Nieuws

Excuuscultuur is terug in De Kuip

on

Feyenoord moet vanavond winnen bij FC Groningen. Zoals dat ook moest tegen Roda JC, ADO en VVV. Dat gebeurde niet, maar bij de club wijzen ze dan gewoon naar het aantal gecreëerde kansen.

Crisis in de Kuip? Niet bij de algemeen directeur. Wie gisteren het stadion inwandelde, hoorde Jan de Jong, staand naast zijn auto, in elk geval nog vrolijk het clublied zingen. De opvolger van Eric Gudde is bovendien een beleefde man. Toen Maurice Steijn hem zaterdag de hand schudde, bedankte De Jong hem vriendelijk ‘voor zijn mooie en positieve woorden’.

De trainer van VVV had kort daarvoor, dronken van geluk door zijn bonuspuntje in de Kuip (1-1), op de officiële persconferentie namelijk vol lof over Feyenoord gesproken. Zijn boodschap kort samengevat: met de landskampioen is heel weinig mis, het kwartje valt gewoon even de verkeerde kant op.

Nou, even… De naakte cijfers: Feyenoord won van de laatste vijftien duels er precies drie: tweemaal thuis in het bekertoernooi (ADO Den Haag en de amateurs van Swift) en eenmaal in de competitie: uit tegen AZ. Of anders: Feyenoord won 12 van de 15 wedstrijden dus niet.

De Jong is het type van het glas is half vol. Hij ‘koesterde’ onlangs het schamele puntje bij ADO. En na het droevige gelijkspel tegen VVV zei de baas in de Kuip: ‘Ja, maar als we nou slecht zouden spelen?’

Nee, het lijkt er in het geheel niet op dat de nieuwe baas in de Kuip de technische verantwoordelijken eerdaags in hun nekvel grijpt om eens stevig over de zwakke resultaten te praten. Van Bronckhorst rekende vorig seizoen nog keihard af met de excuuscultuur, die de Kuip jarenlang in de greep leek te hebben. De lat moest hoger en hoger, zei hij voortdurend. Kritiek vanuit de media? Het hoort er allemaal bij. De toenemende druk? Het standpunt van Van Bronckhorst: heren, welkom in de top.

Steunbetuigingen

Maar ook de trainer van Feyenoord blijft de laatste tijd hangen in zinnen als ‘het rendement moet omhoog’ of ‘we creëren wel kansen, maar we maken ze niet’. De openlijke steunbetuigingen van Steijn en later Manchester City-coach Pep Guardiola – dat Feyenoord veel beter speelt dan de resultaten doen vermoeden – werden door hem liefdevol omarmd in plaats van genegeerd. En de nipte nederlaag dinsdag in het Etihad Stadium (1-0), hoe knap ook de prestatie, maakte de trainer ‘trots’.

Zijn spelers denken er al net zo over, voorspellen al weken de ommekeer. Maar hoe je het wendt of keert, in de Kuip heerst dit seizoen nooit de sfeer van het in de zomer vol bravoure voorspelde ‘doorpakken’. Van het ‘prijzen winnen moet normaal worden voor Feyenoord’. Van de landskampioen ‘die de smaak stevig te pakken had na drie trofeeën’.

Nee, in de Kuip heerst momenteel meer de sfeer dat Feyenoord afgelopen seizoen min of meer per ongeluk kampioen is geworden. Van Bronckhorst en Martin van Geel zullen voor altijd de trainer en de technisch directeur blijven die Feyenoord naar de historische landstitel hebben geleid op 14 mei 2017. Daarvoor verdienen ze alle lof. Nog steeds. Zoals het ook moeilijk is om spelers te slachtofferen die fans de zomer van hun leven hebben gegeven. Maar er is ook nog zoiets als de periode na de titel van 2017.

Van Geel dook dit seizoen zelden in de media op. Maar de spaarzame keren dat hij het wel deed, zat hij in de verdedigingsmodus. Dat vrijwel iedereen in de Kuip, inclusief de hoofdtrainer, de invloedrijke geldschieters en de bepalende jeugdtrainers zich bijna schamen om het feit dat het tweede elftal een soort parodie op een voetbalelftal is, verdedigde hij ondanks alle kritiek in VI nog te vuur en te zwaard.

En het wegduiken achter lagere budgetten dan de concurrentie, het was jarenlang hét excuus van Feyenoord om ondermaats te presteren. Tot op 14 mei bleek dat veel meer factoren beslissend kunnen zijn in de fanatieke jacht op prijzen. In gesprek met het NRC, afgelopen dinsdag in Manchester, lepelde Van Geel de verschillen tussen Manchester City en Feyenoord op. ,,Ons salarishuis is ongeveer 17 miljoen, één speler van City verdient dat bijna alleen al per jaar.’’

Ja, roepen tegenstanders van die excuusvisie in de Kuip: zoals het aankoopbedrag van Ridgeciano Haps het budget van VVV, Roda JC, ADO, PEC en NAC in één klap overschrijdt. Maar die vijf clubs bleven wel fier overeind tegen landskampioen Feyenoord. Geen resultaat boeken tegen dergelijke clubs, daar waren simpelweg nooit geldige excuses voor, vonden ze vorig seizoen nog allemaal in de Kuip.

Nu is dat anders. De zevende plek op de ranglijst is dan misschien beneden de stand van de kampioen, maar er zijn blijkbaar verzachtende omstandigheden. Het ‘ja maar’-gehalte, de verhalen over beperkte budgetten, de factor pech, het wijzen naar gebrek aan rendement of blessures, ze keren weer met regelmaat terug vanuit de Kuip.

Ze zijn terug van weggeweest.

Bron: Ad.nl

Aanbevolen voor jou

You must be logged in to post a comment Login