Nieuws

Eredivisie start begin augustus 2013

on

De speeldagenkalender voor het seizoen 2013/’14 is bekend. In samenwerking met het Technisch Platform – waarin ook de Eredivisie- en Jupiler League clubs vertegenwoordigd zijn – is een evenwichtig jaarprogramma samengesteld. Na deze traditionele seizoensopener van de Johan Cruijff Schaal start de Eredivisie in het eerste weekend van augustus. De competitie moet namelijk op tijd afgerond zijn vanwege het WK 2014 in Brazilië.

FIFA-bepalingen

Manager competitiezaken Gijs de Jong: ,,FIFA-bepalingen schrijven voor dat de competitie 25 dagen voorafgaand aan het WK moet zijn beëindigd. Zo zijn de internationals verzekerd van voldoende rust en een gedegen voorbereiding tussen competitie en eindtoernooi. Voor de kalender van voetbaljaargang 2013/’14 betekent dit dat de eerste Eredivisie- en Jupiler League wedstrijden gespeeld worden op 2, 3 en 4 augustus.”

In jaren waarin geen eindtoernooien worden gespeeld – zoals het huidige seizoen – start de Eredivisie in het tweede weekend van augustus. De Jong: ,,Het WK in Brazilië start op donderdag 12 juni 2014. Dit betekent dat de internationals vanaf 19 mei beschikbaar moeten zijn. De laatste speelronde in de Jupiler League wordt gespeeld op vrijdag 25 april. De laatste ronde in de Eredivisie hebben we vastgesteld op zaterdag 3 mei. Alle wedstrijden starten dan om 18.45 uur. Hierna volgen zoals gebruikelijk de play-offs, die uiterlijk op 18 mei worden beslist.”

De Jong benadrukt dat in de speeldagenkalender voor het volgende seizoen de sportief technische uitgangspunten zoveel mogelijk centraal staan. ,,De kalender voor 2013/’14 kent één midweekse speelronde voor de Eredivisie. Deze staat geprogrammeerd op 4, 5 en 6 februari 2014. We willen de arbeid-rustverhouding voor spelers tussen twee sportieve activiteiten zoveel mogelijk waarborgen. Ik ben daarom blij dat het gelukt is om midweekse speelronden tot een minimum van één te beperken.”

Winterstop

Ook het komende seizoen kent een winterstop. Gijs de Jong: ,,De winterstop van 2013/’14 is nagenoeg identiek aan die van de voorgaande seizoenen. De laatste speelronde voor zowel de Jupiler League als de Eredivisie is in het weekend van 20, 21 en 22 december. Daarna worden – net zoals dit jaar – in de week ervoor nog de achtste finales van de KNVB beker gespeeld. Vervolgens loopt de officiële winterstop, voor zowel de Jupiler League als de Eredivisie, van maandag 23 december tot en met donderdag 16 januari. Deze opzet hebben wij de afgelopen seizoenen ook gehanteerd. Het geeft rust en een stuk zekerheid; de clubs hebben op deze manier voldoende rust en de tijd om op trainingskamp te gaan.”

Jupiler League en opzet KNVB beker

Net zoals het huidige seizoen wordt de Jupiler League geprogrammeerd op de vrijdagavond. Wel wordt een dubbele speelronde rondom de Paasdagen afgewerkt. ,,De Jupiler League kent 33 speelrondes op de vrijdag en één maandagronde: op Tweede Paasdag, maandag 21 april. De wedstrijden worden dan om 14.30 uur afgetrapt.” De dag ervoor, op Eerste Paasdag, wordt de traditionele KNVB bekerfinale gespeeld. ,,De KNVB bekerfinale moet een voetbalfeest zijn als kroon op een hopelijk mooi seizoen, in een vol en kolkend stadion. De wedstrijd wordt traditioneel op zondag om 18.00 uur gespeeld”, aldus De Jong.

De bekeropzet voor seizoen 2013/’14 blijft overigens onveranderd. De eerste bekerronde wordt gespeeld op 24, 25 en 26 september 2013. Op 29, 30 en 31 oktober spelen de overgebleven 32 clubs de volgende ronde en op 17, 18 en 19 december maken de laatste zestien hun opwachting in het bekertoernooi. De kwartfinales worden vervolgens gespeeld op 21, 22 en 23 januari, gevolgd door de halve finales op 25, 26 of 27 maart. De bekerfinale volgt zoals gesteld op paaszondag 20 april.

De opzet van de Europese competities is ten opzichte van het huidige seizoen onveranderd gebleven. Het concept competitieprogramma wordt op 13 juni 2013 gepresenteerd aan de betaaldvoetbalorganisaties.

Bron: KNVB

You must be logged in to post a comment Login