Nieuws

Een jaar zonder Carlo de Leeuw: hoe zijn dood iedereen binnen Feyenoord samenbracht

on

Carlo de Leeuw was de Feyenoorder, die iedere supporter zou willen zijn. Van spelen in De Kuip tot materiaalman en vertrouwenspersoon van de selectie. Vandaag is het exact een jaar geleden dat de allemansvriend overleed op de veel te jonge leeftijd van 59 jaar. Hoe de gewoonste man van Feyenoord heel bijzonder was. Frank Stout tekent onderstaand verhaal op. Het gehele verhaal over Carlo de Leeuw op Rijnmond is HIERRRR te lezen.

Iedere dag facetimet Charlotte (de partner van Carlo Leeuw) met haar oudste dochter Kelly en kleine Novée, die op 28 november één jaar is geworden. Uitgerekend op de trouwdag van Carlo en Charlotte kwam hun eerste en enige kleinkind ter wereld. Een mooier geschenk had het echtpaar zich niet kunnen wensen.

Carlo de Leeuw heeft de eerste twee maanden uit het leven van Novée meegemaakt. Zielsveel hield hij van zijn kleindochter, ook al kon hij volgens Charlotte niet van ieder moment genieten. “Novée was echt een huilbaby in het begin. ‘Oh Lot, wat komt daar een geluid uit’, zuchtte hij dan. Carlo was te ziek om dat te verdragen. Nu is het huilen overgegaan in voorzichtig praten. Als Feyenoord op tv is en ze ziet die shirtjes zegt ze ‘opa’. Dan wijst ze naar Carlo’s foto in de kast en loopt ze er heen. Geloof mij, dan breekt je hart. Carlo had het zo mooi gevonden, een kleinkind zien opgroeien. Maar het was hem niet gegeven.”

Jeroen Ibelings zit op het kantoor van supportersplatform FRFC1908 als hij vorig jaar, op de dag van Heerenveen-Feyenoord, een berichtje leest op zijn telefoon. Carlo de Leeuw overleden. Samen met zijn vriend Sven springt hij direct in de auto en rijden ze naar een loods om een groot spandoek te maken. Het is 12:30 uur. Over tweeënhalf uur reist een andere vriend naar het Abe Lenstra Stadion. En het spandoek móét mee. Geen tijd te verliezen.

De vanzelfsprekendheid waarmee zij stante pede het werk laten liggen om de materiaalman te eren, behoeft volgens Jeroen geen enkele uitleg. “Carlo had een bepaalde uitstraling waarmee je je als supporter kon identificeren. Hij was niet van de poespas en hield er niet van om in de schijnwerpers te staan. Een echte Feyenoorder, die maar 59 jaar mocht worden.”

Rond 15:00 uur neemt Alwin het doek mee richting Friesland. Jeroen blijft achter in Rotterdam. Hij heeft een stadionverbod tot 2028. (Op Twitter klinkt al jarenlang een oproep tot strafvermindering onder de hashtag #FreePolski.)

Ondertussen hebben de supporters contact met een aantal spelers, in het bijzonder met doelman Justin Bijlow. Of de spelers na afloop willen poseren met het spandoek. Tot de aftrap weten de supporters niet of dat gebeurt. Eerst zien hoe de wedstrijd verloopt.

Er heerst een bijzondere sfeer in Friesland. De spelers betreden het veld met rouwbanden en speciale shirts. Carlito voor altijd in ons hart, amigois er op gedrukt. Als Leroy Fer na een kwartier het enige doelpunt van de wedstrijd binnen kopt, rent hij naar het uitvak. De middenvelder doet zijn rouwband af en toont hem met gestrekte arm richting de fanatieke aanhang in het uitvak, waar het spandoek aan de reling hangt. Zelden is er de afgelopen periode zo’n synergie geweest tussen de spelersgroep en het Legioen. 

Na afloop rent Bijlow naar het uitvak, waar Alwin staat te schreeuwen met het doek in zijn handen. Arm in arm poseert de selectie achter het spandoek. Dick Advocaat huilt in de kleedkamer, John de Wolf op het veld. Net als Leroy Fer en nog een aantal spelers. Op afstand kijkt Jeroen naar het eerbetoon, volgens hem ‘een van de meest gedenkwaardige momenten van afgelopen seizoen.’

“Je zag aan de spelers hoe bijzonder Carlo was”, licht Jeroen toe. “Dat dit verlies echt een diepere laag had. Hoe de spelers en supporters samen rouwden, vol kracht en wederzijds respect. Uniek. Samen sterk zijn. Zo zou je het altijd willen zien bij een club. En dan niet alleen bij een sterfgeval. Die avond in Heerenveen zorgde er nog meer voor dat Carlo door de supporters nooit zal worden vergeten.”

Het verhaal van verslaggever Frank Stout is nog veel uitgebreider en is te lezen op Rijnmond.nl

. .

Aanbevolen voor jou

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply