Nieuws

Eredivisie seizoen 2020-2021 start 14 augustus

on

De speeldagenkalender voor het seizoen 2020/’21 van de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie is vastgesteld en bekendgemaakt.

De basis voor deze kalender is gelegd na een aantal gesprekken dat de KNVB met uiteenlopende partijen heeft gevoerd. Daarna heeft de KNVB gekeken naar alle mogelijkheden, onmogelijkheden en het overkoepelend belang van de competities. Vervolgens is een tussenresultaat, de concept-speeldagenkalender, voorgelegd aan alle betaald voetbal organisaties. Na het ophalen van de reacties van al deze clubs, zijn deze week de knopen doorgehakt. Dit heeft geresulteerd in de speeldagenkalender 2020/21. Voor de fans en clubs betekent dit onder meer:

Start en einde later

  • Het seizoen 2020/21 start later in vergelijking met het lopende seizoen. Waar de Keuken Kampioen Divisie een week later (14 augustus) aftrapt, gaat de bal in de Eredivisie twee weken later (15 en 16 augustus) weer rollen. Dit conflicteert minder met de vakanties van veel fans en biedt de clubs meer tijd om bijvoorbeeld vriendschappelijke toernooien in het buitenland te spelen.
  • De seizoenen van de betaald voetbal competities eindigen later in het jaar: de Eredivisie op 16 mei en de Keuken Kampioen Divisie op 7 mei. Daarmee lopen de competities meer in de pas met de overige competities in Europa. Bovendien zijn de weersomstandigheden om te voetballen en naar het stadion te gaan dan over het algemeen uitstekend. 

Midweekse speelrondes

  • Doordat het seizoen een week later eindigt, is er ook ruimte om de winterstop van de Keuken Kampioen Divisie een week te verlengen zonder dat er een extra maandagavondronde nodig is. In de Eredivisie zijn er twee midweekse speelrondes (2-4 februari en 20-22 april). Hierbij voetballen de clubs zoveel als mogelijk eenmaal ‘uit’ en eenmaal ‘thuis’, zodat de reistijd voor alle supporters op deze werkdagen zoveel mogelijk beperkt blijft.

Johan Cruijff Schaal

  • De wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal staat gepland voor zondag 9 augustus 2020. Dit duel kan naar zaterdag 1 augustus 2020 worden verzet als de landskampioen of de runner-up van de Eredivisie de TOTO KNVB Beker winnen. In het geval dat de runner-up zich weet te plaatsen voor de derde kwalificatieronde van de Champions League, dan moet deze club op 11 augustus hiervoor spelen. Dit is echter pas heel laat bekend en daarom moet de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal al naar 1 augustus worden verzet zodra duidelijk is dat de runner-up hiervoor mag spelen.

Wensen en belangen

Jan Bluyssen, manager competitiezaken: “Aan het opstellen van de uiteindelijke speeldagenkalender gaat elk jaar een heel traject vooraf om de wensen en belangen van alle clubs, supporters en gemeenten op een rij te krijgen. Nadat deze gewogen en besproken zijn en de speeldagen zijn vastgesteld, kunnen alle betrokkenen vroegtijdig aan de slag gaan met hun planning. Gezamenlijk hopen we er weer een heel mooi seizoen van te kunnen maken.”

https://www.knvb.nl/downloads/sites/bestand/knvb/21385/speeldagenkalender-betaald-voetbal-seizoen-2020/21

You must be logged in to post a comment Login