Nieuws

Ex Commissaris Feyenoord: “Feyenoord begaat historische blunder die de club jarenlang kan terugwerpen”

on

Feyenoord, dat vanavond tegen Swift bekert, ligt na matige resultaten onder de loep. Commissaris Rob Slotboom, die onlangs opstapte, vreest dat de club jaren terug zal worden geworpen.

Eind september stapte Rob Slotboom uit de raad van commissarissen van Feyenoord. Dat zijn vertrek iets te maken heeft met de onvrede bij de Vrienden van Feyenoord, of dat hij net als collega Pim Blokland het solistische optreden van president-commissaris Gerard Hoetmer zat is, wimpelt hij weg. ,,Het is simpel: Feyenoord begaat een blunder die de club jarenlang kan terugwerpen’’, zegt de eigenaar van Nicomet Tinplate/Steel in Dordrecht.

De 54-jarige Slotboom, die jarenlang in de jeugd speelde bij Feyenoord, is in de directiekamer van zijn eigen bedrijf duidelijk. ,,De lat moet verder omhoog bij Feyenoord. De raad van commissarissen heeft nu gekozen voor Jan de Jong als nieuwe algemeen directeur’’, zegt Slotboom. ,,Daar was ik fel tegenstander van. Ik denk dat er één persoon is waarbij deze functie als een maatpak zou hebben gepast: Robert Eenhoorn van AZ. Dat heb ik mijn vier medecommissarissen ook geprobeerd duidelijk te maken. Maar ik kon hen niet overtuigen.’’

En dus besloot Slotboom na ruim drie jaar als commissaris de deur in de Kuip achter zich dicht te trekken. Al blijft hij als één der Vrienden van Feyenoord, het groepje financiers dat hij samen met de zakenmannen Pim Blokland, Herman van Drie, Marcel van Gelderen en Jan Struijk begon, wel betrokken bij het beleid in Rotterdam-Zuid.

Dat opstappen zou je kunnen betitelen als een reactie van iemand die zijn zin niet krijgt. ,,Maar dat is echt te simpel’’, zegt Slotboom. ,,Dit gaat niet over een nieuwe kantine of een veld op het trainingscomplex. Dit is een cruciale beslissing in een voetbalbedrijf. Jan de Jong is ex-student politicologie en directeur van de NOS geweest. Daar krijgt hij jaarlijks ettelijke miljoenen en dan mag hij beslissen hoe hij ze gaat besteden. Feyenoord is andere koek, daar moet je ze eerst zien te verdienen.

,,Een van mijn mede-commissarissen zei dat De Jong alles wist van jeugdopleidingen, maar het bleek dat hij alleen een zoon heeft voetballen bij de jeugd van ADO Den Haag. Feyenoord begaat een historische blunder en daar wil ik niet verantwoordelijk voor zijn.’’

Dat geluid liet Slotboom ook in de Kuip horen, maar zonder resultaat. ,,Toen Eric Gudde aankondigde te vertrekken, zei ik onmiddellijk: Robert Eenhoorn wegplukken bij AZ! Ik wilde er meteen heenrijden, want pas na drie maanden bij zo’n kandidaat aankloppen, dat doe je niet. Maar mijn mede-commissarissen wilden het anders doen. Ze wilden ‘een bredere bestuurder’.

,,Er kwam weer eens een headhunter, Jan Rapmund, die ook William Bontes en Gerard Hoetmer al naar de Kuip had gehaald. Ik vind dat een zwaktebod. De algemeen directeur van Feyenoord moet in mijn ogen iemand zijn die Feyenoorder is en kennis van topsport heeft. De Jong moet straks sparren met technisch directeur Martin van Geel, soms met hem de strijd aangaan. Dat kan hij volgens mij niet. De overgebleven leden van de raad van commissarissen ook niet. Er ontbreekt voetbalverstand. Gerard Moussault is advocaat, Herman van Drie zakenman, Gerard Hoetmer werkte bij de Suikermaatschappij en William Bontes zit in de bouw. En de algemeen directeur heeft dus ook die kwaliteiten niet. Dit kan niet, dit gaat fout.’’

Slotboom maakt de vergelijking met de periode halverwege de jaren 2000, toen eerst Mark Wotte en later Peter Bosz aan het roer stonden als technisch directeur van Feyenoord. ,,Die werden zo van het veld geplukt en neergezet achter een bureau. Ze maakten de fouten die iedereen zou maken als je ergens nieuw aan begint. Dat kan niet bij Feyenoord.

,,Onder Bosz gokten we op deelname aan de Champions League en toen dat mislukte, was de club bijna failliet. Er werd zelfs openlijk over gefilosofeerd of we de boel niet moesten laten klappen en dan verder gaan op de licentie van Excelsior. Toen Bosz vertrok, las ik in jullie krant nog een interview met hem. Hij zei letterlijk: Ik heb zo veel geleerd bij Feyenoord. Dat wil ik helemaal niet horen.

,,Nu ontbreekt het weer aan verstand van voetballen. Dan kun je zomaar weer een situatie krijgen waarin de technisch directeur vrij spel heeft. Feyenoord verdient nu veel geld door de Champions League en de verkoop van spelers. De jeugdopleiding is onze levensader. We moeten spelers opleiden, nog beter scouten. Daar moet een algemeen directeur straks bovenop zitten, zoals bij Peter Bosz al niet gebeurde.

,,Dat geld uit de Champions League komt niet jaarlijks voorbij, dan moet je spelers verkopen. Ik ben echt bang dat we jaren terug worden geworpen. Daar wil ik niet verantwoordelijk voor zijn. Voor Robert Eenhoorn was dit directeurschap een maatpak geweest, voor Jan de Jong is dit pak vier maten te groot. Eenhoorn had ook de slechte relatie met een deel van onze supporters kunnen oplossen. Zegt Jan de Jong juist dat hij heel erg wil inzetten op de jeugdopleiding? Ik heb het ook gelezen. Hij heeft geen idee hoe, waar is dat op gebaseerd?”

,,Onder leiding van Eenhoorn bij AZ floreert daar de jeugdopleiding. Grote talenten vertrekken niet zoals bij ons. Financieel doet AZ het ook geweldig sinds zijn komst. Eenhoorn is in al zijn vezels een topsporter. Die hadden we moeten halen. En hij had ja gezegd, dat weet ik zeker.’’

Bron: Ad.nl

Aanbevolen voor jou

You must be logged in to post a comment Login