FEYENOORD AFGETROEFD IN KLASSIEKER

Feyenoord heeft nummer twee Ajax tot drie punten zien naderen in de Eredivisie. Het rechtstreekse duel in Amsterdam ging zondagmiddag met 2-1 verloren. Feyenoord kwam met name in de eerste helft van de Klassieker onherkenbaar voor de dag en kon pas in blessuretijd iets terugdoen via Michiel Kramer.
.

De 61ste Klassieker in Amsterdam had voor Feyenoord niet slechter kunnen beginnen. De wedstrijd was amper een minuut bezig toen Brad Jones al de gang naar het net moest maken, geklopt als hij was door een snoeiharde vrije trap van Lasse Schöne die via de onderkant van de lat in het doel verdween.

.

Die vroege openingsgoal schudde Feyenoord, waar Bart Nieuwkoop op het middenveld de geschorste Tonny Vilhena verving, niet wakker. De ploeg kwam op vrijwel alle fronten tekort tegen de op het bot gemotiveerde thuisploeg en was bijna overal op het veld een stap te laat. Dat Hakim Ziyech bij de tweede goal na 36 minuten vrij kon voorgeven en David Neres bij de tweede paal vrij kon intikken, was symbolisch voor de manier waarop Feyenoord voor rust speelde.

.

Op het moment van de 2-0 speelde Feyenoord al een tijd zonder Nicolai Jørgensen, die na tien minuten de strijd moest staken vanwege een blessure. Zijn vervanger Michiel Kramer werd in het restant van de eerste helft nauwelijks bereikt, waardoor er voor rust niet één fatsoenlijke Rotterdamse aanval te ontdekken viel in de Arena. Alleen Jens Toornstra was dicht bij een goal, maar zijn vrije trap in de korte hoek werd gekeerd door Andre Onana.

.

Na rust zag de Ajax-doelman wat vaker een Feyenoorder van dichtbij. Met Renato Tapia op het middenveld als vervanger van Rick Karsdorp (Nieuwkoop verhuisde daardoor naar de rechtsbackpositie) kreeg Feyenoord aanvankelijk iets meer grip op de wedstrijd, al bleef de ploeg aanvallend machteloos. Ajax was daarentegen een stuk gevaarlijker. Zo moest Jones twintig minuten voor tijd naar de grond toen Bertrand Traoré van dichtbij inkopte, terwijl hij de spits niet veel later opnieuw van scoren af hield.

.

Daardoor mocht Feyenoord – waar Gustavo Hamer als vervanger van Nieuwkoop kort voor tijd nog zijn officiële debuut maakte – uiteindelijk blij zijn dat het slechts twee tegengoals incasseerde. Uit het niets wist Feyenoord in blessuretijd bovendien zelf nog een goal te maken via Kramer, die fraai raak schoot van buiten het strafschopgebied.

.

Die goal had uiteindelijk alleen nog waarde voor het doelsaldo, dat eventueel nog van belang kan zijn in de strijd om de titel. Door de uitslag in Amsterdam behoudt Feyenoord, naast drie punten ook een voorsprong van tien doelpunten op Ajax. Tijd om te treuren heeft Feyenoord sowieso nauwelijks, want aanstaande woensdag staat al weer het thuisduel met Go Ahead Eagles voor de deur.