Feyenoordinbeeld

Feyenoord – Ajax voor het eerst sinds lange tijd weer eens een echte topper

on

Feyenoord – Ajax is komend weekeinde voor het eerst sinds lange tijd weer eens een échte topper. Kan de stoere koploper Feyenoord eindelijk afrekenen met het Ajax-complex? Of stapt Ajax straks toch weer lachend het veld af in de Kuip? AD Sportwereld toetst de scenario’s en beschrijft de kracht en zwakte van de twee ploegen.

.

Waarom Feyenoord wint

.

In de Kuip schoof gisteren de ene na de andere speler aan bij de media. Bilal Basacikoglu, Karim El Ahmadi, Nicolai Jørgensen en Dirk Kuyt, stuk voor stuk vertelden ze over de geweldige, foutloze start van Feyenoord in de eredivisie. Negen wedstrijden gespeeld, negen wedstrijden gewonnen.

.

Maar duel nummer tien is er zaterdag eentje uit de buitencategorie, met niets te vergelijken. ,,Ik won in de competitie nog nooit van Ajax”, zei Karim El Ahmadi, daarnaast benadrukkend dat de focus eerst ligt bij de Europese confrontatie met Zoerja Loehansk komende donderdag.

.

Waarom zou Feyenoord dit keer wel winnen van Ajax? ‘Haben sie eine stunde’, zou Leo Beenhakker, de trainer die Feyenoord in 1999 de laatste landstitel bezorgde, hebben kunnen antwoorden. Feyenoord barst van het zelfvertrouwen, negen wedstrijden op rij gewonnen, maar ook een geweldig slot van het afgelopen seizoen. 

.

En de critici die zeggen dat ze vooral middelmaat hebben getroffen dit seizoen? Die vergeten dan voor het gemak even de uitoverwinning bij PSV of de Europese zege op Manchester United.

.

Maar er is meer. Hardop durven ze het nauwelijks uit te spreken, maar de spelers voelen het al weken. Er ligt een unieke kans om Ajax nu al op een enorme achterstand van acht punten te zetten. Natuurlijk nog geen beslissend gat, maar wel één dat je voorlopig als ongekende weelde zou kunnen betitelen.

.

Kiezen

En Ajax komt ook nog eens op bezoek in de Kuip, terwijl Feyenoord over een topfitte selectie beschikt. Als er donderdag tegen Zoerja Loehansk op fysiek vlak niets mis gaat, heeft trainer Giovanni van Bronckhorst nogal iets te kiezen. 

.

Zeker nu smaakmaker Eljero Elia weer beschikbaar zijn. Elia heeft zijn droomrentree al weken in zijn hoofd: als Ajax ooit op het juiste moment naar de Kuip komt, is het zondag wel. Niet alleen voor Elia, maar voor heel Feyenoord.

.

Waarom Feyenoord niet wint

.

Als koploper in de Kuip beginnen tegen Ajax. Het is al jarenlang niet meer voorgekomen. Als Feyenoord dan eens kans rook om de aartsrivaal te verslaan, dan kwam het negen van de tien keer van een koude kermis thuis. Van de recente edities in de competitie was alleen 2011 een feest voor de fanatieke aanhang van Feyenoord. John Guidetti voorspelde een hattrick en hield nog woord ook. Maar het was een uitzondering.

.

Ajax is in de Kuip toch vaak de bovenliggende partij. De doemdenkers in Rotterdam weten: waar Ajax de stijgende lijn inmiddels te pakken heeft, draait het bij Feyenoord toch wat stroever dan vorige maand. Vergelijk de worsteling zondag uit bij NEC maar eens met de uitoverwinning bij FC Groningen in augustus.

En NEC liet het zondag meer dan een uur zien: als routinier Dirk Kuyt zo akelig dicht achter diepe spits Nicolai Jørgensen speelt, dan ligt er werkelijk een zee aan ruimte achter de Katwijker. Het maakt Feyenoord bij balverlies kwetsbaar. Karim El Ahmadi en Tonny Vilhena slagen er al weken in om de controle te houden, maar Ajax heeft juist wel de kwaliteit om onder de druk van dat tweetal uit te voetballen.

.

Nachtmerrie

En dit Ajax dat ook nog eens de juiste vorm benadert. Het kan voor twijfel zorgen in het Rotterdamse kamp. Een kamp ook waarin spelers opvallend realistisch zijn. Na negen overwinningen op een rij loert steeds nadrukkelijker het gevaar dat het een keer niet goed komt, weten ze. En voor de fans een nachtmerrie: toch niet uitgerekend Ajax zal zondag een einde maken aan de schitterende serie.

.

Waarom Ajax wint

.

Gek eigenlijk. Feyenoord staat vijf punten los, maar in de onderbuik is toch Ajax zondag favoriet. Kijk alleen gewoon even naar afgelopen weekend. Beide ploegen hadden een lastige uitwedstrijd. Waar Feyenoord zwijnde bij NEC, kon Ajax op halve kracht en bijna belachelijk simpel van ADO Den Haag winnen.

.

Het gaat de laatste tijd sowieso allemaal wel heel makkelijk in Amsterdam. Trainer Peter Bosz heeft zijn winnende formatie gevonden. Ja, daarvoor moest hij zonder verdoving in eigen vlees snijden door vaste basisspelers een reserverol te geven. Maar als je wint, blijft die onvrede onderhuids.

.

Karakter

En Ajax wint dus. Steeds meer ziet Peter Bosz terug wat hij wil. De bekende kreten als dominantie, aanvallend, attractief voetbal. Maar waar hij stiekem misschien nog veel vrolijker van wordt: Ajax kan ook wedstrijden winnen op karakter, het zal nodig zijn in de Kuip. Ook dat is pure winst in vergelijking met de eerste periode van het seizoen. 

.

Symbool daarvoor staat Davinson Sánchez, de Colombiaanse beul achterin die al weken achter elkaar de beste Ajacied is. Twintig jaar nog maar en klaar voor zijn eerste Klassieker. Of hij in de war raakt van een volle, vijandige Kuip? Mwah, Sánchez won drie maanden geleden nog de Copa Libertadores, de Champions League van Zuid-Amerika, met zijn oude club Atlético Nacional. Daar zijn ze wel wat gewend.

.

Nog zoiets: Ajax heeft weer de klassespelers op wie je kunt rekenen als er een topper gespeeld wordt. Zoals vroeger ook altijd Ajacieden opstonden in de Kuip. De individuele klasse van Bertrand Traoré, Hakim Ziyech en Kasper Dolberg gaat de doorslag geven.

.

Waarom Ajax niet wint

.

Ook trainer Peter Bosz had zich gestoord aan Bertrand Traoré. Dat de Afrikaan overloopt van kwaliteit is inmiddels wel bekend, maar tegen ADO pingelde hij om het pingelen. Storend laconiek en daardoor ook het spel vertragend. En dan kun je schoppen krijgen, zei Bosz. Om er aan toe te voegen dat hij in soortgelijke gevallen op de training ook niet fluit. Moet je die bal maar eerder spelen.

.

Laconiek dus. Of een tikkeltje hooghartig, zo u wil. Traoré is niet de enige Ajacied die er net te vaak last van heeft. Met die instelling tegen Feyenoord spelen? Laat het maar uit je hoofd. Dan kun je pas schoppen krijgen in de opgefokte Kuip.

.

Euvel

Bovendien: kijk eens naar dat aantal tegendoelpunten van Feyenoord. Drie in negen wedstrijden. Drie! Tegen ADO Den Haag kon Ajax het zich permitteren om een handvol kansen te missen. Het is sowieso een euvel waar de Amsterdammers dit seizoen last van hebben: het duurt vaak te lang voordat een wedstrijd beslist is. Dat kun je tegen dit Feyenoord niet hebben. Elke kans moet een doelpunt zijn.

.

En dan die reeks van Ajax. Negen wedstrijden op rij zijn er nu gewonnen. Knap natuurlijk, erg knap. Maar de échte test zat er nog niet bij. Panathinaikos bleek een matige ploeg en tegen Standard Luik ging het ook maar net goed. Het is járen geleden dat Feyenoord met zoveel zelfvertrouwen aan de Klassieker begon. Die succesvolle reeks van Ajax moet een keer gestopt worden.

.

Bron: Ad.nl

Aanbevolen voor jou

You must be logged in to post a comment Login