Feyenoordinbeeld

Feyenoord adviseert geen Feyenoordkleding te dragen in Instanbul

on

Feyenoord-shirt, Feyenoord-zomerhoed. Erik Haarsma is in clubkleuren op het vliegtuig gestapt en op Ataturk Airport in Istanboel mag iedereen weten dat hij voor de Rotterdamse voetbalclub is. Daarmee slaat hij het advies van zijn eigen Feyenoord in de wind.

.

In een tien pagina’s tellende informatiebrief raadt de club, vanwege de persoonlijke veiligheid, het dragen van Feyenoord-kleding af rond het Europa League-duel tegen Fenerbahçe in Istanboel. ,,Ach, dat zal wel meevallen”, reageert Haarsma. ,,’s Avonds en op weg naar de wedstrijd zal ik er wel een jas over dragen. In het stadion gaan we helemaal los.”  

.

Hij is een ervaren Feyenoord-volger en stond al eerder oog in oog met de bloedfanatieke aanhang van Fenerbahçe. Samen met Marcel Struijs reist hij de club overal achterna. ,,In 2002 waren we hier ook. We weten wat we kunnen verwachten. Ik vond die heksenketel mooi. We wonnen.”  

.

Advies

Het merendeel van de Feyenoorders in Istanboel houdt zich aan het advies. Gisteren in ieder geval. Een groot deel van de 400 supporters die het Europa League-duel tussen Feyenoord en Fenerbahçe bijwonen arriveert pas vandaag.  

.

,,We mogen niet provoceren, dat snap ik”, zegt Jesper, die wel al woensdag is afgereisd in Feyenoord-trainingspak. ,,Het ging in de mail vooral om de avonden, toch?” Hij wil na de nachtvlucht met vijf vrienden eerst bijslapen in het hotel, bijkomen van de drukte in de stad en daarna een biertje drinken. Meer plannen hebben ze niet. Zelfs een bezoek aan het centrum van de stad staat niet op het programma.  

.

Logisch nadenken

,,Het is een kwestie van logisch nadenken”, vindt Jordy van het kledingadvies. Dankzij de kreet ‘Gozert’ in koeienletters op zijn T-shirt is hij voor Rotterdammers in Istanboel wel van verre herkenbaar. Jordy is met negen vrienden eveneens een dag eerder in Instanbul gekomen om er nog een biertje te kunnen drinken. 

.

Dat in Turkije pas een staatsgreep was en nu de noodtoestand van kracht is, doet de supporters weinig. Op toeristische plekken en bij overheidsgebouwen staan legervoertuigen en militairen. De Turkse televisie vertoont tussen de programma’s slow motion-beelden van de mislukte coup. 

.

De Turkse vlag is overal, in winkels en aan lantaarnpalen en op taxi’s en bussen. ,,Die vlaggen hingen er in 2002 ook al”, zegt Marcel Struijs. ,,De Europese wedstrijden, juist in dit soort landen, zijn voor ons de kers op de taart. We gaan ook naar de volgende wedstrijd in Odessa, in Oekraïne. Een echte supporter volgt zijn club overal.”

.

Bron: Ad.nl

You must be logged in to post a comment Login