FEYENOORD – AJAX IN BALANS: 2-2

Feyenoord heeft zichzelf zondag in de slotminuut beloond voor een prima optreden tijdens de Klassieker in De Kuip tegen Ajax. Hoewel de ploeg van trainer Ronald Koeman tot twee keer toe tegen een achterstand aan keek, zorgde een treffer in de slotminuut van Graziano Pellè ervoor dat er een gelijkspel uit het vuur werd gesleept: 2-2. Jean-Paul Boëtius maakte zijn debuut tegen Ajax en bekroonde zijn optreden met het eerste doelpunt van Feyenoord.

De eerste helft van de Klassieker werd de helft van Boëtius. De aanvaller, die tot ieders verrassing een basisplaats toebedeeld had gekregen van trainer Ronald Koeman, zorgde voor een gedroomd slot van een toch al mooie week voor hem, door bij zijn debuut in De Kuip tegen Ajax direct te scoren. Bovendien ontpopte hij zich tot aan de rust tot de gevaarlijkste man op het veld.

Dat was een prestatie van formaat, helemaal omdat de jeugdinternational pas sinds kort meetraint met de eerste selectie en afgelopen maandag pas zijn eerste wedstrijd met Jong Feyenoord/Excelsior had gespeeld. Tijdens dat duel was Boëtius de beste man op het veld, zo zag ook Koeman die toen vanaf de tribune toekeek. Het optreden van de aanvaller op Varkenoord moet de trainer het vertrouwen hebben gegeven om hem uitgerekend tegen Ajax voor het eerst in de basis te laten starten.

Boëtius had op het oog bepaald geen last van de druk op zijn schouders, want hij speelde even frivool als hij normaal gesproken in de jeugd doet. Hij bekroonde zijn optreden al na een half uur spelen met een knap doelpunt. De vlugge buitenspeler was het eindstation van een fraaie combinatie tussen Wesley Verhoek en Graziano Pellè, die resulteerde in een afgemeten voorzet van Verhoek op Lex Immers. Waar de middenvelder de open kans liet liggen, was de herkansing bij de tweede paal voor Boëtius, die de bal knap met links in de korte hoek prikte.

Daarmee bezorgde hij Feyenoord de gelijkmaker, nadat Christian Eriksen net als tijdens de Klassieker in De Kuip van een seizoen eerder de score had geopend. De middenvelder werd na ruim tien minuten spelen vrij gespeeld door Ryan Babel en schoot vanaf de linkerkant van het doel met zijn linkerbeen raak in de verre hoek.

Zo sterk als Feyenoord in de eerste helft in de fase na de gelijkmaker was, zo slordig was het spel van de ploeg aan het begin van de tweede helft. Ajax kon daar al direct na rust van profiteren, door uit een onnodig weggegeven vrije trap opnieuw op voorsprong te komen. Eriksen gaf de bal hoog voor het doel, waarna Siem de Jong de vrijheid kreeg om in de verre hoek binnen te tikken.

Hoewel Feyenoord daarna het initiatief langzaam maar zeker opnieuw naar zich toetrok, zonder dat dit grote kansen opleverde, veranderde het spelbeeld pas echt nadat Niklas Moisander een kwartier voor tijd met zijn tweede gele kaart naar de kant was gestuurd. Waar Ajax-trainer Frank de Boer vervolgens een extra verdediger in het veld bracht (Mitchell Dijks), koos trainer Ronald Koeman juist voor een extra aanvaller in de persoon van Anass Achahbar.

Zo werd de slotfase een zinderend alles of niets offensief van Feyenoord, dat in de slotminuut van de reguliere speeltijd de verdiende gelijkmaker opleverde via Pellè. De spits kreeg de bal in het zestienmetergebied op zijn borst aangespeeld en schoot vervolgens knap uit de draai kiezelhard binnen.

Daarmee zorgde hij niet alleen voor een orkaan van geluid in De Kuip, maar bezorgde hij Feyenoord ook de hoop op een nog beter resultaat. Zover kwam het niet, ook al was in de blessuretijd opnieuw Pellè zeer dichtbij de winnende treffer. De spits kopte op aangeven van invaller Ruben Schaken hard binnen, maar zag zijn inzet ternauwernood onder de lat vandaan gered worden door doelman Kenneth Vermeer.

Feyenoord – Ajax 2-2
12’ 0-1 Eriksen
28’ 1-1 Boëtius
48’ 1-2 De Jong