Nieuws

Eerste Kamer wil geld vrijmaken voor Rome

on

De gemeente Rotterdam en het kabinet steunen particuliere acties om de schade door supportersgeweld in Rome te herstellen. Vorige week richtten Feyenoord-supporters grote vernielingen aan in het centrum van de Italiaanse stad.

“We zijn geraakt door de vele particuliere initiatieven van Nederlanders die hun afschuw willen uiten over de schade in Rome voorafgaand aan de wedstrijd tussen Feyenoord en AS Roma. Dat is Nederland op zijn best.”

“In goed overleg hebben de gemeente Rotterdam en het kabinet daarom besloten de particuliere initiatieven te ondersteunen. Nederland staat zij aan zij met de Italianen om Romeins erfgoed, ons werelderfgoed, te beschermen”, aldus minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken, minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie en burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam.

Gebaar
Volgens Koenders moet de bijdrage van Nederland aan Rome gezien worden als een gebaar. “Dat laat onverlet dat er alles aan gedaan zal worden om de schade op de daders te verhalen.”

Nederland blijft in nauw contact met de Italiaanse autoriteiten om de veroorzakers en de gevolgen van het voetbalgeweld nader in kaart te brengen, zegt minister Opstelten. Hij voegt daaraan toe: “Rome is van ons allemaal. We laten zien dat we dit supportersgeweld niet accepteren.”

Eerste Kamer
Fractievoorzitters van PvdA, VVD en D66 in de Eerste Kamer gaan nog een stapje verder Zij willen zelfs dat het kabinet geld uittrekt voor de restauratie om dat vervolgens op de daders te verhalen.

Onderzoeksteam
Binnenkort reist een onderzoeksteam van politie en justitie naar Rome om materiaal te verzamelen waarmee daders in Nederland kunnen worden opgespoord en verantwoordelijk gesteld voor de schade. Het team wordt ontvangen door de burgemeester van Rome. Hij heeft zijn volledige medewerking toegezegd.

“Natuurlijk moet alles in het werk worden gesteld om de schade op de daders te verhalen. Maar hiermee laten we zien dat Nederland de Romeinen steunt bij het snelle herstel, aldus burgemeester Aboutaleb. Er wordt nauw samengewerkt met de dinsdag opgerichte vereniging Salviamo La Barcaccia.

Reparatie-aanbod
Het bedrijf Koninklijke Woudenberg uit Ameide heeft aangeboden de beschadigde Barcaccia-fontein bij de Spaanse Trappen in Rome gratis te restaureren. Het bedrijf heeft dat gedaan in een brief aan de ambassade van Italië in Den Haag. 

Het bedrijf zegt geschokt te zijn door wat er gebeurd is in Rome. Het bedrijf wil graag het cultureel erfgoed van Rome in goede conditie houden en ze denken dat ze geschikt zijn voor de reparatie omdat ze veel contacten hebben met Italiaanse steengroeven.

De ambassade heeft de brief doorgestuurd aan de gemeente Rome. Woudenberg voerde eerder restauratiewerkzaamheden uit in het Rijksmuseum in Amsterdam en in het Mauritshuis in Den Haag.

Het is de bedoeling dat de restauratie in Rome wordt uitgevoerd door Steenhouwerij Zederik in Tienhoven, onderdeel van de Koninklijke Woudenberg.

Bron: Rijnmond.nlYou must be logged in to post a comment Login