Feyenoordinbeeld

Eigenaren van De Kuip hebben twijfels over Feyenoord City

on

Eigenaren van de Kuip hebben twijfels bij de haalbaarheid van Feyenoord City. ,,We moeten nog maar zien of dit werkelijk van de grond komt”, zegt voorzitter Joan Smal van aandeelhoudersclub VASF.

Met Feyenoord City ondergaat de omgeving van de huidige thuisbasis van Feyenoord een metamorfose, met een nieuw stadion à 365 miljoen euro, hotels, een megabios, parkeergarages, horeca, leisure en een verbouwde Kuip. 
Smal is sceptisch, vooral over de financiering: ,,Ik vraag me af of Feyenoord City het nu werkelijk is voor ons. Het ziet er fantastisch uit, maar als je kijkt waarop het is gebaseerd, dan vind ik het een luchtkasteel. Heel gelikt, maar ongeloofwaardig.”
Op basis van bestudering van de plannen én gesprekken met president-commissaris Cees de Bruin van Stadion Feijenoord ziet de VASF – goed voor 43 procent van de aandelen – volop risico’s.
,,Het bestaat uit allerlei verschillende componenten. Maar stel je voor als één deel niet doorgaat? Sodemietert dan alles in elkaar, of is er nog een buffertje om zo’n klap op te vangen? Onze zorg is of de club hier daadwerkelijk meer spelersbudget door krijgt en of het stadion dezelfde imponerende sfeer blijft houden.”

Vernieuwbouw

Hij wil zijn zorgen dinsdag uiten tijdens de jaarlijkse vergadering van aandeelhouders. Net zoals een groep supporters, vraagt Smal zich af waarom ‘vernieuwbouw’ van de Kuip niet verder is onderzocht. ,,We krijgen nu een verhaal waarin we met z’n allen moeten geloven. Eerst horen we dat de Kuip aan het einde van z’n leven is en vernieuwing geen zin meer heeft. Maar nu gaan ze wél woningen bouwen op de bovenste ring. Zo gammel is dat complex dus kennelijk niet.”
De aandeelhouders behouden hun recht op een zitplaats in het nieuwe stadion voor 60 jaar, maar de aandelen worden omgezet in obligaties. ,,Daarmee verliezen we helaas ons stemrecht”, zegt Smal. Stadion Feijenoord heeft de VASF nodig om de plannen uit te voeren, omdat de statuten moeten worden gewijzigd, legt hij uit. ,,Maar dan moeten wij er wel in geloven. Laat men dat maar eens aantonen met een onderbouwde businesscase.”
Een woordvoerder van Feyenoord City stelt dat er nog volop overleg wordt gevoerd. ,,Iedereen moet daarbij zijn eigen afweging maken”, legt hij uit. ,,Maar voor alle duidelijkheid: wij willen óók geen luchtkasteel. We hebben dus een gemeenschappelijk belang.”
Bron: Ad.nl

Aanbevolen voor jou

You must be logged in to post a comment Login