te richten. Als naam kiezen ze Wilhelmina, naar de kerk waar het allemaal begon. Het eerste clubtenue: een rood shirt met blauwe mouwen, witte broek. Als speelterrein wordt De Put gekozen, een opgespoten terrein tussen het Afrikaanderplein en de Hilledijk. Eind juli 1908 wint Wilhelmina daar zijn eerste echte wedstrijd, met 2-1 van Be Quick uit Bospolder in Rotterdam-West.

Op een bewogen ledenvergadering op 15 juli 1912 worden drie alternatieven in stemming gebracht: RVV Het Zuiden, RVV Mars en RVV Feijenoord. Met 21 stemmen voor, tegen 4 voor Het Zuiden en 2 voor Mars, kiezen de leden die middag als nieuwe naam: Rotterdamsche Voetbal Vereeniging Feijenoord. Ook wordt dan het inmiddels klassieke tenue gekozen: een roodwit shirt met zwarte broek en zwarte kousen met een roodwitte band. Op 25 augustus wint Feyenoord de eerste prijs in het bestaan: de Concordiaan-beker.

Inmiddels is het 2020 en bestaat Feyenoord vandaag 112 jaar!! Feyenoord is in 112 jaar slechts 15x landskampioen geworden, maar qua beleving en door de trouw van Het Legioen is Feyenoord nog altijd een topclub.

Geniet vandaag van de verjaardag van onze club!

Tekst historie: Feyenoord.nl

Aanbevolen voor jou

You must be logged in to post a comment Login