Feyenoordinbeeld

El Ahmadi: “Koeman had één boodschap ‘Wij zijn Feyenoord, wij moeten dus winnen”

on

Feyenoord vertrekt vandaag op trainingskamp naar Marbella, zonder zijn beste speler aan boord. Karim El Ahmadi bereidt zich met Marokko voor op het toernooi om de Afrika Cup. Voor hij afreisde, werd de middenvelder gehuldigd als winnaar van het AD-spelersklassement over december.

.

En hup, ineens zit er een huilende peuter op schoot bij Karim El Ahmadi. Het is de consequentie als een speler van Feyenoord zich in Rotterdam laat interviewen in een afgeladen Hotel New York. Keer op keer verschijnen er aanbidders, soms verlegen dan weer brutaal, met het verzoek om zich met een selfie te laten vereeuwigen met de Marokkaanse middenvelder, die in de laatste drie wedstrijden van 2016 het beste rapport kreeg van alle spelers in de eredivisie.     

.

Wat een fans hè? Ze noemen je hier ‘King Karim’, Willem van ­Hanegem is lovend, in Marokko rekenen ze deze maand op je ­tijdens de Afrika Cup. Wat doet dat allemaal met jou?

.

,,Niet meer zoveel als toen ik als jonge speler van FC Twente naar Feyenoord ging. Toen was ik als speler op zoek naar erkenning. Het voelt nu veel meer als bevestiging. Willem van Hanegem vergeleek mij als speler met een horzel. Dat was mooi, dat zo’n voetballegende dat vindt.”

.

Waarom is het anders voor een jonge voetballer dan voor een speler met ervaring?

,,Ik heb in de loop van de jaren gewoon geleerd hoe je met kritiek moet omgaan. Als de stemming negatief is, moet je die maar zien om te draaien met de juiste prestaties op het veld.”  

.

Klinkt simpel. Is dat het ook?

,,Eigenlijk wel. Neem bij ons Bilal Basacikoglu, ik herken veel van mezelf in hem. Ook ik had het als jonge speler moeilijk toen ik bij Feyenoord kwam. Dan wil je zó graag iedereen laten zien wat je waard bent. Als dat geforceerd doet, werkt het vaak averechts. Ik deed bijvoorbeeld allerlei gekke trucjes. Nu bezondig ik me daar ook nog weleens aan hoor, maar alleen als we ruim voor staan. Maar het telt niet. Ronald Koeman heeft mij bijgebracht waar het echt om draait in het voetbal: winnen, winnen en nog eens winnen. Bilal ziet dat ook steeds meer in.”   

.

In 2010, nog voor Ronald Koeman in de Kuip neerstreek, zat je op de tribune bij de wedstrijd NAC-Feyenoord. Je had die week slecht getraind en was uit de wedstrijdselectie gezet.

.

,,Dat weet ik nog heel goed. Ik hoorde dat trainer Mario Been mij niet zou opstellen in Breda en deed gewoon niets op de training. In die tijd zocht ik het nog te weinig bij mezelf. Als de trainer voor een ander kiest, kun je worden gepasseerd. Maar het mag nooit gebeuren dat een trainer je straft omdat je de kantjes eraf loopt. Been had gewoon gelijk. Dat seizoen, in januari 2011, vertrok ik op huurbasis naar Al-Ahli in Dubai. Zat ik daar als 25-jarige naast mijn ploeggenoot Fabio Cannavaro, die wereldkampioen was met Italië in 2006. Hij zei: ‘Karim, wat doe jij hier toch joh?’. En ik dacht: ‘Karim, er moet echt iets veranderen’.”   

.

En Ronald Koeman deed de rest. 

,,Die werd trainer in de Kuip en had maar één boodschap: wij zijn Feyenoord, wij moeten dus winnen. Als je als topclub wil worden gezien, moet je ook als topclub worden behandeld. Heel kritisch, dus. Een gelijkspel is te weinig en een nederlaag een sportieve ramp. Aan de lessen van Koeman heb ik heel veel gehad.”

.

Behandeld worden als een topclub. Hoe zie jij dat?

,,Toen ik in 2008 van FC Twente naar Feyenoord ging, voelde ik aan alles dat de club weer heel graag dezelfde sportieve status als Ajax en PSV wilde hebben. Maar dat brengt ook verplichtingen met zich mee, bijvoorbeeld dat je altijd en overal onder een vergrootglas ligt. Speel je een keer slecht, dan krijg je dat te horen. Natuurlijk is dat niet altijd leuk, maar het is wel wat wij altijd hebben nagestreefd. Daarom moet je het koesteren.”   

.

Is Feyenoord de sterkste ploeg in de eredivisie?

,,Als wij hetzelfde doen als voor de winterstop, dan wel. Dit elftal weet precies wat er nodig is om resultaat te boeken. We zijn qua type spel geen Ajax of PSV, wij moeten altijd en overal onze mouwen opstropen. Zomaar even een wedstrijdje winnen, zo ver zijn wij nog niet.”   

.

Steven Berghuis zei onlangs dat jij de leider bent van Feyenoord.

,,Dirk Kuyt speelt ook een grote rol. Die verheft meer zijn stem als het nodig is, ik praat vaak individueel met spelers. Vorig jaar hadden we Calvin Verdonk, die dit seizoen op huurbasis bij PEC speelt. Die jongen heeft écht alles om ver te komen. Soms liet hij op een training zomaar een aanvaller bij hem wegdraaien en schieten. Daar zei ik dan iets van en dan leek het wel of hij daarna klaarwakker was en gebeurde het niet meer. De kunst is dat het volledig uit jezelf komt, niet omdat iemand het tegen je zegt. Dat is een proces, daar moet je jongens bij helpen.”   

.

Je roemt vaak de mentaliteit van Tonny Vilhena.

,,Die heeft dat van nature, Tonny kun je echt nooit een gebrek aan scherpte verwijten. En dat is ongelooflijk knap, zeker als je weet wat hij de laatste maanden allemaal heeft moeten meemaken, op privégebied. Vilhena heeft het karakter van een topspeler.”   

.

Het is één van de lopende discussies over wat er beter moet in ons jeugdvoetbal. Kun je het karakter van een topspeler volgens jou ook ontwikkelen?

,,Het kan zeker worden beïnvloed, denk ik. Bij Aston Villa heb ik met de Ier Roy Keane gewerkt. Hij was assistent-trainer. In Nederland doen we vooraf vaak een rondootje en dan heeft iedereen lol. Als Keane die sfeer bij Villa proefde, ontplofte hij. Hij vroeg ooit cynisch of ik het soms lekker vond om voor joker in het midden te staan. Zelf stond hij zelden in het midden. En als dat wel gebeurde, was hij er binnen twee seconden weer uit. Die aanpak beïnvloedt de manier waarop je voetbal beleeft. En dus je karakter.”   

.

Je klinkt af en toe als een trainer. Hoe zie je jouw toekomst?

,,Afsluiten bij Feyenoord, dat spookt soms wel door mijn hoofd. Maar als je het me nu vraagt, zou dat pas over een paar seizoenen zijn hoor. Zoals Dirk Kuyt, op 36-jarige leeftijd? Dirk is qua fitheid wel een uitzondering hoor. Maar wie weet.”

.
Bron: Ad.nl

Aanbevolen voor jou

You must be logged in to post a comment Login