Feyenoordinbeeld

FEYENOORD BESLUIT TRAININGSKAMP MET OEFENZEGE

Feyenoord heeft zaterdagmiddag het trainingskamp in Marbella afgesloten met een 0-2 overwinning op FSV Mainz 05. Steven Berghuis en Jens Toornstra waren na rust trefzeker in het oefenduel.

.

Het gemis van Karim El Ahmadi, die deze maand met Marokko deelneemt aan de Afrika Cup, werd een week voor de hervatting van de competitie door Van Bronckhorst opgevangen door Jens Toornstra een linie naar achter te halen. Waar hij dit seizoen voornamelijk hangend op de rechterflank in actie kwam, begon Toornstra tegen de huidige nummer tien van de Bundesliga samen met Dirk Kuyt en Tonny Vilhena op het middenveld.

.

De omzetting was wellicht de verklaring voor een wat onwennig begin van Feyenoord bij de afsluiting van het winterse trainingskamp. Desondanks kwam de ploeg tot de rust nauwelijks in problemen tegen Mainz, dat een dag eerder nog met 1-1 gelijk had gespeeld tegen ADO Den Haag.

.

De meest opmerkelijke actie in een weinig enerverende eerste helft kwam op naam van scheidsrechter Perez. Hij stuurde na twintig minuten Mainz-verdediger Giulio Donati met rood van het veld vanwege commentaar op de leiding. De ploeg moest zodoende met tien man verder, maar omdat beide trainers langs de kant liever elf tegen elf wilden blijven oefenen, kwam na onderling overleg niet veel later Leon Balegun als ‘vervanger’ van de weggestuurde Donati binnen de lijnen.

.

Tegen elf man was het Feyenoord dat tot de rust voor het meeste gevaar zorgde. Waar Mainz niet verder kwam dan een paar geblokte schoten, had Nicolai Jørgensen namens Feyenoord tot twee keer toe de openingstreffer op zijn schoen. De spits raakte tien minuten voor rust de buitenkant van de paal en zag niet veel later een schot van dichtbij net over gaan.

.

Op een stroef veld lukte het beide ploegen ook na rust maar bij vlagen om het speltempo op te voeren. Het gevolg was dat de kansen schaars bleven, al wist Feyenoord desondanks na krap een uur spelen op voorsprong te komen. De indirecte vrije trap die daarvoor nodig was werd makkelijk gegeven door de scheidsrechter, maar de afronding van Berghuis was er niet minder fraai om. De rechtsbuiten schoof de bal langs de muur in de verre hoek.

.

Toornstra zorgde een klein kwartier voor tijd voor de beslissing in de wedstrijd. Hij was scherp toen keeper Jannik Huth een ogenschijnlijk makkelijke bal los liet: 0-2. Omdat aan de andere kant van het veld Brad Jones er stond op de momenten dat het nodig was, boekte Feyenoord daarmee het gewenste resultaat aan het slot van een geslaagde trainingsweek. Daarin zette de winterkampioen de eerste stappen in aanloop naar de hervatting van de competitie, volgende week met de uitwedstrijd tegen Roda JC Kerkrade.