Feyenoordinbeeld

Eerste wedstrijd in nieuw stadion gepland in seizoen 2022-2023

on

De bouw van een nieuw Feyenoordstadion is weer een grote stap dichterbij. Het Rotterdamse college van b en w steunt de plannen voor een voetbaltempel op Zuid. Het woord is nu aan de gemeenteraad.

.

Rotterdam moet wél flink in de buidel tasten om de komst van het hypermoderne sportcomplex mogelijk te maken. De stad wordt gevraagd 100 miljoen euro bij te dragen: 60 miljoen euro voor de verwerving van de grond en maximaal 40 miljoen in aandelen. Het complex kost naar schatting 400 miljoen euro.

.

Het terrein op de oever van de Nieuwe Maas wordt vervolgens in erfpacht uitgegeven aan Feyenoord. Daarnaast is er al 35 miljoen euro begroot voor aanpassingen van onder andere de wegen. Naast het aandelenpakket zal Feyenoord nog 360 miljoen euro bijeen moeten garen om het stadion te betalen. Een deel daarvan komt uit eigen vermogen, de rest moet worden geleend of opgehaald bij beleggers.

.

Enorme impuls

De mega-ontwikkeling Feyenoord City moet het nu nog rommelige gebied rond de huidige Kuip een enorme impuls geven. Behalve het nieuwe stadion met 63.000 plekken krijgt de huidige Kuip een derde leven – onder andere als wooncomplex – en komen er 1.600 woningen, twee hotels (waarvan één in de Kuip), parkeergarages, een Pathé-bios, horeca en vrije tijds- en sportwinkels in het gebied.

.

Het idee is om bij de ontwikkeling van Feyenoord City voorrang te geven aan bedrijven die bewoners van de omliggende wijken bij deze klus inzetten. De bedoeling is ook dat er op termijn volop vaste banen komen, onder andere in de horeca rondom het nieuwe stadion. Feyenoord richt een ‘multi-sportclub’ op, waaraan onder andere hockeyclub Feijenoord en Rotterdam Basketbal deelnemen.

.

Spelersbudget 

De kosten van het hele project – dat zich kan meten met de Kop van Zuid – worden voorzichtig geraamd op 1 tot 1,5 miljard euro. De bouwtijd van het hele programma wordt geschat op 15 jaar. De eerste wedstrijd van Feyenoord in het nieuwe stadion is gepland in het seizoen 2022/23. 

.

Het plan heeft de steun van de club én het stadion. In maart buigt de gemeenteraad zich over Feyenoord City. Feyenoord zal wel varen bij deze ontwikkeling, zo luidt de voorspelling: het spelersbudget van de stadionclub moet verdubbelen.

.

Bron: Ad.nl

Foto: O.M.A 

Aanbevolen voor jou

You must be logged in to post a comment Login